06/12/21

KVK Westhoek - FC Sparta Petegem

Zondag 5 december 2021, KVK Westhoek – FC Sparta Petegem 1 – 5
De wet van de sterke Spartanen.

Wie zich de naam “Sparta” toe-eigent, moet die naam ook alle eer kunnen aandoen. In het Griekse Sparta van weleer kregen de jongens al heel vroeg een Spartaanse opvoeding, sober en streng, om later in het leger, hun eigen stadsstaat, Sparta, te verdedigen tegen machtige overheersers, zoals de Perzen. FC Sparta Petegem verdedigt haar zwart-groene kleuren sedert meerdere jaren met succes in tweede nationale afdeling Amateur. Na de match van vandaag prijken de Spartanen stevig op de derde plaats in het klassement met 27 punten op 39, 8 zeges uit 13 wedstrijden en een indrukwekkend doelpuntensaldo van 38-17. Wat dit laatste betreft, doet alleen KVK Ninove beter. FC Petegem heeft nog een wedstrijd te goed.  

Het was vanaf de eerste minuut duidelijk dat FC Petegem niet naar het Crackstadion was gekomen om een partijtje te pokeren. De Spartanen lieten een sober en rustig meesterschap zien en hadden aan de rust al een veilige 0 – 2 voorsprong opgebouwd. Het verging de eigen club van kwaad naar erger in de tweede helft en in precies 20 minuten tijd liepen de gasten uit naar 0 – 5. K. Chateau kopte voor KVK het eer reddend doelpunt op het bord, een kwartier voor het eindsignaal. Fair, streng en doeltreffend, die Spartanen.   

Eerste helft. Hoewel KVK af en toe kon tegenprikken, eisten de bezoekers het veldoverwicht op. A. Vanborm bracht het leer laag voor doel en doelman M. Coffyn kon net vóór de doellijn het leer in twee keer bemachtigen (4’). A. Vanborm stuurde T. Denoulet in het straatje, laatstgenoemde trapte het leer onbesuisd over het KVK-kader (10’). Op vrije trap van D. Joye, kopte ook S. Blancke over het KVK-doel (13’). Ondertussen keerde FC-doelman T. Vandenbossche een kopstoot van Y. Dewilde, op voorzet van G. Vervacke, op de doellijn (14’). Man van de match, D. Joye opende het festival. Zijn listige doorsteekpas bereikte A. Vanborm die het leer in de verste hoek van het KVK-doel plofte, 0 – 1 (19’). T. Denoulet kopte een haastig genomen vrije trap van D. Joye over het KVK-kader (21’). Aan de overkant ging J. Cremers voor zijn eigen kans, maar de hoek van waaruit hij vuurde, was te scherp en doelman T. Vandenbossche klemde het leer (30’). Heel wat voorzetten van J. Cremers en O. Luckx kwamen uitstekend voor doel, maar centraal voorin ontbrak de man die het werk moest afmaken. En toen O. Luckx de zoveelste goede voorzet gaf, liepen K. Chateau en Y. Dewilde, elkaar hinderend, onder de bal door (33’). Aan de rand van de 16-zone bediende T. Denoulet zijn metgezel, D. Joye, voor wie het een koud kunstje was om met links het leer in de verste bovenhoek van het KVK-doel te slingeren, 0 – 2 (39’). En op slag van rust vloog een vluchtschot van K. Chateau naast de verste paal (45’). Dat was nog maar een voorproefje, de grote Sparta-schotel moest nog komen.

Tweede helft. S. Gantois die op het einde van de eerste helft zijn hoofd had bezeerd, bleef in de kleedkamers. KVK kon even stand houden, maar voerde haar foutenlast op. Toen D. Joye zich achter de bal plaatste om een vrije trap te nemen, was het even bibberen en beven. De centrale aanvaller stuurde met links het leer door de KVK-muur in de verste benedenhoek van het KVK-doel, 0 – 3 (53’). Y. Dewilde besloot zijn mooie persoonlijk actie in de handen van doelman T. Vandenbossche (64’). Het grote gevaar loerde steeds aan de overkant. A. Vanborm recupereerde het leer, versnelde en mikte vanuit een scherpe hoek regelrecht in de verste hoek van het KVK-doel, 0 – 4 (67’). KVK moest de beker tot op de bodem ledigen toen de Spartanen een heel snelle aanval op links uitvoerden. A. Vanborm kwam in het bezit van het leer en bediende T. Denoulet aan de rand van de 16-zone. Die keilde het leer recht in de verste hoek van het KVK-doel, 0 – 5 (73’). Een kwartier voor affluiten lanceerde O. Luckx zijn voorzet op het hoofd van K. Chateau die onhoudbaar binnenkopte, 1 – 5 (75’). K. Chateau bezeerde zich in deze actie en hield er een hoofdwonde aan over. Wat later had de KVK-spits meer verdiend toen zijn vrije trap nipt over de Sparta-doellat suisde (82’). Ook S. Himpe was onfortuinlijk toen hij in een kopduel zwaar in contact kwam met verdediger R. Van Den Heede (85’). Beide spelers dienden het veld te verlaten en S. Himpe deed dat met een hevig bloedend voorhoofd. Toen waren bij KVK de 3 wissels al ingezet.  

KVK moest lijdend het zwaard van de Spartanen ondergaan. De eigen ploeg leed onder de permanente druk en de snelle gestructureerde aanvallen konden moeilijk worden gekeerd. FC Sparta, efficiënt en productief, was genadeloos en deed haar naam alle eer aan. De eigen jongens deden wat ze konden, maar gingen strijdend ten onder. Toch laten zij de moed niet zakken en zijn ervan overtuigd de eerste ronde in schoonheid te kunnen afsluiten. Volgende week reist KVK naar Brakel voor de laatste match uit de heenronde. OLSA speelde vandaag 0 – 0 gelijk, uit tegen FC Merelbeke. De Oost-Vlamingen staan op de 4e plaats in het klassement en weer is dit voor de eigen ploeg een uitdaging van formaat. Ciao.       

Doelpunten: [19’] A. Vanborm, 0 – 1; [39’] D. Joye, 0 – 2; [53’] D. Joye, 0 – 3; [67’] A. Vanborm, 0 – 4; [73’] T. Denoulet, 0 – 5; [75’] K. Chateau, 1 – 5.

KVK-opstelling: M. Coffyn, S. De Deygere, G. Vervacke (62’ M. Dejonghe), V. Mahieu, S. Himpe, J. Cremers, O. Luckx, H. Coutigny, Y. Dewilde (75’ O. Diakho), K. Chateau, S. Gantois (45’ J. Degels). Wisselspelers: M. Van Oost, O. Diakho, J. Degels, M. Dejonghe.            

Volgende competitiematch: zondag 12 december 2021 om 15.00 u., OLSA Brakel – KVK Westhoek. Supporters op post.     

Volgende match 30/01/22 om 14:30
K. VV Zelzate
K. VK Westhoek