25/04/22

FC Sparta Petegem - KVK Westhoek

Zondag 24 april 2022, FC Sparta Petegem – KVK Westhoek 2 – 2
KVK zet FC Sparta de duimschroef op.

FC Sparta Petegem, op 2 wedstrijden van het einde van de competitie 2021-2022, is kampioen in 2e klasse A Amateur. Het siert de Spartanen dat ze de titel grijpen, omwille van hun uiterst regelmatig competitieverloop die ze achter de rug hebben. Ze plukken de vruchten van een jarenlange trouwe deelname aan de eindstrijd om de titel. Met 20 zeges uit 28 wedstrijden verzamelt FC Sparta 66 punten of 9 meer dan de eerste achtervolger SC Lokeren-Temse met 57 punten. Met slechts 2 verliespartijen totaliseren ze een indrukwekkend positief doelpuntensaldo van 44 eenheden, 68 gemaakte- en 24 tegendoelpunten. Ook in de voetbalsport doen Spartanen hun naam alle eer aan.

KVK won vorige week thuis van rode lantaarn KSK Ronse met 5 – 1 en verwierf, na een onzekere periode, het behoud in 2e klasse A. KVK geraakte heel die tijd niet weg van die 13e plaats, onterecht en zelfs verraderlijk, want de eigen ploeg onderging na de winterstop een geweldige gedaanteverandering en presteerde bij momenten op hoog niveau.      

Vandaag was het niet anders op het kleine bruin gevlekte veld, dat er ook nog erg hobbelig bij lag. Tijdens de eerste helft combineerde KVK bij momenten uitstekend en speelde de tegenstrever van het kastje naar de muur. De eigen ploeg domineerde met automatismen en duelkracht en kwam tot een welverdiende 0 – 2 voorsprong, 2 doelpunten van opportunist J. Robaeys. T. Denoulet trapte L. Prez hard tegen de vlakte, meteen het moment van de eerste wrevel (44’). Tijdens de tweede helft overleefde KVK aanvankelijk de storm, maar moest nadien de teugels lossen, eerst op het uur, 1 – 2, daarna werd het in de tweede minuut van de blessuretijd, 2 – 2. KVK was meermaals gedwongen heel paniekerig haar kamp ontzetten met verre doelloze trappen voorruit en verloor haar duelkracht. Ondertussen geraakte de thuisploeg meer geïrriteerd door het sterke defensieve KVK-voetbal. Zo velde R. Van Den Heede op harde wijze de eigen J. Cremers, die er een ontwrichte schouder aan overhield (78’). En D. Joye kreeg geel omwille van handsspel in de KVK-strafschopzone. Zijn voortdurend protest lokte een tweede gele kaart uit en de Sparta-draaischijf kon gaan douchen.        

Eerste helft. J. Cremers bediende de infiltrerende J. Robaeys die in de 16-zone heel knap het leer in de verste bovenhoek van het Sparta-doel binnen knalde, 0 – 1 (6’). De thuisploeg was van slag en reageerde met enkele acties, met A. Vanborm in de hoofdrol. Eerst bediende L. Berwouts op links D. Joye die na zijn dribbelnummer, een grond scherend schot loste, dat M. Dannel stevig klemde (9’). Toen dreigde A. Vanborm driemaal in 10 minuten tijd. Hij kegelde een afvallende bal nipt naast de paal (11’). Op het kwartier bediende hij L. Berwouts die op de KVK-doelman knalde, terwijl D. Joye de rebound nogmaals op M. Dannel schoot. Aan de rand van de kleine 16-zone vloog zijn kogel over de KVK-doellat (20’). Wat een kans! Het kortstondig Sparta- offensief viel stil. Het belette KVK niet de rust te bewaren en vlot te combineren met meer gevaar. J. Robaeys zette zich achter de bal toen een Sparta-verdediger handsspel had begaan, een meter vóór de 16-zone. Zijn trap week af op de muur en belandde in het Sparta-doel, terwijl doelman T. Vandenbossche de andere richting indook, 0 – 2 (27’). Dat was de leider in het klassement een prikje teveel en de nervositeit trad in met L. Prez als eerste slachtoffer (44’). Hij bleef langs de zijlijn liggen en had verzorging nodig.

Tweede helft. In de aanvangsfase overleefde KVK de verwachte storm van de Spartanen. KVK-doelman M. Dannel weerde een schot van D. Joye af (54’) en wat later werd de Sparta-spelmaker in zijn optocht goed afgestopt door S. De Deygere. Maar D. Joye kon het niet laten en wrong zich met alle macht doorheen de KVK-defensie. Hij trapte van heel dichtbij de bal naast de KVK-doelman tegen de netten, 1 – 2 (58’). Dan stuurde D. Joye, de snelle A. Vanborm in het straatje die alleen op M. Dannel afstevende, maar de KVK-doelman reageerde heel alert (63’). Wat een Sparta-kans! Aan de overkant herstelde KVK het evenwicht en kwam even onder de Sparta-druk weg. L. Prez bediende L. Simoens die van buiten de 16-zone doelman T. Vandenbossche zwaar op de korrel nam (68’). En de Sparta-doelman plukte voor de neus van de aanstormende J. Coppin een voorzet van J. Robaeys uit de lucht (71’). De steeds op de loer liggende D. Joye kreeg een voorzet van de ingevallen W. Basyn niet onder controle en doelman M. Dannel ving zijn misser op in de gevaarlijke zone (75’). Op links rukte L. Prez zich op volle snelheid los van zijn belager en bediende in de 1e zone J. Coppin die het leer van dichtbij op de eerste paal drukte (88’). Toen de thuisploeg tot 10 man was herleid, ontketenden de Spartanen een geweldig offensief. Een vanop rechts ingezonden bal kwam ter hoogte van de tweede paal bij de vrijstaande A. Vanborm terecht die het leer vlot binnentikte, 2 – 2 (90’). In de blessuretijd joeg L. Berwouts nog een rebound rakelings naast het KVK-doel (92’).      

Het KVK-team bracht de leider aan het wankelen, maar kreeg uiteindelijk toch niet waarop het recht had. Grote sportieve bijdrage van de eigen spelers was, dat zij de hele match de kalmte en rust wisten te bewaren, ondanks de bij momenten harde aanpak van de Spartanen. De zege ontglipte op de valreep, maar de eer komt bij de eigen ploeg terecht. Zonder twijfel. Ciao.

Doelpunten: [6’] J. Robaeys, 0 – 1; [27’] J. Robaeys, 0 – 2; [58’] D. Joye, 1 – 2; [90’] A. Vanborm, 2 – 2.

KVK-opstelling: M. Dannel, S. De Deygere, V. Mahieu, J. Robaeys (88’ G. Gaillez), S. Himpe, J. Cremers (78’ J. Degels), Y. Dewilde, L. Prez (89’ B. Timmerman), J. Coppin, S. Gantois, L. Simoens. Wisselspelers: M. Coffyn, G. Gaillez, B. Timmerman, J. Degels.  

Volgende competitiematch: zondag 1 mei 2022 om 15.00 u. KVK Westhoek – OLSA Brakel. Supporters op post voor de laatste match van het seizoen 2021-2022.