22/11/21

KVK Westhoek - FC Gullegem 2 - 0

Zondag 21 november 2021, KVK Westhoek – FC Gullegem 2 – 0
KVK haalt sterke buur onderuit. 

Ook FC Gullegem heeft wat clubhistoriek achter de rug. In 2002 ging SK Gullegem op in KSK Wevelgem City, maar onttrok zich in 2008 van de fusieclub onder de nieuwe naam, FC Gullegem. De jonge club diende noodgedwongen te  starten in 4e provinciale afdeling en speelde meteen kampioen. 5 jaar na haar oprichting, tijdens het seizoen 2013-2014, kwam FC Gullegem terecht in vierde nationale afdeling, speelde kampioen en promoveerde naar derde nationale afdeling. Wat een steile opgang! Met de nieuwe reeksindeling, sedert 2016-2017, is FC Gullegem een vaste vertegenwoordiger in 2e klasse amateur.

FC Gullegem kende een succesvolle start tijdens de eerste periode en mocht zich terecht de grote verrassing in 2e klasse amateur noemen. De club behaalde 6 zeges en 18 punten uit 11 wedstrijden en claimt in beroep nog 3 punten voor de overwinning tegen SC Lokeren-Temse (3 – 1 op 10-10-2021). Die overwinning werd omgezet in een forfaitnederlaag omwille van een zogezegde foutieve toepassing van het spelersreglement. KVK rechtte de rug in de derby tegen SCT Menen, speelde een knappe match in het Vauban - stadion en bracht de driepunter verdiend mee naar huis. Kan de eigen ploeg vandaag de tweede derby ook naar haar hand zetten en de sterke prestatie van vorige week overdoen? 

Een beetje sensatie, maar vooral veel respect voor drie oude gloriën die de aftrap gaven voor de 12e competitiematch in het Crackstadion. F. Vanneste, W. Vandoorne en G. Lemoine bewandelen KVK’ s “walk of fame” en ogen heden verrassend fris, rekening houdend met de calvarieweg die ze hebben afgelegd, hun bloed en zweet – maar gelukkig geen tranen – die ze voor de club van toen, KVK Ieper, hebben geplengd. Het is de veertigers niet te zien dat ze hebben geleden en gestreden. Soepel en met enkele elegante balwissels presenteerde het trio de aftrap van de derby die KVK ook nog de zege opbracht. Onderhandelingen over een spelerscontract voor volgend jaar, liepen jammer genoeg vast. De heren lieten het aanbod links liggen.

De spelers in beide kampen ondervonden druk en tergende zenuwachtigheid. De tweede derby in evenveel weken is er voor KVK misschien één teveel. Verbazing alom bij het zien van de zeer defensief ingestelde FCG-ploeg, in een 4-5-1 opstelling. De bezoekers lieten het initiatief aan de eigen ploeg, bijna heel de match door, en inderdaad, KVK versierde veruit de betere kansen. KVK kwam op voorsprong, een weinig over het halfuur, toen Y. Dewilde opportuun een gave voorzet van G. Vervacke in doel kopte. Hetzelfde spel met KVK-dominantie zette zich verder in de tweede helft en tien minuten vóór affluiten verdubbelde de eigen ploeg haar voorsprong na een uitzonderlijk knappe combinatie rond de grote rechthoek, besloten met een gouden doelpunt van J. Cremers. Verrassend was de magere offensieve inbreng van de bezoekers, het gebrek aan durf om het initiatief in eigen handen te nemen en vooral om creatief te zijn.                 

Eerste helft. De bezoekers kwamen best uit de startblokken met N. Saidi, ontsnapt aan de KVK-defensie, die de rechte weg naar doel koos, maar op Y. Colley, botste. De KVK-doelman weerhield de bezoekers de vroege opener door duikend het leer uit de voeten van de aanvaller te grabbelen (9’). J. Doornaert kreeg van dichtbij, op hoekschop, een vrije kans om te koppen en devieerde het leer in de handen van Y. Colley (13’). Noch uit voorzetten, noch uit stilstaande fases kon KVK scoren. S. De Deygere kopte een hoekschop van  J. Cremers naast de verste paal (17’). Een goed genomen vrije trap van G. Vervacke, over de FCG-muur, belandde in de handen van B. Vanderbeken (25’). Toen J. Cremers, O. Diakho een perfecte pas serveerde, miste de KVK-spits onbegrijpelijk voor een open doelmond (31’). G. Vervacke zag de centraal diep spurtende Y. Dewilde en lanceerde zijn voorzet. De aanvallende middenvelder kwam vóór zijn belager en kopte het leer ongrijpbaar in de verste hoek van het FCG-doel, 1 – 0 (37’). Kort daarop trapte Y. Dewilde nog eens rakelings over de doellat (39’). En in de slotminuut viel de vrije trap van I. Vancraeyveld in de meute. V. Van De Wiele trapte de afvallende bal roekeloos over het KVK-kader (45’). De 1 – 0 voorsprong voor KVK aan de rust was niet verrassend, wel hoopgevend.         

Tweede helft. De bezoekers kwamen niet tot betere offensieve spelinzichten. Toch knalde V. Van De Wiele heel hard en van dichtbij, maar KVK-verdediger V. Mahieu blokte met een zware voet het schot af (53’). Terwijl de buren de kat uit de boom keken, bleef KVK na het uur rustig domineren. J. Cremers mikte naar de verste benedenhoek en doelman B. Vanderbeken toetste met de vingertoppen de bal in hoekschop (62’). Op corner van G. Vervacke, devieerde V. Mahieu het leer met het hoofd naar de kruishoek, wat een felle reflex van de FCG-doelman uitlokte (63’). En B. Vanderbeken pakte ook nog een vrije trap van V. Mahieu (67’). Aan de overkant stevende N. Saidi recht op het KVK-doel af. Doelman Y. Colley duwde met de vingertoppen het harde schot tegen de doellat terwijl het leer terug het veld in vloog (70’). De vlotte en vlugge balwissels tussen J. Degels, O. Diakho en J. Cremers rond de grote rechthoek, lagen aan de basis van het tweede KVK-doelpunt. J. Cremers stuurde de bal in een baan over de FCG-verdediging in de verste hoek van het vijandige doel, 2 – 0 (80’). Een enig mooi doelpunt in voorbereiding en afwerking. Kort daarop probeerde L. Simoens precies hetzelfde, maar nu duwde B. Vanderbeken het leer uit de verste benedenhoek van zijn doel (84’). Aan de overkant was het plots spannend, toen V. Mahieu nog net de bal van de doellijn kon wegtrappen (86’). En de KVK-doelman, Y. Colley, hield voor de tweede opeenvolgende maal zijn netten schoon. In de slotminuut veerde hij hoog op en plukte de laatste hoekschop van de match klemvast uit de lucht (90’). Deskundige ter zake, A. Hommez, oordeelde dat scheidsrechter F. Stove een uitstekende match floot: correct, sober en efficiënt. 

KVK drong vandaag de opponent haar eigen spel op en haalde daarmee een sterke buur onderuit. De derby was een echte krachtmeting en de meest offensieve ploeg die ook de beste kansen creëerde, won het pleit. Met 2 zeges uit evenveel derby’s, deelt KVK de leiding in het 2e periodekampioenschap, samen met KFC Petegem en KSV Oudenaarde. De stap in de goede richting is gezet. Het zelfvertrouwen groeit. Nu gewoon op het zelfde elan verdergaan, oordeelde trainer B. Debo. Volgende week trekt KVK naar het PGB-stadion te Oostakker (Gent-Noord), gelegen langs het kanaal Gent-Terneuzen, een moeilijk te bereiken plek. Het prachtige complex, in gebruik genomen op 2 mei 2010, beschikt over accommodatie- en veiligheidsnormen waaraan stadions in eredivisie moeten voldoen. Het nieuwe stadion werd gedoopt naar de naam van de hoofdsponsor van de club, PGB-Europe NV te Melle, een uniek bedrijf, gespecialiseerd in bevestigingsmaterialen. Ciao.

Doelpunten: [37’] Y. Dewilde, 1 – 0; [80’] J. Cremers, 2 – 0.

KVK-opstelling: Y. Colley, S. De Deygere, G. Vervacke, V. Mahieu, S. Himpe, J. Cremers, O. Diakho, Y. Dewilde (72’ L. Verschaete), S. Gantois, L. Simoens, E. Ekangamene (31’ J. Robaeys, 57’ J. Degels). Wisselspelers: M. Coffyn, J. Degels, L. Verschaete, J. Robaeys

Volgende competitiematch: op zaterdag 27 november om 20.00 u., RC Gent – KVK Westhoek. Supporters op post.

Volgende match 03/09/22 om 18:30
SV Zulte Waregem
K. VK Westhoek