13/12/21

OLSA Brakel - KVK Westhoek

Zondag 12 december 2021, OLSA Brakel – KVK Westhoek 2 – 0
KVK-brigade te jong voor het grote werk.

Met de 15e wedstrijd van de competitie in Amateur 2A is het voetbalseizoen 2021-2022 halverwege. Een voetbalclub uit Nederbrakel sloot zich als Oud Leerlingenverbond Sint-Augustinus Nederbrakel (OLSA Nederbrakel) in 1952 aan bij de Belgische Voetbalbond en ging van start in de provinciale reeksen. In 1975 werd de naam afgekort tot OLSA Brakel, die na het seizoen 2006-2007 promoveerde naar 4e nationale afdeling. Na nauwelijks 3 jaar kwam OLSA in 2010-2011, terecht in derde nationale afdeling, sedert 2016-2017, 2e afdeling amateur genoemd.

Met 7 zeges en 4 gelijke spelen behaalt de Oost-Vlaamse club 25 punten uit 14 wedstrijden en valt, op de vijfde plaats, net uit de kopgroep van het klassement. 25 gemaakte goals en 16 tegendoelpunten zorgen voor een batig saldo van 9 stuks.

KVK slikte thuis tegen FC Sparta Petegem een zware 1 – 5 nederlaag. De eigen ploeg ging tot het uiterste, maar was niet in staat de ontketende Spartanen te bedwingen. Het leek alsof de gasten niet eens op kruissnelheid waren gekomen. De eigen ploeg goochelt met het cijfer 13, het ongeluksgetal. KVK staat op de 13e plaats met 13 punten op 42 en houdt een negatief doelpuntensaldo (-13) over aan 19 gemaakte- en 32 tegendoelpunten. Geen treurnis of angst, het cijfer 13 zou ook garant staan voor verandering (transformatie) en vernieuwing (innovatie).

De voorbereiding van de match, de wedstrijd zelf en de gevolgen ervan bevatten een resem van tegenvallers, van onvoorziene of ondoordachte gebeurtenissen. Op S. Himpe (hersenschudding en hoofdwonde), V. Mahieu (enkelblessure), Y. Colley (schouderkwetsuur), O. Diakho (enkelblessure) en J. Robaeys kon trainer B. Debo geen beroep doen. J. Cremers was geschorst, maar gelukkig kwam L. Simoens terug uit zijn gedwongen rust. Tijdens de wedstrijd zelf viel L. Simoens geblesseerd uit en keken Y. Dewilde (verdedigende fout en bal wegtrappen, 65’) en G. Vervacke (obstructiefout als laatste man, 79’) tegen rood aan. Zal trainer B. Debo, volgende week, voor de eerste match van de terugronde, gekwetste spelers kunnen recupereren? En hoe zwaar zal de sanctie zijn voor de overtreders van het voetbalreglement?      

“OLSA, meer dan voetbal alleen”. Kunstgras, een gordel hoge bomen rond het veld, en grijs en kil weer. De purperen neuzen stonden aan de overzijde van het veld op de hoge berm voor een gesloten bruine jeneverbarak. En nooit eerder gezien, het meest complete en informatieve scorebord in een hoek van het stadion. “Matchbal geschonken door premier Alexander Decroo, geassisteerd door gerechtsdeurwaarders B.T.O. BV-CVA uit Torhout”, kondigde de microman met fiere stem aan. De bal had geen andere keuze dan te rollen in het voordeel van de gastheren. Ook Bordercollie was weer van de partij, in de tribune, met een controlerend, zenuwachtig en niet aflatend kritisch oog op alle spelbewegingen. Vooral de rood-blauwe spelers die in zijn vizier verschenen, moesten het ontgelden telkens zij in het bezit van de bal kwamen. De zwart-witte fanatieke, maar sympathieke OLSA-fan, liet zich horen met lichte grom en dwong respect af. 

KVK hield bijzonder goed stand tegen OLSA in de eerste helft. De eigen ploeg was creatiever en schreef de betere doelkansen op haar naam. Toch gingen de ploegen met een 0 – 0 stand de rust in, na een matige en weinig bewogen inleiding. Tijdens de tweede helft doorstond KVK een echte kruisweg. De gastheren kwamen iets agressiever uit de kleedkamers, maar vuurden telkens ver naast of hoog over het KVK-doel. Kort nadat S. Gantois de doellat trof en Y. Dewilde een rode kaart kreeg, kwam OLSA op voorsprong, 1 – 0 (69’). Toen verdediger G. Vervacke tien minuten later ook met rood het terrein moest verlaten (79’), was het hek van de dam. OLSA scoorde haar tweede doelpunt (88’) en speelde de match veilig en rustig uit.    

Eerste helft. OLSA-doelman J. Otte veegde met de voet een bal van L. Simoens uit zijn doel (2’). Op hoekschop van L. Thissen en wat geharrewar voor het eigen doelgebied, devieerde M. D’Hondt de bal naast de paal (9’). Na een forse persoonlijke actie op links, trapte O. Luckx het leer over het OLSA-kader (12’). K. Chateau, dicht bij OLSA-doelman J. Otte, ontving het leer van O. Luckx, maar stuurde de bal naast de eerste paal (18’). De KVK-spits kon wat later in de 16-zone het leer terugleggen op L. Simoens, die in één tijd, maar veel te vlug naast het doel trapte (24’). Aan de overzijde drong P. Lambrecht door tot aan de doellijn, maar vlamde op de goed opgestelde M. Coffyn. Enkele minuten later sloeg de KVK-doelman nog een gevaarlijk voorzetschot van K. Haezebroeck uit zijn doel in hoekschop (37’). Koffie en gebak aangeboden door OLSA’ s vriendelijke gastheer en medewerkers, volgden tijdens de rust.    

Tweede helft. OLSA kwam met meer kracht uit de kleedkamers. C. Sebastiaan vlamde vanuit de 16-zone hard op zijn collega L. Buysens die in de weg stond, wat een geluk was voor KVK-doelman, M. Coffyn wiens zicht op het spel volledig belemmerd was (49’). R. Ndefe, een snelle OLSA aanvaller, knalde een afvallende bal onbeheerst en van dichtbij over het KVK-doel (52’). O. Luckx stuurde een ingezonden bal naar de tweede paal, rakelings over de doellat (54’). KVK-doelman, M. Coffyn, reageerde met een geweldige parade op de vlam van V. Shala (56’). De oprukkende S. Gantois trok van ver een streep die de verste kruishoek van het OLSA-doel ramde (59’). Het KVK-drama begon toen Y. Dewilde zijn tweede gele kaart kreeg (65’). OLSA kwam meteen op voorsprong. B. Van Eerstvelde zond vanaf de linkerflank in en de centraal voor doel opduikende R. Ndefe duwde het leer gemakkelijk naast de weerloze M. Coffyn binnen, 1 – 0 (69’). R. Ndefe had er zin in en kopte weinige minuten later een voorzet van L. Thissen rakelings naast de tweede paal (72’). OLSA voerde de druk op en het juk begon zwaar door te wegen. Scheidsrechter Y. Verslycken oordeelde streng en stuurde ook G. Vervacke met rood van het veld, wat KVK tot 9 spelers herleidde (79’). Kort daarop scheerde de vrije trap van V. Shala de buitenkant van de paal van het KVK-doel (80’). Balverlies in de KVK-rangen op het middenveld, zette de thuisploeg op een veilige 2 – 0 voorsprong (88’). M. D’Hondt recupereerde het leer en schoof het ter hoogte van de 16-zone naast doelman M. Coffyn in de verste hoek van het KVK-doel.      

Uiteraard schoot de jonge KVK-brigade tekort tegen de ervaren OLSA-ploeg. Hoewel talentvol, missen deze beloftes de ervaring en het lef om een competitiematch op dit niveau tot een goed einde te brengen. Het scheidsrechterblad voor deze confrontatie vermeldde liefst 10 KVK-spelers van de 15 geciteerde, die geboren zijn tussen 1 januari 2001 en 31 december 2004. Rekening houdend met de wedstrijdvoorwaarden (jeugdige leeftijd, blessures en uitsluitingen), heeft de afvaardiging van spelers en trainers de schade uiteindelijk tot een minimum weten te beperken. Toch blijft de eigen ploeg onderaan in het klassement bengelen, op de 13e plaats, met een magere troost van 13 punten op 45. Volgende week ontvangt KVK Westhoek, KFC Merelbeke in het Crackstadion. Het is de eerste wedstrijd van de terugronde en de laatste voor dit kalenderjaar. Op zondag 5 september 2021 verloor KVK te Merelbeke de openingsmatch van het seizoen met 3 – 0. Hoog tijd voor enige verandering, wil KVK het oude jaar in schoonheid verlaten. Ciao.

Doelpunten: [69’] R. Ndefe, 1 – 0; [88’] M. D’Hondt, 2 – 0.

KVK-opstelling: M. Coffyn, G. Gaillez (77’ J. Wydoodt), S. De Deygere, G. Vervacke, O. Luckx, H. Coutigny, J. Degels (75’ M. Dejonghe), Y. Dewilde, K. Chateau, S. Gantois, L. Simoens (36’ J. Gantois). Wisselspelers: M. Van Oost, J. Gantois, J. Wydoodt, M. Dejonghe.

Volgende competitiewedstrijd: zondag 19 december 2021 om 15.00 u., KVK Westhoek – KFC Merelbeke. Supporters op post. 

Volgende match 30/01/22 om 14:30
K. VV Zelzate
K. VK Westhoek