21/11/22

KVK Westhoek - SC Eendracht Aalst

Zondag 20 november 2022, KVK Westhoek – SC Eendracht Aalst 0 – 5
Drinkbeker tot op de bodem geledigd.

Met de komst van SC Eendracht Aalst naar het Crackstadion waarschuwden de Ieperse veiligheidsdiensten meteen voor een risicomatch. Verondersteld wordt in de Westhoek-entourage, dat de Aalstenaars die hun overtollige energie kwijt willen, over andere troeven beschikken om dit te doen, zoals bijvoorbeeld het organiseren van een uitbundig carnavalsfeest, liefst in eigen stad dan. Maar het bleef uitzonderlijk rustig in de Vredestad. Eendracht won vorige week in eigen huis van FC Merelbeke met de kleinste score (1 – 0) en behield daarmee de leiding in de rangschikking met 25 punten, dit is 4 punten voorsprong op tweede geklasseerde, Cercle Brugge, die haar wedstrijd afgelast zag wegens de dikke mist. Met op SV Zulte-Waregem na, de beste doelpuntenverhouding (20/9) in de reeks, zet Zwart-wit haar titelambities kracht bij. KVK incasseerde vorige week onverwacht een zware nederlaag (4 – 1) in de Gentse kanaalzone, tegen KVV Zelzate, en wil vandaag de leider het vuur aan de schenen leggen. Tovert KVK deze namiddag een konijn uit haar (hoge) hoed? Het zou mooi zijn mocht de eigen ploeg tegen de leider een inhaalbeweging kunnen maken na een povere 5 op 18. Goede moed aan de blue-grana jongens van trainer B. Debo.

Sombere en kille namiddag, met een loodzware grijze bewolking. Voorbode van een droevige voetbalnamiddag? Het straaltje zon op het einde van de match, kwam veel te laat. Lichtpunt was het wederoptreden van V. Mahieu, maar nu tekende J. Jodts voor afwezig. Het aantreden van J. Robaeys laat op zich wachten en het volledig herstel van L. Prez is voorzien voor maart/april 2023. Om maar te zeggen hoe zwaar het kan tegenvallen. De Aalsterse prins carnaval, met een reuzen-ui op zijn buishoed, wachtte zijn spelers op die uit de tunnel kwamen en begroette hen.   

Tijdens de eerste helft kwam KVK permanent onder zware druk en moest tal van hoekschoppen en vrije trappen toestaan. Het was bij momenten pompen of verzuipen en toch was de inzet van de eigen spelers weer grenzeloos. Ruststand 0 – 2, met dat geluk dat de Aalsterse kanonnen niet altijd even goed afgesteld stonden. Ook tijdens de tweede helft kwam de eigen ploeg nauwelijks in het stuk voor, was heel die periode overspeeld en ging uiteindelijk de boot in met forfaitcijfers, 0 – 5. Eendrachtspeler, gesel en scherpschutter, M. Dekuyper schoot met 4 doelpunten de hoofdvogel af.      

Eerste helft. Eendracht imponeerde niet alleen met een felle oranje-oranje uitrusting, de gasten duwden de eigen ploeg met de rug tegen het eigen doel. De eerste tik kwam van de bezoekers toen I. Mbaye een hoekschop over het KVK-doel kopte (10’). KVK moest voordien al enkele schermutselingen voor het eigen doel verwerken en dat liep gelukkig altijd goed af. Na een op rechts snel ingezette aanval en veel geharrewar voor het eigen doel, schoof M. Dekuyper zijn eerste doelpunt tegen de KVK-netten, 0 – 1 (24’). Y. Dewilde lanceerde langs de zijlijn de gedreven L. Simoens, die zijn inzenden aan de eerste paal gepakt zag door de bezoekende doelman, V. Swinnen (34’). Kort daarop mistte de Eendracht doelman zijn hoge tussenkomst, maar J. Cremers stuurde de rebound torenhoog over het SC-kader (40’). Ter hoogte van de hoekschopvlag lanceerde F. Geenens zijn voorzet-schot op de lengterichting van de KVK-doellat (41’). En een keurige omhaal van A. Van Den Eynde, op voorzet van S. Fabris vloog over het KVK-doel (43’). Op de valreep van de eerste helft tikte M. Dekuyper, doorheen een bos van spelers, zijn tweede doelpunt binnen, 0 – 2 (45’). Er was werk aan de winkel en het ergste moest nog komen.     

Tweede helft. Na een dubbele actie tussen J. Deconinck en I. Mbaye, schoot laatst genoemde een reuzenkans voor een open doel, hoog over het KVK-kader (49’).  Een minuut later liftte O. George het leer op het dak van het KVK-doel (50’). J. Deconinck dribbelde zich een weg vrij in de KVK 16-zone, maar besloot de reuzenkans hoog over de verste kruishoek (54’). A. Van Den Eynde had voordien al zijn goede traptechniek bewezen. Hij joeg zijn vrije trap, even buiten de 16-zone, over de KVK-muur via de vingertoppen van doelman M. Dannel en de doellat, weergaloos in de kruishoek van het eigen doel, 0 – 3 (70’). Op hoekschop ving L. Simoens het leer op en besloot met een halve omhaal naast het Eendracht-doel (75’). M. Dekuyper dook overal op en kopte aan de tweede paal een ingezonden bal van J. Deconinck vlot tegen de KVK-netten, 0 – 4 (80’). De ingevallen Y. Razzi vuurde hard naast de eerste kruishoek van het KVK-doel (81’). En de bezoekende storm raasde maar door. Op hoekschop van Y. Razzi devieerde G. Kakudji met het hoofd de bal over de kruishoek van het KVK-doel (87’). Het was M. Dekuyper die het laatste woord richtte. Hij werd handig in het openliggende straatje gestuurd, omspeelde KVK-doelman M. Dannel en schoof vanuit een zeer scherpe hoek de forfaitscore op het bord, 0 – 5 (88’). Een bedroefde stemming maakte zich van ons meester.       

Er was veel volk in het Crackstadion voor deze belangrijke wedstrijd van de eigen ploeg. Maar die confrontatie bood niet wat het publiek verlangde, nl. een evenwaardige weerstand en een beter resultaat. Machteloosheid tegenover eendrachtigheid, het is een te groot verschil. De leider in het klassement trok het tempo hoog op en veegde met een direct spelsysteem elke weerstand van de mat. De vlotheid waarmee de gasten scoorden spreekt boekdelen, ook al lieten ze nog tal van kansen liggen. De eigen ploeg weerde zich met man en macht, maar het bezoekende  overwicht, met snelheid en duelkracht, woog te zwaar door. Na haar gelijkspel thuis tegen KSC Dikkelvenne (0 – 0) duwt KFC Merelbeke, KVK uit de linkerkolom van het klassement. Zaterdagavond toekomende trekt KVK naar Lokeren om er op Daknam haar 13e wedstrijd van het seizoen te spelen, tegen de fusieploeg, SC Lokeren-Temse. Zorgt de eigen ploeg voor een kentering in de resultaten en verovert zij opnieuw een plaats in de linkerkolom? Ciao.

Doelpunten: [24’] M. Dekuyper, 0 – 1; [45’] M. Dekuyper, 0 – 2; [70’] A. Van Den Eynde, 0 – 3; [80’] M. Dekuyper, 0 – 4; [88’] M. Dekuyper, 0 – 5.

KVK-opstelling: M. Dannel, G. Gaillez, B. Timmerman, S. Himpe (46’ S. Gantois), J. Cremers, J. Degels (74’ J. Musenge), Y. Dewilde, J. Coppin, V. Mahieu, O. Scholaert (67’ C. Kocur), L. Simoens. Wisselspelers: G. Vercruysse, J. Musenge, C. Kocur en S. Gantois.

Volgende competitiematch: zaterdag 26 november 2022, om 20.00 u., SC Lokeren-Temse – KVK Westhoek. Supporters op post.  

Volgende match 04/12/22 om 15:00
K. VK Westhoek
Cercle Brugge KSV