04/09/22

SV Zulte-Waregem - KVK Westhoek

Zaterdag 3 september 2022, SV Zulte Waregem – KVK Westhoek 1 – 4
Droomstart, KVK!

Te lang, te zwaar? Nog nooit nam KVK Westhoek (evenmin KVK Ieper, destijds) deel aan een voetbalcompetitie met een reeksindeling van 18 ploegen. De competitiekalender 2022-2023 telt 34 speeldagen en duurt van het eerste weekend van september 2022 tot en met het tweede weekend van mei 2023. De 2e klasse Amateur reeks A is grondig dooreen geschud, bevat 6 nieuwkomers en 4 clubs verlieten het strijdtoneel. Kampioen in 2e klasse A Amateur 2021-2022 KVK Ninove, promoveerde naar eerste klasse Amateur. KSK Ronse en SCT Menen, de degradanten, doken ver weg in een diep dal. KSK Ronse liet haar stamnummer bij de KBVB schrappen en zocht samenwerking met KVV Vlaamse Ardennen, een middenmoter uit 1e provinciale Oost-Vlaanderen. De zogezegde fusie zag het levenslicht onder de nieuwe naam KSK Vlaamse Ardennen. SCT Menen zakt naar 4e provinciale B, het laagste niveau, en KSKV Zwevezele herbegint met de A-ploeg in 2e provinciale B, die daar haar B-ploeg vervangt.

Nieuwkomers. De 6 nieuwkomers in tweede klasse Amateur zijn: Cercle Brugge KSV, KSC Eendracht Aalst, KM Torhout, Erpe Mere United, SV Zulte Waregem en KVCSV Oostkamp. Pro-league clubs Cercle Brugge KSV en SV Zulte Waregem sturen hun U-23 elftallen naar 2A. De gepromoveerde clubs, KVSCV Oostkamp en KM Torhout lieten in de pers al meerdere malen uitschijnen ambitieus te willen participeren in deze hogere reeks. Erpe Mere United, eveneens uit 3e klasse A, als 6e geëindigd in het klassement, vervoegt de 2A-groep door de zege in de eindronde tegen Esperanza Pelt. En tenslotte verliet KSC Eendracht Aalst 2e klasse B Amateur, waar de club 2e eindigde na Hoogstraten VV, om dit seizoen in 2e klasse A te opereren. Een lang en zwaar seizoen staat voor de deur en het ziet ernaar uit dat de strijd voor de titel en tegen de degradatie uitputtend en zenuwslopend zal zijn. In elk geval, beste voetballiefhebbers, wensen wij u een aangenaam voetbalseizoen en hopen dat u massaal aanwezig zal zijn op de thuiswedstrijden van de eigen ploeg.

Competitie. Op de eerste speeldag van de competitie trof KVK meteen raak. De eigen ploeg trok naar The Farm te Waregem, waar zij de jonge formatie (U-23) van SV Zulte Waregem partij gaf. Team U-23 vertegenwoordigt een groep van jeugdige getalenteerde spelers met hoge verwachtingen in hun voetbaltoekomst. Wat mogen we verwachten van een confrontatie tussen het jeugdig talent en de rijpere formatie van trainer B. Debo op de openingsdag van de competitie? De nieuwsgierigheid is grenzeloos, de zenuwachtigheid mateloos.

Bruin gevlekt kunstgras op The Farm. Zelfs hier heeft de felle zon gezorgd voor flink wat schade. SVZW bracht een team in stelling van 15 spelers, waarvan 3 geboren in 2002 en de overige in 2003 of 2004. Tijdens de eerste helft getuigden deze jongeren van spelinzicht, technische bekwaamheid en zorgden voor diepgang in het spel. Ze lieten hun opponenten meermaals achter de bal aan lopen. Jong SVZW kwam iets na een halfuur op voorsprong, 1 – 0, ook de ruststand. De SVZW – motor viel stil tijdens de tweede helft en KVK profiteerde handig om tijdens het laatste halfuur van de match nog viermaal te scoren. De na de rust (46’) ingevallen O. Scholaert spijkerde twee magnifieke doelpunten tegen de SV-netten en gaf de jonge gastheren de genadeslag.

Eerste helft. Het was eerst wikken en wegen, maar de lichtvoetige jongeren kwamen daarna het best uit de startblokken. D. Demuynck kon de rebound niet verzilveren toen G. Vercruysse het schot van L. Hallaert terug in het veld sloeg (9’). Toen L. Hallaert goed de diepte werd ingestuurd en alleen voor doelman G. Vercruysse kwam, besloot hij op de paal (11’). De snelle aanvaller op rechts probeerde het een derde maal met een lage schuiver en nu klemde de KVK-doelman het leer met beide handen (16’). KVK kwam geleidelijk beter in de match, maar hield rekening met de gevaarlijke SVZW-tegenaanvallen. Met een spectaculaire slalom doorheen de SV-verdediging, wist L. Prez niet echt gevaar te creëren (18’). Y. Dewilde, bediend vanuit het middenveld,  liep de zijlijn af en zond in op J. Coppin die de buitenkant van de eerste paal trof (20’). KVK-doelman G. Vercruysse ging goed plat op een lage schuiver van D. Demuynck, vooraf bediend door L. Hallaert (24’). Op hoekschop van J. Jodts kopte V. Mahieu nipt over de doellat (25’). Een door  J. Coppin teruggelegde bal, knalde J. Cremers van dichtbij onbegrijpelijk naast het SV-doelkader (33’). De ongrijpbare L. Hallaert versnelde langs de zijlijn en stuurde zijn voorzet naar de tweede paal, waar de rijzige Y. Sylla bijna ongehinderd kon binnenkoppen, 1 – 0 (34’). KVK bleef niet bij de pakken zitten en reageerde. V. Mahieu kopte voor de tweede maal een hoekschop van J. Jodts rakelings over de doellat (42’). Een schot van de beweeglijke D. Demuynck scheerde de dichtste paal (43’). En op een hard schot van J. Coppin duwde doelman S. Vandamme het leer met de vingertoppen tegen de verste paal, dat wat verder buiten vloog (45’). Rusten in stilte?

Tweede helft. De tweede speelhelft bood een compleet ander spelbeeld. KVK drong aan, voerde de druk geleidelijk op en duwde de gastheren met de rug tegen het eigen doel. Eerst vond L. Hallaert nog Y. Sylla die aan de tweede paal ruimte zag, maar op de goed reagerende G. Vercruysse knalde (57’). Op het uur greep SV-doelman, S. Vandamme, de doorgebroken L. Prez bij  de benen. Scheidsrechter F. Stove wees meteen naar de stip en V. Mahieu trapte de bal zuiver in het doel, 1 – 1 (59’). De jonge Waregemse talenten hebben die mentale tik nooit kunnen verwerken. J. Cremers, aan de tweede paal, richtte zijn schot, na voorzet van O. Scholaert, naast de verste staander (62’). Een pass vanaf de zijlijn kwam bij O. Scholaert terecht, die controleerde en het leer met een schicht in de verste bovenhoek van het SV-doel plofte, 1 – 2 (74’). Een prachtig doelpunt en vooral, vanaf nu zouden de gastheren niet meer in het stuk voorkomen. De eigen ploeg voerde de cijfers heel verdiend hoger op. De ingevallen J. Musenge vuurde en doelman S. Vandamme devieerde het leer tegen de verste paal, waar de goed gevolgde J. Cremers de bal maar in het SV-doel te deviëren had, 1 – 3 (89’). Orgelpunt kwam er van de voet van O. Scholaert die het leer recupereerde en het gericht in de lage benedenhoek van SV-doel trapte, 1 – 4 (90’).

De lichtvoetige SVZW-jeugd kwam duidelijk maturiteit te kort en zonk volledig weg na de aansluitingstreffer, een kwartier in de tweede helft. Even merkwaardig was de aanhoudende strijdlust van de eigen ploeg die zich niet bij de tijdelijke achterstand kon neerleggen. Naarmate de wedstrijd vorderde, groeide het inzicht in eigen kunnen en vielen 4 doelpunten in nauwelijks een halfuur tijd, wat een ruime zege opleverde. Het korte verhaal van een droomstart, KVK. Volgende week zondag, 11 september 2022 komt nieuwkomer KVCSV Oostkamp op bezoek in het Crackstadion. KVCSV won vandaag verrassend met overtuigende cijfers van FC Sparta Petegem (4 – 2). Het stemt tot nadenken. Ciao.

Doelpunten: [34’] Y. Sylla, 1 – 0; [59’] V. Mahieu, 1 – 1 (penalty); [74] O. Scholaert, 1 – 2; [89’] J. Cremers, 1 – 3; [90’] O. Scholaert, 1 – 4.   

Ploegopstelling: G. Vercruysse, G. Gaillez, S. Himpe, J. Cremers, L. Prez, J. Degels (46’ O. Scholaert), Y. Dewilde (88’ F. Mando), J. Coppin (69’ J. Musenge), V. Mahieu, J. Jodts, L. Simoens. Wisselspelers: M. Dannel, J. Musenge, O. Scholaert, F. Mando.                

Volgende competitiematch: zondag 11 september 2022 om 15.00 u., KVK Westhoek – KVCSV Oostkamp. Supporters op post.

Volgende match 04/12/22 om 15:00
K. VK Westhoek
Cercle Brugge KSV