03/04/23

KSV Cercle Brugge U23 - KVK Westhoek

Zaterdag 1 april 2023, Cercle Brugge U-23 – KVK Westhoek 3 – 0
Grinta genoeg, maar geen zege.

KVK kon vorige week op eigen veld geen vuist maken en verloor spijtig genoeg van KSC Dikkelvenne met 1 – 2. Voor de eigen ploeg was het een uitstekende gelegenheid geweest nog eens te kunnen zegevieren, want nu volgen 4 tegenstrevers op een rij, elk van een bijzonder zwaar kaliber, elk uit de linker kolom van het klassement. Het was vrij ongewoon om precies naar Ruddervoorde te trekken en daar de aankomende generatie van jeugdige spelers van Cercle Brugge partij te geven, op 1 april dan nog. Geen tijd voor aprilse grappen vandaag aan het Ridderfort te Ruddervoorde. Voor trainer B. Lucker was het bittere ernst. Hij had geen andere keuze dan zijn plicht te volgen, zijn verantwoordelijkheid te nemen in een periode van plotse onzekerheid. Of zijn ploeg nog de nodige grinta zou kunnen opbrengen om te blijven strijden tot het bittere einde, was een voor de hand liggende vraag.    

Moest of kon er nog gevoetbald worden in een sfeer van twijfel en mogelijk gebrek aan onderling vertrouwen, terwijl er voor de eigen ploeg nog zoveel op het spel stond? Trainer B. Lucker dacht er anders over en beloofde tot het uiterste te gaan, beroep te doen op het lef, de onverzettelijkheid, het doorzettingsvermogen en het verbeten karakter van zijn spelers om toch nog wat punten te sprokkelen in deze barre omstandigheden. En inderdaad, de grinta was er, het resultaat echter niet.  

Zwaar bewolkt en winderig weer met neerslag heel de wedstrijd door, een glibberig veld, dat allemaal zorgde voor een vervelende uitputtingsslag. Het spel verliep evenwichtig tijdens de eerste helft, met een licht voordeel voor de thuisploeg die, technisch iets bekwamer, met meer snelheid en gebondenheid tot de aanval overging. Na een 1 – 0 ruststand, kwam de eigen ploeg tijdens de eerste 20 minuten van de tweede helft uitvoerig aan bod. Naar het einde van de match verloor KVK de zuiverheid in het spel en incasseerde nog 2 doelpunten, te wijten aan defensieve fouten, maar ook door een gebrek aan offensieve creativiteit.       

Eerste helft. O. Lekhechine stopte correct de doorgebroken M. Vervaecke af (5’). Cercle deelde wel wat offensieve prikjes uit, onvoldoende om een degelijke kans af te dwingen. Toen J. Jodts aan de overzijde op volle snelheid de strafschopzone was binnengedrongen, werd hij onderuitgehaald. V. Mahieu, onfortuinlijk in zijn opzet, knalde de elfmeter op de bovenrand van de doellat (14’). Een KVK-doelpunt had de match een andere wending kunnen geven. Op voorzet van A. De Schepper kopte J. Lietaert stevig op doel. KVK-doelman, M. Dannel ranselde de bal uit de verre benedenhoek van zijn doel (19’). De jonge E. Nys, met een open doelmond voor zich, knalde hard, maar een spectaculaire redding van de Cercle-doelman, B. Langenbick verijdelde de KVK-opener (23’). J. Cremers kopte een goed ingezonden bal over de verste kruishoek van het Cercle-doel (24’). En net voor de KVK-aanvaller kon afdrukken werd hij diep in de 16-zone gestuit in de Cercle-defensie. Na een ingooi en enkele fasen verder prikte J. Lietaert, doorheen een bos van KVK-verdedigers, de openingstreffer op het bord, 1 – 0 (43’). Het was voor de KVK-jongens een moeilijk moment om meteen daarna de rust in te gaan.        

Tweede helft. KVK was gedurende 20 minuten de evenknie van de thuisploeg. S. Gantois lanceerde een knap schot die de Cercle-doelman, B. Langenbick klemvast pakte (59’). Ook E. Nys kwam tot een aardige dribbelbeweging en richtte zijn schot naar de benedenhoek van het Cercle-doel. B. Langenbick greep het leer (65’). Op een inzenden bevond D. Callens zich kansrijk alleen aan de tweede paal, maar richtte zijn schot in de tegenovergestelde richting (69’). O. Vanackere kopte een voorzet op de tweede paal terwijl het leer terug het veld in vloog (72’). In deze periode ging KVK te overhaastig te werk en zag enkele goed opgestarte aanvallen vroegtijdig afgebroken. De ver uitgekomen KVK-doelman, M. Dannel, schoof een teruggespeelde bal in vreemde voeten. O. Vanackere werd hierop in de diepte gestuurd en kogelde de bal tegen de netten van het lege doel, 2 – 0 (80’). Enkele minuten later bemachtigde D. Espinoza het leer in het strafschopgebied en trapte doorheen een verwarde defensie de 3 – 0 zege op het scorebord (85’). In de slotminuut forceerde J. Cremers nog een geslaagde dribbel, maar zijn schot werd in de Cercle-defensie onschadelijk gemaakt (89’). Het verdiende eer-reddende doelpunt kwam er niet.     

Ook in het verdere verloop van de competitie vallen voor KVK nog enkele harde noten te kraken, te beginnen met de komst van SV Zulte-Waregem U-23, over 14 dagen. In de 2e helft van de maand april volgen nog het bezoek aan SC Eendracht Aalst en de ontvangst van FC Sparta Petegem in eigen huis. Mei wordt daarom niet minder boeiend met RC Harelbeke en KM Torhout als directe concurrenten in de degradatiestrijd. Ciao.

Doelpunten: M. Dannel, V. Mahieu, M. Thiel, S. Himpe, J. Cremers, Y. Dewilde, E. Nys (O. Scholaert), O. Lekhechine, S. Gantois (M. Willemyns), J. Jodts, D.J. Dewaegemaeker (84’ J. Musenge). Wisselspelers: G. Vercruysse, J. Musenge, M. Willemyns en O. Scholaert.

KVK-opstelling: [43’] J. Lietaert, 1 – 0; [80’] O. Vanackere, 2 – 0; [85’] D. Espinoza, 3 – 0.  

Volgende competitiematch: zondag 16 april 2023 om 15.00 u., KVK Westhoek – SV Zulte-Waregem U-23. Supporters op post. 

In een artikel “Nakende fusie tussen KVK Westhoek en Sassport Boezinge” trok de geschreven pers afgelopen week fel van leer tegen de eigen club. In de KVK-entourage sloeg het nieuws in als een bom. Het Nieuwsblad van 30 maart 2023 schreef uitvoerig over KVK als een zinkend schip met een totale leegloop van spelers en groeiende onrust onder de 2 trainers die nu nog actief zijn bij hun clubs. Twee dagen later, op 1 april en in dezelfde krant, was de KVK-entourage getuige van de gedurfde en stoute fantasie van de auteur, alsof het om een echte aprilgrap ging. Hij maakte brandhout van de eigen club. De fusie leek al een feit, concrete maatregelen waren reeds getroffen. De kern van de fusieploeg zou bestaan uit de huidige spelers van Sassport Boezinge, de zetels in de nieuwe bestuursploeg dienden ingenomen te worden door Boezingse mandatarissen en trainingen en wedstrijden zouden plaatsvinden in het Crackstadion. De klus leek geklaard, de problemen opgelost nog vóór ze waren aangekaart. Zo gaan de media tegenwoordig tewerk in de voetballerij: eerst het korte afdoende vonnis met veroordeling ruim verspreiden om daarna de feiten nodeloos te beoordelen. De uiteindelijk beslissing over een (mogelijke) fusie wordt genomen in een bijzondere algemene vergadering rond half april.