14/11/22

KVV Zelzate - KVK Westhoek

Zondag 13 november 2022, KVV Zelzate – KVK Westhoek 4 – 1
Averij in de kanaalzone

Door vorige zondag met 1 – 2 te winnen van FC Gullegem pakte KVV Zelzate de volle buit mee naar huis en zette daarmee de stap van de rechter- naar de linkerkolom in het klassement. Groen-zwart, met 14 punten op de 9e plaats, toont een licht negatief doelpuntensaldo. KVK neemt de 7e plaats in met 15 punten en een positief doelpuntensaldo van 3 eenheden. Er is geen wereld van verschil in de cijfers en het thuisvoordeel voor KVV Zelzate zou wel eens beslissend kunnen zijn voor het resultaat van de match. Precies zoals voorbije week te Merelbeke, staat KVK vandaag in de Gentse kanaalzone voor een zware opdracht. Na een veelbelovende start met 10 op 15 is de eigen ploeg in de daaropvolgende 5 wedstrijden teruggevallen naar 5 op 15. Langdurige blessures van enkele titularissen speelden KVK-trainer B. Debo parten en stelden hem bijna wekelijks voor keuzeproblemen, ook vandaag. 

Vier lange rijen hoogstammige bomen, in herfstkleuren, die het veld omzomen, een effen groene grasmat, een tribune uit de oude tijd en zonnig herfstweer. Voorlopig veel gezelligheid troef aan de Sint-Sebastiaanstraat te Zelzate. Door kwetsuren bleven J. Robaeys en L. Prez aan de kant en V. Mahieu (geschorst) diende toe te kijken langs de zijlijn. KVK begon gedreven aan de match en opende vroeg de score, die ook vlug teniet werd gedaan. De eigen ploeg leed teveel duel- en balverlies, moest een groot aantal vrije trappen en hoekschoppen toestaan en keek aan de rust aan tegen een achterstand van 2 – 1. Ook aan het begin van de tweede helft liet KVK een goede indruk na, met snelle combinaties eerst tussen S. Gantois en J. Coppin en wat later ook tussen L. Simoens en J. Coppin, maar daar bleef het bij. Tijdens de laatste 5 minuten van de match velde de thuisploeg het verdict over KVK door nog eens ongenadig tweemaal te scoren.                   

Eerste helft. De schreeuw van samenhorigheid bij de KVK-spelers, vlak voor de aftrap, was te horen tot in de tribune. Y. Dewilde slalomde dwars doorheen het middenveld en de plaatselijke defensie en schoof het leer laag tussen paal en doelman binnen, 1 – 0 (6’). Een blitse actie, maar de vreugde was van korte duur. Aan de overkant passeerde het leer voorbij een open doelmond tot in de voeten van J. Vandenhende die vanuit een scherpe hoek de gelijkmaker in de verste hoek binnen knalde, 1 – 1 (8’). De grensjongens kwamen langzaam op dreef en zouden nog vier halve kansen voortbrengen. Doelman M. Dannel vreesde even, maar R. Antwi-Manu, een beweeglijke aanvaller, knalde vanop 25 meter rakelings naast de verste paal, (10’). E. Nyarko, een andere lichtvoetige aanvaller, bediende R. Broeckaert die doorheen de KVK-defensie glipte en hard naast de dichte staander besloot (13’). Even buiten de penaltyzone ving S. Lanckman de bal op en duwde een grond scherend schot naast de tweede paal (17’). En op het halfuur kopte F. Criel een ingezonden bal van P. Grootaert over de verste kruishoek van het KVK-doel (31’). Toen S. Djadi, op slag van rust, zijn voorzet centraal voor het KVK-doel dropte, verlengde R. Broeckaert de bal tot in de lange hoek van het eigen doel, 2 – 1 (45’).                 

Tweede helft. Weer kreeg KVK de eerste mogelijkheid om te scoren. S. Gantois spurtte langs de zijlijn en bediende aan de tweede paal de aanstormende J. Coppin die het leer op de vlug reagerende KVV-doelman, D. Van Rie, schoot (49’). Drie minuten later was er de snelle reflex van KVK-doelman, M. Dannel op een poging van S. Djadi (52’). Ook L. Simoens richtte zijn voorzet op J. Coppin in de KVV-doelzone. Doelman R. Van Rie sloeg het schot van de KVK-spits in hoekschop (65’). Aan de overzijde kopte J. Jodts een voorzet-schot uit het eigen doelvlak (70’). Met een tweede sprint, nu langs de zijlijn, stuurde van L. Simoens zijn voorzet naar de eerste doelzone, waar de inlopende J. Coppin de bal rakelings naast de eerste paal tikte (73’). De aansluitingstreffer viel maar niet. Integendeel, de laatste 10 minuten van de match braken KVK zuur op. Doelman M. Dannel kon nog net de bal voor de neus van de aandringende T. Zwart mee grabbelen (82’). En R. Antwi-Manu richtte zijn voorzet-schot langs de volle lengte van het doelvlak voorbij de tweede paal, terwijl voor het open doel geen enkele KVV-aanvaller klaar stond om de bal binnen te duwen (83’). In de slotminuten voerde T. Zwart zijn festival op. Na uitstekend voorbereidend werk van R. Antwi-Manu en S. Djadi, trapte de KVV-middenvelder van dichtbij zijn eerste doelpunt binnen, 3 – 1 (85’). Wat later kreeg hij even over de middenlijn het leer van T. Franki toegespeeld en stormde heel alleen vooruit. Met een heerlijke krul liftte hij de bal over de KVK-doelman net onder de doellat binnen, 4 – 1 (88’). Verslagenheid alom in de moegestreden KVK-ploeg.

Is het resultaat enigszins overdreven, de nederlaag is een feit waartegen KVK niets in te brengen heeft. KVK zoekt herstelling voor behoorlijk wat zichtbare en voelbare averij in de Gentse kanaalzone. De eigen ploeg zette met 5 op 18 een zwakke reeks neer en haar plaats in de linkerkolom hangt aan een zijden draadje. Drie zware confrontaties liggen in het verschiet. Volgende week zondag komt koploper SC E. Aalst naar het Crackstadion. De Ieperse veiligheidsdiensten bestempelen de ontmoeting als een risicomatch en een verplicht te volgen parcours naar het stadion is voorzien (Zie www.kvkwesthoek.be). De week erop (Zaterdag 26 november 2022, om 20.00 u.) volgt de verre verplaatsing naar Lokeren, voor de wedstrijd tegen subtopper SC Lokeren-Temse. En op 4 december 2022 ontvangt KVK in het Crackstadion, 2e in het klassement, Jong Cercle Brugge, die haar wedstrijd stopgezet zag omwille van de dikke mist. Hoe kan KVK de opgelopen averij herstellen en zich herpakken in de komende cruciale confrontaties? Ciao.         

Doelpunten: [6’] Y. Dewilde, 0 – 1; [8’] J. Vandenhende, 1 – 1; [45’] R. Broeckaert, 2 – 1; [85’] T. Zwart, 3 – 1; [87’] T. Zwart, 4 – 1.

KVK-opstelling: M. Dannel, G. Gaillez, B. Timmerman, S. Himpe (74’ K. Musenge), J. Cremers, Y. Dewilde, S. Gantois (88’ T. Baes), J. Coppin, O. Scholaert (61’ J. Gantois), J. Jodts en L. Simoens. Wisselspelers: T. Baes, J. Gantois, G. Vercruysse, K. Musenge.

Volgende competitiematch: zondag 20 november 2022 om 15.00 u., KVK Westhoek – SC Eendracht Aalst. Supporters op post.

Volgende match 04/12/22 om 15:00
K. VK Westhoek
Cercle Brugge KSV