29/11/21

KRC Gent - KVK Westhoek

Zaterdag 27 november 2021, KRC Gent – KVK Westhoek 3 – 1
KVK grijpt naast vijfpuntenkloof.

“S.O.S. KRC Gent …“ blokletterde de KRC Gent - website op maandag 22 november 2021. Eén van de oudste clubs van het land, met stamnummer 11, dreigt zijn huidige locatie, het PGB - complex met 3 voetbalterreinen te Oostakker, te verliezen vanaf 1 juli 2022. KAA Gent en de Stad Gent doeken de A-kern, de beloften en de U19 van KRC Gent op. Enkel de KRC - jeugdploegen tot en met de U18, zullen nog actief worden begeleid. Aan de overeengekomen financiële en sportieve samenwerking, sedert 2016, komt een einde wat volgens het KRC - bestuur de doodsteek van de club betekent. Of hoe de Buffalo’s de Ratjes in de vernieling jagen.  

Kille regen, kustgras en een uitstekende verlichting in het PGB-park te Oostakker. Het vlugge middenveldspel was een maat voor niets tijdens het eerste halfuur: de aanvallers kwamen nauwelijks in de buurt van elkaars penaltyzones. KVK had duidelijk veldoverwicht, maar maakte van de gecreëerde kansen onvoldoende gebruik om duidelijk afstand te nemen van de thuisploeg. 0 – 1 aan de rust wat te weinig was en dat zou de eigen ploeg zuur opbreken tijdens de tweede helft. Kwam KVK uit de kleedkamers met de bedoeling de 0 – 1 score te consolideren? Het zou een misrekening kunnen zijn. In elk geval namen de Ratjes de teugels in handen en vooral hun vlijmscherpe tegenaanvallen berokkenden de eigen ploeg heel wat schade en pijn. De ingevallen S. Addo op links en de snelle K. Hebbelinck op rechts acteerden als kwelduivels in de KVK-defensie. K. Hebbelinck, onhoudbaar, was de man van de match. Hij scoorde tweemaal en assisteerde bij het derde Gentse doelpunt. Een blessure weerhield J. Robaeys van de match.         

Eerste helft. Het duurde lang voor de eerste echte prik gegeven werd. Y. Dewilde speelde zich vrij in de 16-zone, liftte de bal over doelman M. Wyngaert, die alsnog het leer uit de lucht plukte (18’). Doelman M. Wyngaert bleef bij de pinken. Eerst pakte hij een naar de korte benedenhoek gericht schot van Y. Cremers (24’) en vervolgens haalde hij een verre trap van L. Simoens uit de kruishoek van zijn doel (30’). O. Luckx, in de 16-zone, kapte en gaf het leer met links een ferme krul die in de verste bovenhoek van het KRC-doel belandde, 0 – 1 (37’). Heerlijk en KVK putte moed uit de voorsprong. Y. Dewilde devieerde de bal en de ietwat ver uit zijn doel gekomen doelman M. Wyngaerd, tikte nog net het leer over de doellat (39’). Van de Gentse formatie geen spoor van voetbal, tenzij K. Hebbelinck bij een balbetwisting, de grote zeis hanteerde en J. Cremers tegen de vlakte maaide (45’).         

Tweede helft. De druk die KVK aanvankelijk nog uitoefende, ebde langzaam weg. O. Diakho, die het leer in ontvangst nam in de 16 - zone, kon terugleggen in de loop van de meegekomen Y. Dewilde, die van dichtbij recht op doel knalde. Doelman M. Wyngaert pakte het leer in 2 tijden (56’). Verdediger G. Vervacke’s lange afstandsprojectiel verdween rakelings over de verste kruishoek (62’). Aan de overkant stak een zwaar onweer op. KVK - doelman, Y. Colley, stuitte een eerste keer de dribbelvaardige S. Addo (64). K. Hebbelinck die tot in de penaltyzone doordrong, vuurde het leer met volle kracht tegen de KVK-netten, 1 – 1 (65’). Y. Colley stond als aan de grond genageld. De KVK - doelman haalde een tweede keer het leer uit de voeten van de opdringerige S. Addo (66’). S. De Langhe dreef op in het middenveld en zijn schot verdween rakelings over de doellat (68’). En doelman Y. Colley moest voor de derde keer tussenkomen op een actie van S. Addo. Hij duwde het strakke schot van de Gentse linkerspits in hoekschop (70’). De ingevallen H. Coutigny nam een voorzet vanop links direct op de schoen, maar vuurde naast een quasi open doel (78’). KVK kreeg het benauwd en de intense offensieve bewegingen van de eerste helft bleven uit. Balverlies, voorzetten die niet meer aankwamen en passes die alsmaar minder precies werden, zo verging het KVK. B. Caryn trok met een verre voorzet het leer voor het KVK-doel en de hoog opverende K. Hebbelinck kopte overhoeks de 2 – 1 voorsprong op het bord (81’). Het Gentse orgelpunt moest nog komen. K. Hebbelinck vertrok vanaf de middenlijn op volle snelheid, liet elke belager achter zich en bediende centraal voor doel, I. Ertürk. De meegekomen attente aanvaller trapte voor zijn ploeg de derde treffer in het lege doel, 3 – 1 (92’). KVK slaat naast een vijfpuntenkloof.           

De KVK-entourage stond versteld van deze nederlaag. Na een voortreffelijke eerste helft met kleine voorsprong, moest KVK na een uur spel de rol lossen en het initiatief onverklaarbaar aan de thuisploeg overlaten. De Ratjes bleven aandringen en geloofden in de overwinning tot de laatste minuut van de match. Het jonge aankomende KVK-talent deed wat het kon, speelde een moedige match, maar kon het gebrek aan ervaring, maturiteit en fysieke kracht niet verbergen.

Volgende week komt FC Sparta Petegem op bezoek in het Crackstadion. Het Sparta-team staat bekend als een heel regelmatige club in de 2e afdeling Amateur. Vandaag zag FC Petegem thuis haar partij tegen OLSA Brakel afgelast. De Oost-Vlamingen staan na 12 wegstrijden samen met OLSA Brakel op een gedeelde derde plaats. Geannuleerd waren ook de confrontaties RFC Wetteren – KSKV Zwevezele en SC Lokeren – KVV Zelzate, telkens omwille van coronabesmettingen. Of de wedstrijd KVK Westhoek – FC Sparta Petegem van zondag 5 december 2021 doorgaat, is niet geweten. Vervolg in de loop van deze week. Ciao.      

Doelpunten: [37’], O. Luckx, 0 – 1; [65’] K. Hebbelinck, 1 – 1; [81’] K. Hebbelinck, 2 – 1; [92’] I. Ertürk, 3 – 1.

KVK-opstelling: Y. Colley, S. De Deygere, G. Vervacke (83’ E. Nys), V. Mahieu, S. Himpe, O. Diakho, J. Cremers, O. Luckx (67’ H. Coutigny), Y. Dewilde, S. Gantois (72’ J. Degels), L. Simoens. Wisselspelers: M. Coffyn, H. Coutigny, J. Degels, E. Nys.

Volgende competitiematch, onder voorbehoud: zondag 5 december 2021 om 15.00 u., KVK Westhoek – KFC Sparta Petegem. Supporters op post.

Volgende match 30/01/22 om 14:30
K. VV Zelzate
K. VK Westhoek