24/10/22

FC Sparta Petegem - KVK Westhoek

Zondag 23 oktober 2022, FC Sparta Petegem – KVK Westhoek 4 – 3
Vreemd en ongezien scenario, van 0 – 3 naar 4 – 3.

KVK, op een met 3 ploegen (RC Gent, KSV Oudenaarde en SC Lokeren-Temse) gedeelde 4e plaats in het klassement, trok naar Petegem voor de 8e competitiematch van het seizoen. FC Sparta Petegem met 11 punten uit 7 wedstrijden volgt op 1 punt en het hoeft geen betoog dat de eigen ploeg voor een nieuwe vuurproef stond. De Oost-Vlamingen vallen uit de directe subtop, maar behaalden tot nu toe 3 overwinningen, precies zoals KVK. Vorige week zaterdag onderging FC Sparta de wet van de sterkste te Torhout en verloor van KM, laag gerangschikt, met zware cijfers, 4 – 1. De Spartanen zullen vandaag thuis, zonder twijfel, orde op zaken willen stellen.  

Winderig, licht bewolkt weer en een grasmat zo groen alsof die in de lente groeide. De spelers kwamen het veld op, met voor FC Petegem een Spartaanse krijger voorop, stoer, maar voorlopig ongevaarlijk. Het was een wedstrijd waarin beide ploegen elkaar met open vizier bekampten, spektakelrijk en vooral tegen een hoog ritme afgewerkt. De volle inzet van de spelers lokte dikwijls sensatie, maar ook ontgoocheling uit. De Spartanen hanteerden geregeld de grove borstel. De wedstrijdleiders keken toe, maar grepen niet altijd in. Zo moesten L. Prez (15’) en J. Robaeys (28’) nog vóór het halfuur het toneel verlaten en precies dat zou sporen nalaten in het matchverloop. S. Himpe liet zich verzorgen langs de zijlijn en op het einde van de match viel ook J. Jodts gekwetst uit. Scheidsrechter A. De Beuckelaer had het bij momenten moeilijk om bepaalde spelsituaties reglementair te beoordelen, om directe beslissingen te nemen wat wrevel bij het publiek, ongerustheid en blessures bij de spelers teweeg bracht. Hij liet teveel straffeloos begaan.

De wedstrijd startte met KVK-overwicht, maar de Sparta-verdediging liet steken vallen en na amper 30 minuten spel was het al 0 – 3. Een welverdiende score, echter had KVK zichzelf niet overtroffen in die korte tijdspanne? Aan de rust stond het 2 – 3, want ondertussen hadden de Spartanen in een kwartier tijd de doelpunten van de hoop gescoord. FC Sparta zou heel de tweede helft domineren, kansen creëren, scoren en uiteindelijk zegevieren. Het was een duidelijke ommekeer waartegen KVK niets kon inbrengen, spijts de geweldige inspanningen die het eigen team had geleverd.       

Eerste helft. Een blunder in de Sparta-defensie met een te korte terugspeelbal en een aarzelende doelman, D. Carré, bracht O. Scholaert in het bezit van de bal. Hij liftte de bal heerlijk over de Sparta-portier en scoorde daarmee koelbloedig de vroege openingstreffer, 0 – 1 (6’).  Aan de overkant trapte R. Van Steenkiste, randje kleine rechthoek, het leer pal op KVK-doelman, M. Dannel (9’). En B. Vercruysse kopte een vrije trap van A. Vanborm op de verste kruishoek (13’). Rond het kwartier trok L. Prez, nadat hij een tijdje onbeweeglijk was blijven liggen, een pijnlijke grimas (knieblessure) en diende volledig ondersteund het veld te verlaten. Hij was het slachtoffer van een onbestrafte fout op hem. S. Himpe stuurde S. Gantois, voor L. Prez ingevallen, de diepte in en de alerte aanvaller schoof het leer naast doelman D. Carré tegen de netten, 0 – 2 (21’). De Spartaan O. Luckx (Ex-KVK) raasde in volle vaart langs de zijlijn, maar vond bij zijn besluit, doelman M. Dannel op zijn weg (24’). Op hoekschop van L. Berwouts duwde R. Ameys met het hoofd een goede kans ver naast de paal (25’). Op het halfuur bereikte S. Himpe de bedrijvige S. Gantois die zijn tweede en KVK’ s derde treffer aantekende, 0 – 3 (30’). Niemand kon zijn ogen geloven en een half mirakel leek in de maak. Maar nauwelijks een minuut later bereikte O. Luckx de centraal opgestelde A. Vanborm die de bal in één tijd op de schoen nam en het leer buiten bereik van doelman M. Dannel het doel injoeg, 1 – 3 (31’). Ook S. Himpe, voetballend met een nooit geziene gretigheid, kreeg een flinke trap en moest tijdelijk naast de zijlijn op krachten komen (34’). Toen O. Luckx zijn belagers met een paar sterke dribbels uitschakelde, blies de KVK-defensie alarm. Hij stuurde het leer naar T. Vande Velde die het zonder dralen voor de tweede keer onhoudbaar tegen de KVK-netten prikte, 2 – 3 (45’). Het rustsignaal viel en er zat voor KVK een lastige tweede helft aan te komen.        

Tweede helft. Het leek alsof de Spartanen met verse krachten de kleedkamers hadden verlaten. Ze zetten continu de KVK-defensie onder hevige druk en er stak steeds gevaar in hun offensieve bewegingen. R. Ameys en T. Vande Velde acteerden als dirigenten op het middenveld. Een verre schuiver van T. Vande Velde vloog rakelings naast de paal (59’). R. Ameys lanceerde A. Vanborm die, oog in oog met M. Dannel, de controle over de bal verloor en een open kans zag teloorgaan (62’). P. Dewulf serveerde op R. Ameys die het leer in één tijd staalhard tegen de touwen knalde, 3 – 3, (64’). Op de haastig gegeven vrije trap van L. Berwouts naar A. Vanborm reageerde M. Dannel met een ultieme reflex om het leer uit zijn doel te houden (68’). Weinig later trapte T. Vande Velde de bal van dichtbij rakelings over de doellat (69’). Doelman M. Dannel kwam handen en voeten tekort. Eerst weerde hij een schot van L. Berwouts af en stuurde daarna de rebound van A. Vanborm terug het veld in (72’). Ook A. Jodts viel gekwetst uit (80'). De ontsnapte L. Berwouts liet iedereen achter zich en trapte vanuit een zeer scherpe hoek de bal tussen paal en doelman binnen, 4 – 3 (88’). De ontgoocheling bij de spelers, de technische begeleiding en de meegereisde supporters was niet onder woorden te brengen.     

KVK was gedurende een halfuur heer en meester op het veld, maar het vroeg uitvallen van een paar basisspelers ontwrichtte de ploeg. De invallers – S. Gantois scoorde tweemaal en de 17-jarige Yinthe Dewilde viel knap in voor J. Robaeys – gingen tot het uiterste, maar konden het tij niet doen keren. In deze spannende en spectaculaire voetbalmatch trokken de Spartanen aan het langste eind. Hebben zij de zege uiteindelijk niet te danken aan wat meer ervaring en maturiteit in hun ploeg? Volgende week ontvangt KVK, RC Gent in het Crackstadion. De Gentenaars dienden vandaag de duimen te leggen uit, tegen FC Merelbeke, 2 – 1. Ze staan op een gedeelde 6e plaats met o. a. KVK, maar tellen 4 gewonnen matchen. Een kans voor KVK om dichter aansluiting te zoeken bij de subtop? Ciao.     

Doelpunten: [6’] O. Scholaert, 0 – 1; [21’] S. Gantois, 0 – 2; [30’] S. Gantois, 0 – 3; [31’] A. Vanborm, 1 – 3; [45’] T. Vande Velde, 2 – 3; [64’] R. Ameys, 3 – 3; [88’] L. Berwouts, 4 – 3.

KVK-opstelling: M. Dannel, G. Gaillez, J. Robaeys (28’ Y. Dewilde), S. Himpe, L. Prez (15’ S. Gantois), O. Lekhechine, J. Coppin, V. Mahieu, O. Scholaert, J. Jodts (79’ B. Timmerman), L. Simoens. Wisselspelers: G. Vercruysse, B. Timmerman, Y. Dewilde, S. Gantois.

Volgende competitiematch: zondag 30 oktober 2022, om 15.00 u. KVK Westhoek – KRC Gent. Supporters op post. In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober treedt het winteruur in werking, 3 uur wordt 2 uur.