13/03/23

KVK Westhoek - RFC Wetteren

Zondag 12 maart 2023, KVK Westhoek – RFC Wetteren 1 - 1
Broodnodige zege blijft uit.

Dat vandaag de confrontatie KSC Lokeren-Temse – KSV Oostkamp bovenaan de linkerkolom in de reeks als een echte topmatch wordt beschouwd, lijdt geen twijfel. Nochtans loopt het verschil al op tot 11 punten in het voordeel van de Oost-Vlamingen (1e) en moeten de West-Vlamingen genoegen nemen met de 3e plaats in de stand. Onderaan het klassement is de spanning te snijden. Tussen KSV Oudenaarde op de 12e plaats (29 punten) en KVK Westhoek op de 17e plaats (24 punten) staat binnen een marge van 5 punten, een groep van 4 ploegen nl. RC Harelbeke, FC Gullegem, KM Torhout en RFC Wetteren. Deze 6 clubs binden met elkaar de strijd aan om in de loop van de komende 9 wedstrijden de degradatie te ontlopen. De eigen ploeg verzamelde na de winterstop slechts 7 punten uit 9 wedstrijden en telt 2 zeges minder dan de tegenstrever van vandaag, RFC Wetteren. De KVK-entourage veronderstelt dat trainer B. Lucker zijn ploeg evengoed klaargestoomd zal hebben als vorige week, voor de derby tegen FC Gullegem. KVK pakte toen uit met offensief voetbal en stuitte aan de Poezelhoek de sterke thuisploeg met een 1 – 1 gelijkspel.    

Een temperatuur van 11 °C, winderig en zwaar bewolkt, maar droog weer in het Crackstadion. S. Himpe was gekwetst, J. Coppin was niet van de partij en wisselspelers O. Scholaert en J. Robaeys vielen in na 2/3 wedstrijd. Het was vlammen en vuren, hoog en ver, de bal vloog binnen en buiten, uit volle kracht verdedigen en zonder precisie aanvallen, een spektakel dat bijna heel de match door de toon zette. Dit verloop had veel te maken met de zenuwachtigheid en schrik van de spelers en een gelijkspel, met minder zware gevolgen voor beide ploegen, bleek veel beter dan een nederlaag. KVK creëerde de eerste kansen, maar scoorde niet. De bezoekers kwamen beter in de match en rond het halfuur namen ze met een fraai doelpunt de voorsprong. Ook tijdens de tweede helft was het vervelend wachten op een degelijke aanval en een scoremogelijkheid. Een paar minuten voor affluiten trapte V. Mahieu de penalty binnen en het verlossende gelijkspel op het scorebord.          

Eerste helft. Y. Dewilde, op volle snelheid, rukte zich los van zijn belagers en vuurde een botsende bal die RFC-doelman Q. Steelant met moeite in hoekschop dwong (10’). Op voorzet van J. Cremers trapte Y. Dewilde overhaastig in de handen van de RFC-doelman (15’). Traag en eentonig spel met verkeerde passes en tal van fouten vertraagden en ontsierden de matchaanhef. De vrije trap van Y. Van Hoecke kwam terecht in de handen van doelman M. Dannel (19’). G. Willemyns trok het leer voor het KVK-doel, maar de attente L. Simoens blokte net op tijd het schot van C. Makekula af (26’). Toen B. Van Laere de snelle G. Vandekerckhove de diepte in stuurde, trapte die uit volle kracht het leer in de verste benedenhoek van het KVK-doel, 0 – 1 (28’). KVK die tijdens het eerste halfuur iets meer had geboden was, na dit opportune bezoekende doelpunt, alweer op achtervolgen aangewezen. Aan de overkant reageerde KVK met 2 kleine prikken. Het harde schot van S. Gantois werd in de Wetterse defensie afgeblokt en het voorzet-schot vanuit een scherpe hoek van de voet van J. Jodts, sloeg keeper Q. Steelant met reikende hand uit zijn doelvlak (38’).        

Tweede helft. Ook tijdens de tweede helft bleven beide ploegen rusteloos zoeken naar het juiste recept, maar vonden het niet. Vooral de eigen ploeg kwam snelheid te kort bij de opbouw van de aanval en kreeg vooral de Wetterse muur niet gesloopt. Aan fouten in alle hoeken van het veld, was geen gebrek. En was het de naar voren meegekomen G. Gaillez niet die na een corner van J. Jodts, het leer in een geharrewar op de doellijn schoof, waar het door een RFC-verdediger nog net werd ontzet (59’)? Een gericht inzenden van J. Jodts devieerde D.J. Dewaegemaeker in één tijd, in de vlucht naast het RFC-kader (69’). Ter hoogte van de 16-zone werd een hard schot van de ingevallen J. Robaeys door de bezoekende defensie geneutraliseerd (86’). De tijd begon te dringen en niets wees erop dat KVK nog iets kon bereiken. Toen plots J. Cremers zijn kans waagde en de bal op een bewegende arm van een RFC-verdediger in het penaltygebied, aanschoot (88’). Scheidsrechter N. Bossuyt floot meteen voor penalty en V. Mahieu trapte het leer koelbloedig tegen de netten, 1 – 1. Op de 2 doelpunten na, eindigde de wedstrijd zoals die begon en komen beide ploegen geen stap vooruit om weg te geraken uit de degradatiestrijd.    

Duidelijker kon het niet, dit was een echt voorbeeld van een wedstrijd uit de kelderverdieping van het klassement. Rusteloos en ongeordend zoeken naar de juiste aanval terwijl voor tal van problemen toch geen oplossing uit de bus kwam. De spelers treffen meestal geen verwijt en omstandigheden als degradatievrees, spanning en competitiviteit stuurden het spelverloop geregeld in de war. Weer getuigden de eigen spelers van inzet, moed en samenhorigheid en dat siert hen ten volle in moeilijke omstandigheden. Voor de overlast van fouten, toonde referee N. Bossuyt terecht 11 gele kaarten, 6 voor KVK, 5 voor de bezoekers. En ook dat is tekenend voor dat soort van krampachtige ontmoetingen. Op 8 wedstrijden van het einde, komt het degradatiespook alsmaar dichterbij. Blauw-rood geraakt werkelijk niet weg van die benarde plek in het klassement. KSV Oudenaarde maakte de beste beurt door thuis te winnen van KSC Dikkelvenne en een kloof van 3 punten te slaan met haar eerste achtervolger, KM Torhout. Volgende week reist KVK naar Erpe-Mere, een Oost-Vlaamse gemeente op een goede 90 km van Ieper. Erpe-Mere United draagt sinds geruime tijd de rode lantaarn en heeft geen uitzicht op het behoud in 2A. De KVK-entourage vraagt dat de eigen ploeg hier toeslaat en de hele (lente)buit mee naar huis brengt. Ciao.  

Doelpunten: [28’] G. Vandekerckhove, 0 – 1; [88’] V. Mahieu, 1 – 1, penalty.

KVK-opstelling: M. Dannel, V. Mahieu, G. Gaillez (67’ J. Robaeys), J. Jodts, J. Cremers, Y. Dewilde (83’ F. Mando), L. Simoens, M. Thiel, S. Gantois (67’ O. Scholaert), O. Lekhechine, D.J. Dewaegemaeker. Wisselspelers: G. Vercruysse,  O. Scholaert, J. Robaeys en F. Mando.

Volgende competitiematch: zondag 19 maart 2023 om 15.00 u., Erpe-Mere United – KVK Westhoek. Supporters op post.