19/12/21

KVK Westhoek - KFC Merelbeke

Zondag 19 december 2021, KVK Westhoek – KFC Merelbeke 0 – 3
KVK met verlies en kopzorgen het eindejaar in.

Het winterseizoen staat voor de deur en de eerste helft van de competitie ligt achter de rug. Voor de eerste match van de terugronde kwam KFC Merelbeke naar het Crackstadion. In Merelbeke verloor de eigen ploeg op de openingsdag van de competitie, op 5 september 2021, van de Oost-Vlamingen met  2 – 1. De gasten van vandaag staan na 15 wedstrijden op de 9e plaats in het klassement met 22 punten uit 6 zeges en 4 gelijke spelen. Er is een klein positief doelpuntensaldo van 3 eenheden. KVK moet met heel wat minder tevreden zijn en neemt de 13e plaats in met 13 punten uit 4 zeges en 1 gelijkspel. Trainer B. Debo moet de laatste tijd alle zeilen bijzetten om tot een competitieve opstelling van zijn ploeg te komen. Kwetsuren en jammer genoeg ook rode kaarten bemoeilijken zijn pogingen om een volwaardige selectie aan te reiken.     

Y. Dewilde (geschorst), Y. Colley, O. Diakho en J. Robaeys (alle drie gekwetst), Coutigny (ziek) en J. Coppin, revaliderend, dat waren de gegevens waarmee B. Debo zijn keuzewerk mocht starten. Weer zal hij beroep moeten doen op een groep hongerige jongeren die ook vorige week de kastanjes uit het vuur moesten halen. De 4 wisselspelers, T. Deconinck, G. Gaillez, E. Nys en M. Dejonghe zijn zo goed als nieuw in het seniorengezelschap. Gelukkig keerde J. Cremers terug uit schorsing. Maar kan KVK vandaag de bakens verzetten en het wedstrijdverloop in moeilijke omstandigheden in haar voordeel beslechten?

Mistig, kil en heel vochtig weer, kenmerkend voor de tijd van het jaar. KVK voetbalde verdraaid goed mee, maar kon de geboden kansen niet benutten. J. Cremers strooide met zeer goed gedoseerde voorzetten, maar de afwerking ontbrak tot groot ongenoegen van het publiek. Na een onbenullig handsspel van G. Vervacke, kwamen de bezoekers vroeg in de wedstrijd op voorsprong. De tweede helft begon met behoorlijk wat rommelige fasen van balverlies, trek en duw werk, bitsige duels en verkeerde passes. Uiteindelijk trok KFC Merelbeke het laken naar zich toe, zonder noemenswaardig verweer van de eigen ploeg. Na twee derden van de match verdubbelde KFC haar voorsprong en in de slotminuten kwam daar nog één derde  doelpuntje bij.

Eerste helft. Doelman M. Coffyn was verslagen, maar S. Gantois ontzette een voorgetrokken bal van K. De Rock net voor de doellijn (7’). Een handsspel van G. Vervacke in de 16-zone, meteen gesignaleerd door een assistent, leverde de bezoekers een penalty op. B. Straetman zette de strafschop zuiver om, 0 – 1, (11’). KVK was meteen op achtervolgen aangewezen en deed dat ook met J. Cremers en ook O. Luckx in de hoofdrol. Eerst dreigde en dreigde O. Luckx, maar zijn schot vloog naast de paal (13’). Wat later vuurde hij vanuit een scherp hoek naast de tweede staander (20’). Ondertussen lanceerde J. Van Laere de snelle B. Straetman die het leer naast doelman M. Coffyn en de verste paal buiten stuurde (22’). K. Chateau trapte, dichtbij doel, naast het leer op een inzenden van J. Cremers (24’). En wat later gleed L. Simoens in de 16-zone, in punt, naast de bal, weer op een precieze voorzet van J. Cremers (29’). Een verre streep van de voet van S. Gantois had beter verdiend en vloog rakelings naast de paal. KVK bleef komen, maar het rendeerde niet. J. Cremers draaide rond zijn as, schakelde 2 belagers uit en stuurde L. Simoens door de buitenspelval, maar de ongelukkige verloor de controle over de bal (42’) die wat verder buiten liep. Rusten bij 0 – 1 in het voordeel van de bezoekers, maar een stukje rijsttaart bracht wat soelaas.        

Tweede helft. Het begon met paniekerig en ongeordend spel. KVK stuurde aan op de gelijkmaker, maar de bezoekers namen een afwachtende houding aan en sloegen toe als het kon. J. Van Laere zond in, maar de ingevallen N. Lagrou geraakte niet voorbij doelman M. Coffyn (66’). Van op links trok B. Straetman het leer naar de tweede paal en J. Van Laere duwde het leer tegenvoets tegen de netten, 0 – 2 (67’). KVK viel onbegrijpelijk stil, kon geen vuist maken. K. De Rock, vrij oprukkend, vuurde en doelman M. Coffyn sloeg zijn schot in hoekschop (81’). Een pegel van R. Bultheel vloog over de doellat (89’). En in de slotminuut werd het 0 – 3 (89’). Op een hoekschop vloog het leer naar de tweede paal, waar M. De Ruyver de bal in de benedenhoek van het KVK-doel kopte. Weer moest KVK de kelk tot op de bodem ledigen.   

Winterstop. Het mag een periode zijn van welverdiende rust voor spelers en technische staff. Voor enkele clubbesturen is de tijd aangebroken voor bezinning en nieuwe besluitvorming. Tot op heden moesten de eigen club en haar entourage tevreden zijn met een mager resultaat. De geleverde inspanningen zijn uitputtend geweest. De problemen, defensief en offensief, die KVK overkwamen, konden in de loop van de eerste seizoenshelft niet tijdig worden opgelost, om aan te sluiten bij het peloton. 13 punten op 48 is onvoldoende, KVK en een zwaar herexamen dringt zich op. Het is duidelijk dat de eigen ploeg het voetbalseizoen 2021-2022 ruim heeft onderschat en dat veel energie nodig zal zijn om na Nieuwjaar een inhaalbeweging, mogelijk te maken. Hoog tijd voor verandering? Die oefening is allesbehalve gemakkelijk. En toch zijn nieuwe schikkingen in het verleden, middenin het seizoen, dikwijls heel heilzaam geweest voor de eigen club. Dit was het geval tijdens de competities 2016-2017 en 2019-2020, hoewel deze laatste vroegtijdig werd stopgezet (16-03-2020) wegens de coronacrisis. Toen verbaasde KVK vriend en vijand door 18 punten op 18 te behalen en dus de laatste 6 wedstrijden van de competitie probleemloos te winnen. Een sfeervolle Kerst en een gelukkig 2022. Ciao. 

Doelpunten: [11’] B. Straetman, 0 – 1 (penalty); [67’] J. Van Laere, 0 – 2; [89’] M. De Ruyver, 0 – 3.

KVK-opstelling: M. Coffyn, S. De Deygere, G. Vervacke (46’ T. Deconinck), V. Mahieu, S. Himpe, J. Cremers, O. Luckx (74’ M. Dejonghe), J. Degels (67’ E. Nys), K. Chateau (G. Gaillez), S. Gantois, L. Simoens. Wisselspelers: T. Deconinck, G. Gaillez, E. Nys, M. Dejonghe.

Volgende competitiematch: zaterdag 15 januari 2022 om 19.30 u. KSV Oudenaarde – KVK Westhoek . Supporters op post.

Volgende match 30/01/22 om 14:30
K. VV Zelzate
K. VK Westhoek