27/02/23

KVK Westhoek - KVV Zelzate

Zondag 26 februari 2023, KVK Westhoek – KVV Zelzate 2 – 0.
KVK pakt drie gouden punten.

De nervositeit groeit naarmate het voetbalseizoen vordert. Zeker in het geval van KVK die een week geleden nog aan de lijve ondervond hoe hard een tegenstrever kan toeslaan. Voor de eigen ploeg worden niet enkel de toonaangevende ploegen, maar vooral de naaste belagers in het klassement, als echte rivalen aanzien. Vanaf nu wordt elke match een strijd voor de zege, meer dan ooit, tegen wie dan ook. De competitie is in een fase terechtgekomen, waarbij nauwelijks nog wordt geluisterd naar excuses, tegenslag of onvoorziene omstandigheden. De winnaar pakt de grote broden mee, de verliezer moet tevreden zijn met de kruimels. De KVK-entourage twijfelt eraan of KVV Zelzate, 9e in de stand met 34 punten, nog een haalbare kaart is, zelfs met het thuisvoordeel. Op 13 november 2022 verloor de eigen ploeg nog de heenwedstrijd in Zelzate met 4 – 1. Weer geen gemakkelijke opponent, maar welke troeven houdt trainer B. Lucker achter de hand om zijn spelers te motiveren?   

Een stralende zon met een stevige frisse noordoostelijke bries bij een temperatuur van 7°C. Heerlijk voetbalweer voor een match die de eigen spelers weer tot het uiterste zou drijven. V. Mahieu was geschorst en J. Robaeys tekende voor afwezig. Tijdens de eerste helft presenteerden beide ploegen een weinig aantrekkelijk voetbal met een gebrek aan inspiratie en het ontbreken van de nodige automatismen. KVK kwam beter weg uit het lage spelniveau en scoorde kort voor de rust verdiend met het openingsdoelpunt van J. Cremers. De tweede helft leverde een beter spelvertoon. J. Cremers, in goede vorm, scoorde vroeg zijn tweede doelpunt en toen al bleek dat de eigen ploeg op rozen zat, eenvoudig omdat de bezoekers aanvallend zo weinig te bieden hadden. Enkel tijdens de laatste tien minuten van de match ontketenden ze een forse druk op het eigen doel, die door de KVK-defensie goed werd geneutraliseerd. In blessuretijd verijdelde de KVV-doelman D. Van Rie, de derde KVK-treffer na een splijtende actie over het trio D.J. Dewaegemaeker, S. Gantois en Y. Dewilde.      

Eerste helft. L. Simoens stuurde spits D.J. Dewaegemaeker voorop die naast het KVV-kader vlamde (8’). De bezoekers reageerden met 2 acties. In een geharrewar van spelers voor het eigen doel, trapte R. Antwi, in de 16-zone, het leer naast de paal (10’). Met een snelle actie op links trok T. Zwart de bal voor doel, maar zowel J. Flamand al E. Nyarko kwamen een pasje tekort om voor een open doelmond te besluiten (12’). J. Cremers was bedrijvig en besloot van ver in de handen van doelman D. Van Rie (26’). T. Zwart infiltreerde en trakteerde keeper M. Dannel op een lage schuiver, die hij met alle moeite uit zijn doel ranselde (32’). Aan de overkant viel de openingstreffer. De op rechts gevluchte D.J. Dewaegemaeker bereikte de centraal inlopende J. Cremers die de bal in één tijd naast portier D. Van Rie in de verste doelhoek duwde, 1 – 0 (39’). En in de slotminuut bediende O. Scholaert de spurtende D.J. Dewaegemaeker die met een knap schot doelman D. Van Rie tot een uiterste zweefsprong dwong. Kon KVK die krappe voorsprong maar behouden na die magere eerste helft!

Tweede helft. Er stak veel afwisseling en meer beweging in het spel. J. Cremers kreeg de bal centraal in het halve maantje toegespeeld en trapte die uit volle kracht in de benedenhoek van het KVV-doel, 2 – 0 (52’). Die opportune treffer kwam op het gepaste moment en bracht vooral meer vertrouwen in de ploeg. Maar aan de overkant besloot de ingevallen R. Broeckaert, op inzenden van J. Flamand, van dichtbij en hard op de schouder van verdediger M. Thiel (55’). Tegenslag toen S. Himpe op het uur uitviel met een knieletsel. Ook D.J. Dewaegemaeker bleef heel attent. Hij dribbelde voorbij drie KVV-verdedigers tot in de strafschopzone en schoof het leer over de volle breedte van het doel naast de verste paal (72’). Weinig later sloeg R. Broeckaert op de vlucht en trapte van dichtbij op het uitgestoken been van doelman M. Dannel (73’). Op hoekschop van J. Flamand, richting 2e paal, vlamde de inlopende T. Zwart zijn volley hard op de rug van A. Jodts (78’). S. Gantois, op rechts, op volle snelheid, centerde de bal naar de tweede paal waar de vrijstaande J. Coppin de bal ongelukkig op het been van de goed reagerende doelman, D. Van Rie trapte (83’). Een reuzenkans bleef liggen. Op vrije trap van de ingevallen S. Djadi, kopte de hoog opverende J. Vandenhende het leer via de vingertoppen van doelman M. Dannel, op de doellat (86’). Maar de mooiste actie hielden de jongens van trainer B. Lucker voor de blessuretijd. D.J. Dewaegemaeker recupereerde de bal op het middenveld en stuurde die op rechts in de loop van de meegekomen S. Gantois die op zijn beurt Y. Dewilde bediende. Toen laatstgenoemde ver de 16-zone was binnengedrongen, vlamde die vanuit een scherpe hoek op de vuisten van doelman D. Van Rie (93’). Het slotakkoord mocht er zijn. KVK presenteerde veruit de betere spelmomenten en kansen in de tweede helft en zou haar derde doelpunt dik verdiend hebben.      

Het was bijna 4 maanden geleden dat KVK nog eens won en dat deed deugd. Toen, op 30 oktober 2022, versloeg de eigen ploeg thuis RC Gent met 2 – 1. Zelfs met de afwezigheid van enkele basisspelers als L. Prez, V. Mahieu en J. Robaeys slaagde KVK erin het hoofd koel te houden en ten gepaste tijde toe te slaan. Proficiat aan trainer B. Lucker en zijn team. Er wordt nu met spanning uitgekeken naar de derby van volgende zondag 5 maart 2023. Aan de Poezelhoek geeft de eigen ploeg, FC Gullegem partij. Tijdens de heenmatch van zondag 18 december 2022 liep KVK in het Crackstadion zware averij op en verloor van de buren met forfaitcijfers. FC Gullegem is inmiddels opgeklommen naar een veiliger plaats in de stand en zal haar goede vorm in deze lokale derby kracht willen bijzetten. Onderaan het klassement verandert weinig. Ook KRC Harelbeke won haar match van KM Torhout (2 – 1) en FC Gullegem en RFC Wetteren deelden de punten (2 – 2). Ciao. 

Doelpunten: [39’] J. Cremers, 1 – 0; [52’] J. Cremers, 2 – 0.

KVK-opstelling: M. Dannel, G. Gaillez, M. Thiel, S. Himpe (63’ J. Coppin), J. Cremers (84’ B. Timmerman), Y. Dewilde, O. Lekhechine, O. Scholaert (79’ S. Gantois), J. Jodts, D.J. Dewaegemaeker, L. Simoens. Wisselspelers: G. Vercruysse, B. Timmerman, S. Gantois, J. Coppin.

Volgende competitiematch: zondag 5 maart 2023 om 15.00 u. FC Gullegem – KVK Westhoek. Supporters op post.