30/01/23

KVK Westhoek - OLSA Brakel

Zondag 29 januari 2023, KVK Westhoek – OLSA Brakel 0 – 1
Pijnlijk thuisnederlaag tegen rechtstreekse tegenstrever.

OLSA Brakel, de gast van vandaag, staat met 21 punten uit 19 wedstrijden op de 14e plaats in het klassement. De Oost-Vlamingen proberen afstand te houden van de degradatiezone, hoewel ook zij slechts 5 zeges en 6 gelijke spelen tellen. KVK boekte een zege minder, een verliespartij meer en staat met 18 punten op de 16e plek in het klassement, dit is een mogelijke degradatieplaats. Beide ploegen leggen een vergelijkbaar negatief doelpuntensaldo voor en het ziet er naar uit dat de strijd hard zal gestreden worden om de positie in het klassement te verbeteren. De concurrentie is niet te harden en voor KVK mag het geen zes-punten wedstrijd worden. Meer dan de helft van de wedstrijden zijn nu al gespeeld; de proefperiode is allang voorbij. Ploegen die zich bedreigd voelden, hebben zich tijdens de winterstop kunnen versterken voor een competitie die nu tot volle ontwikkeling komt.

Grijs en kil weer bij een temperatuur van 4°C aan de Crackmuur. Benieuwd naar de prestaties van de nieuwkomers met M. Thiel als centrale verdediger en D.J. Dewaegemaeker, als diepe aanvaller, zij die een kentering in de KVK-prestaties moesten teweegbrengen. Voor KVK leek het een haalbare kaart. Het was echter een doordeweekse eerste helft en buiten het rammen van doellat en paal viel er weinig te beleven. Iets na het halfuur kopte D. Habbas voor de bezoekers het winnende doelpunt voor zijn ploeg tegen de netten. Geen oogstrelend voetbal tijdens de tweede helft, verre van. KVK zocht de aansluitingstreffer, maar verloor een pak duels en in de opbouw van de aanval liep teveel mis. De laatste tien minuten van de match beperkten de bezoekers zich, onder intense KVK-druk, tot het ver en hoog wegblazen van de bal en het winnen van tijd om hun voorsprong te behouden. Maar ook hier was KVK onmachtig, niet inventief genoeg om het tij te doen keren.       

Eerste helft. Al vroeg kopte S. Barrezeele een goed gegeven hoekschop op de KVK-doellat (2’). Een vlug opgezette combinatie tussen D.J. Dewaegemaeker en L. Simoens bracht de toesnellende J. Coppin in stelling die de buitenkant van de doelpaal trof (7’). Doelman M. Dannel was goed bij de zaak toen hij een verraderlijk schot vanuit een scherpe hoek opving van R. Ndefe, een snelle OLSA-aanvaller die later nog een aantal keer het KVK-doel zou bestoken (13’). En J. Cremers trapte vanuit een quasi stilstaande positie rakelings naast de paal van het OLSA-doel (18’).Heel gevaarlijk leek het toen M. D’Hondt het toegespeelde leer in de 16-zone controleerde, maar uiteindelijk de bal torenhoog boven het KVK-doel trapte (24’). Toen S. Barrezeele het leer naar de tweede paal stuurde, was het voor de alleenstaande D. Habbas een koud kunstje om de bal met het hoofd tegen de KVK-netten te tikken, 0 – 1 (33’). KVK vond niet meteen een antwoord op de uitdaging en de eerste helft kabbelde toen al naar zijn einde.    

Tweede helft. De kwaliteit in het voetbalspel verbeterde niet. KVK zelf leed teveel balverlies, recupereerde moeilijk het leer en ondervond veel moeilijkheden bij de opbouw van een degelijke aanval. J. Cremers faalde bij zijn doelpoging (62’). M. D’Hondt stuurde D. Habbas de diepte in, die alleen voor doel, op de goed opgestelde M. Dannel besloot (68’). Op vrijschop van J. Robaeys kopte D.J. Dewaegemaeker over de kruishoek van het OLSA-doel (74’).Toen M. D’Hondt de spurtende L. Gabriël bediende, dacht iedereen dat het over en uit was. Maar de ingevallen aanvaller schoot de bal hoog over het KVK-kader (83’). En toch was het bijna zover, toen KVK-verdediger M. Thiel nog een bal uit het eigen doelvlak weghield, omdat M. Dannel te ver zijn doel had verlaten om zijn verdediging bij te springen (86’). Hoe dan ook, tijdens het laatste kwartier kwamen beide ploegen nauwelijks nog aan voetballen en concentreerden de bezoekers zich op het beveiligen van het voorsprong.  

Trainer B. Debo deed er alles aan om het tij te doen keren. Met een nieuwe tactische 4-4-2 opstelling en de inbreng van ervaren nieuwkomers slaagde de eigen ploeg er niet in een vuist te maken tegen een rechtstreekse tegenstrever. En het inbrengen van 3 wisselspelers tijdens het laatste kwartier van de match, bracht evenmin een zode aarde aan de dijk. Met de forse winst van RC Harelbeke tegen SV Oudenaarde (0 – 4), stijgen de Ratjes met 1 plaats en moet KVK tevreden zijn met de voorlaatste plek in het klassement. En de andere belagers in de stand? FC Gullegem verloor op eigen veld van SV Oostkamp (1 – 2) en KM Torhout kwam niet verder dan een 2 – 2 gelijkspel tegen Cercle Brugge U-23. Volgende week zondag ontmoet KVK thuis, KFC Merelbeke, een ploeg uit de linkerkolom van het klassement. Alweer een loodzware opgave, maar de KVK-entourage hoopt stellig dat er meer vertrouwen komt in de spelersgroep en de overtuiging van eigen kunnen opnieuw toeneemt. Ciao.       

Doelpunten: [33’] D. Habbas, 0 – 1.

KVK-opstelling: M. Dannel, M. Thiel, J. Robaeys, S. Himpe, J. Cremers (85’ G. Gaillez), Y. Dewilde (82’ S. Gantois), J. Coppin (72’ O. Scholaert), V. Mahieu, J. Jodts, D.J. Dewaegemaeker, L. Simoens. Wisselspelers: G. Vercruysse, G. Gaillez, S. Gantois, O. Scholaert.  

Volgende competitiematch: zondag 5 februari 2023 om 15.00 u., KVK Westhoek – KFC Merelbeke. Supporters op post. 

Volgende match 25/03/23 om 19:00
K. VK Westhoek
K. SC Dikkelvenne
Vorige Matchen
Erpe Mere United - K. VK Westhoek
2 - 3