17/04/23

KVK Westhoek - SV Zulte-Waregem U-23

Zondag 16 april 2023, KVK Westhoek – SV Zulte-Waregem U-23 1 – 0
Hoop levendig na gouden doelpunt

Donderdag 13 april 2023 was een grijze dag in de geschiedenis van onze nog zo jonge voetbalclub, KVK Westhoek. De eigen club leed pijnlijk onder de zwakke sportieve prestaties (van de A-ploeg) van het afgelopen voetbalseizoen en zocht een uitweg.  Een fusie met burenclub Sassport Boezinge moest redding brengen en volgend jaar zouden de samengebundelde krachten zorgen voor een stevige vertegenwoordiging van de nieuwe club in 2e of 3e nationale Amateur. Een bijzondere algemene vergadering werd inderhaast bijeengeroepen, want het fusievoorstel diende ten laatste op 15 april 2023 ingediend te worden bij de KBVB. In de goed voorbereide BAV werden vooral de gevolgen van een mogelijke fusie uitvoerig toegelicht, terwijl een gefundeerd fusie-ontwerp niet echt op tafel lag. Slechts 55 % van de aanwezige leden stemden voor de fusie, terwijl een meerderheid van 80 % vereist was om de fusie te voltooien. Een veel te grote verdeeldheid in de AV deed achteraf nog wat stof opwaaien, maar de bakens bleven staan waar ze stonden. Alle hoop is nu gericht op de komende wedstrijden voor het behoud in 2e nationale. 

Terug naar de voetbalcompetitie die tijdens het Paasweekend werd onderbroken. Met nog 5 zware wedstrijden voor de boeg, gaf KVK deze namiddag SV Zulte-Waregem U-23 partij. SV Zulte-Waregem staat op de 8e plaats in het klassement met 12 zeges en 44 punten uit 29 wedstrijden. De eigen club moet tevreden zijn met 28 punten op de 17e plaats in de stand, dient nog minstens 2 punten in te halen op RFC Wetteren en 2 wedstrijden meer te winnen dan de directe tegenstrever om uit de degradatiezone weg te komen.

Schitterend voetbalweer met veel zon bij een temperatuur van 20 °C. En opnieuw diezelfde vraag of trainer B. Lucker, na de voorbije tumultueuze week, een hechte verstandhouding in zijn ploeg zou kunnen bereiken. Verbazingwekkend was het hoe de eigen ploeg gelijke tred hield met de bezoekers. In een evenwichtige, maar weinig spectaculaire strijd tijdens de eerste helft, bleef het bij 0 – 0. Tijdens de tweede helft was KVK veruit de bedrijvigste en gevaarlijkste ploeg en plukte de vruchten van haar inspanningen. KVK-spits D.J. Dewaegemaeker benutte in een soloactie de moeilijkste kans van de match en scoorde opportuun. Een gouden doelpunt die de hoop levendig houdt binnen de KVK-entourage.

Eerste helft. KVK nam het initiatief. J. Cremers recupereerde het leer en stelde met een grond scherend schot M. Beernaert op de proef. De SV-doelman klemde het leer tegen de grond (5’). Aan de overkant bracht W. Hallaert de bal laag voor doel, tot aan de tweede paal, waar D. Demuynck een voetje te kort kwam om te scoren (10’). De match viel stil gedurende een halfuur En het duurde tot de 40e minuut alvorens een nieuw voetbalfeit tot stand kwam. Vanuit een vrij scherpe hoek richtte D.J. Dewaegemaeker een onverwacht vluchtschot naast de verste paal.    

Tweede helft. De KVK-spelers hadden tijdens de rust duidelijk meer offensieve orders meegekregen. Tijdens het eerste kwartier ontwikkelde de KVK-aanval 3 knappe bewegingen.  S. Gantois bracht vanop rechts het leer laag voor doel, terwijl J. Cremers een halve meter tekort kwam om de score te openen (49’). J. Cremers bediende vanaf de flank de vluchtende S. Gantois die inzond naar de tweede paal. Daar bleef L. Simoens te ver achter de SV-verdediger om succesvol te zijn (54’). Op het uur en op aangeven van S. Gantois vlamde de aanstormende Y. Dewilde, randje 16-zone, op een SV-verdediger. Een minuut later, aan de overkant, trapte T. El Boutaibe de rebound uit de KVK-defensie rakelings naast de paal. S. Gantois was niet alleen bedrijvig, hij kwam ook nog gevaarlijk uit de hoek. Op volle snelheid doorheen de SV-defensie gevlucht, kon hij enkel door de uitkomende SV-doelman, M. Beernaert, worden gestuit (70’). Aanvaller D. Demuynck stuurde in één tijd een voorzet van de ingevallen A. Bracke rakelings over het transversaal (79’). En toen kwam het moment waaraan niemand zich nog verwachtte. Een verre voorzet van doelman M. Dannel kwam bij de jonge ingevallen E. Nys terecht die het leer in de loop van D.J. Dewaegemaeker devieerde en die knalde laag de 1 – 0 tussen paal en doelman binnen (82’). Een gouden doelpunt dat voor KVK een ander licht werpt op het verdere verloop van de competitie.

Dat de vreugde uitbundig was, hoeft geen betoog. KVK herwon haar enthousiasme uit de beginperiode van de competitie, maar ook haar inzet en onverzettelijkheid. Met één punt meer dan RFC Wetteren, stijgt KVK naar de 16e plaats in het klassement. Het eigen team heeft hetzelfde puntenaantal als dat van RC Harelbeke, één zege minder en een vergelijkbaar doelpuntensaldo. Alle naaste concurrenten verloren hun partij: KM Torhout, KRC Harelbeke, FC Gullegem en RFC Wetteren. Het ziet ernaar uit dat de hoogspanning zal aanhouden tot de laatste speeldag van het seizoen. Volgende week reist KVK naar Aalst. Ook Eendracht Aalst verloor haar partij van Cercle Brugge U-23 en balanceert tussen linker- en rechterkolom. Ook hier liggen kansen, KVK. Laat niet na van ze te grijpen. Ciao.

Doelpunten: [82’] D.J. Dewaegemaeker, 1 – 0.  

KVK-opstelling: M. Dannel, V. Mahieu, M. Thiel, S. Himpe, J. Cremers (92’ O. Scholaert), Y. Dewilde, O. Lekhechine, S. Gantois (66’ E. Nys), J. Jodts, D.J. Dewaegemaeker (90’ J. Coppin), L. Simoens. Wisselspelers: E. Nys, G. Gaillez, J. Coppin, O. Scholaert.  

Volgende competitiematch: zondag 23 april 2023 om 15.00 u., SC Eendracht Aalst – KVK Westhoek. Supporters op post.