15/11/21

KSCT Menen - KVK Westhoek 0 - 1

Zondag 14 november 2021, KSCT Menen – KVK Westhoek 0 – 1
Een voetbalflits beslist over KVK-zege.

Na de competitie 2013-2014 fusioneerde KSC Menen (4e nationale) met stadsgenoot KFC De Toekomst Menen, die toen in 4e provinciale W-VL actief was. De nieuwe club, KSCT Menen, won tijdens het seizoen 2015-2016 de eindronde in 4e klasse en kwam in de nieuwe hervormde 2e klasse amateurs terecht, maar degradeerde meteen. Tijdens het seizoen 2017-2018 speelde KSCT Menen kampioen in 3e klasse amateur met 62 punten en acteert sinds het seizoen 2018-2019 opnieuw in 2e klasse amateur.   

Na 10 speeldagen in de competitie eindigde KSCT Menen op de 12e plaats met 9 punten op 30, waarmee de grensclub weinig beter doet dan de eigen club. KVK bekleedde de 13e plaats met 7 punten op 30 en behaalde 2 gelijke spelen minder dan de opposanten van vandaag. Deze cijfers indachtig, gaan we een verbeten strijd  tegemoet in het Vaubanstadion aan de Waalvest te Menen. En meer nog, de strijd tegen de degradatie lijkt al een tijdje ingezet en toch is er nog een lange weg af te leggen. Spanning en zenuwachtigheid hangen boven het Vauban-stadion.

Een grijs wolkendek boven de Vauban campus, met kunstgras als speelveld. KVK domineerde rustig over de thuisploeg, die tijdens de eerste helft nauwelijks over de middellijn geraakte. Het KVK-doelpunt was een flits-beweging, ingezet door O. Luckx en keurig afgewerkt door O. Diakho. Jammer dat de eigen ploeg weer geen voordeel kon halen uit een half dozijn toegekende hoekschoppen. 0 – 1 aan de rust met wat historische derbyverhalen aan de koffietafel. De tweede helft was een maat voor niets. KVK dacht het vel van de beer  te verkopen, nog voor hij geschoten was. En dat lukte nog ook, want de SCT-dominantie leverde helemaal niets op. KVK verdedigde rustig haar voorsprong terwijl de thuisploeg de opening niet vond. Haar wilskracht was veel groter dan haar kunde. En weer kon de eigen ploeg geen meerwaarde putten uit de vele genomen vrijschoppen. SCT Menen moest het stellen zonder de titularissen, D. Rogie, G. Mahau en C. Bamenga maar bij KVK ontbraken ook F. Soenen, J. Coppin, K. Chateau, J. Robaeys en de geschorste G. Vervacke.            

Eerste helft. L. Simoens controleerde en stuurde het leer met een prachtige boogbal over de verste kruishoek van het SCT-doel (5’). M. Demets (Ex-KVK) kwam in het bezit van de bal in het halve maantje en schoof een zwak schot in de handen van Y. Colley (6’). De vingertoppen van SCT-doelman B. Degruyter tikten een kopbal van O. Diakho in hoekschop (11’). Een voorzet van M. Demets naar de tweede paal werd net gemist door de inlopende A. Balaj (17’). Het bleef allemaal veel te weinig om te scoren tot O. Luckx, ter hoogte van de hoekschopvlag een voorzet naar de tweede paal presenteerde en O. Diakho, onverwacht en volledig vrijstaand, het leer tegen de netten trapte, 0 – 1, (18’). Een voetbalflits waarop SCT niet wist te reageren en het offensieve KVK-spel onderging. H. Coutigny trapte hard en precies en SCT-doelman B. Degruyter kon nog net het leer uit de benedenhoek van zijn doel grabbelen en in hoekschop verwerken (25’). S. Gantois loste een verre trap in de handen van de vallende B. Degruyter (38’). KVK kreeg het niet voor mekaar om een tweede doelpunt vóór de rust te scoren, wat de onzekerheid had kunnen wegnemen. Y. Dewilde nam een voorzet van L. Simoens aan en doelman B. Degruyter redde miraculeus zijn gerichte trap op doel (41’). Tenslotte verdween O. Luckx’ voorzet via de vingertoppen van de SCT-doelman en de doellat, in hoekschop (42’).              

Tweede helft. De tweede helft was een mager kijkstuk. De grensploeg domineerde wel, maar zonder overtuiging en was bijlange niet creatief genoeg om te scoren. J. Sucaet (Ex-KVK) kreeg het leer ter hoogte van de witte stip toegespeeld, maar knalde op de goed reagerende Y. Colley die het projectiel uit de kruishoek van zijn doel sloeg (47’). Wat later kreeg ook V. Mahieu zijn prachtige vrijschop niet voorbij de SCT-doelman die eveneens de bal uit de kruishoek van zijn doel zweefde (56’). O. Luckx snelde voorbij iedereen, trok naar de doellijn en vuurde vanuit een zeer scherpe hoek ver over het Menense doel (63’). Het terugleggen van de bal was een voor de hand liggende optie geweest om de voorsprong te verdubbelen. Op een vrije trap van J. Cremers, gleed Y. Dewilde aan de tweede paal nipt naast het leer (85’). Y. Colley speelde een onverbeterlijke wedstrijd. In de slotfase van de match veerde hij hoog op en plukte aan de tweede paal, boven de hoofden van enkele Menense reuzen, de bal klemvast uit de lucht (88’).     

KVK won de grensderby die zij moest winnen en maakt een kleine sprong in het klassement. Met vereende krachten versloeg de eigen ploeg een buur, een naaste concurrent in de oude derby aan de boorden van de Leie. Een verdiende zege is het heel zeker en meer nog, een stimulans om de volgende derby met veel vertrouwen tegemoet te zien. Proficiat aan het trainerstrio en de spelersgroep. Toekomende zondag volgt thuis de derby tegen FC Gullegem. De Oosterburen wonnen vandaag met 3 – 1 van een sterk OLSA Brakel en dat betekent wat. FC Gullegem is momenteel opgeklommen naar de 6e plaats in het klassement met 6 zeges en 18 punten uit 11 wedstrijden. Intussen claimt FC Gullegem in beroep nog steeds de 3 punten die zij thuis verloren tegen SC Lokeren-Temse, omwille van een vermeende fout tegen het spelersreglement. Volgende week thuis, weer een derby? Veel meer dan dat, het wordt een onvervalste topmatch. Ciao.

Doelpunten: [18’] O. Diakho, 0 – 1.

KVK-opstelling: Y. Colley, S. De Deygere, V. Mahieu, S. Himpe, O. Diakho (80’ E. Nys), J. Cremers, O. Luckx (80’ E. Ekangamene), H. Coutigny (87’ L. Verschaete), Y. Dewilde, S. Gantois, L. Simoens. Wisselspelers: M. Coffyn, E. Nys, L. Verschaete, E. Ekangamene.   

Volgende competitiematch: zondag 21 november 2021 om 15.00 u., KVK Westhoek – FC Gullegem. Supporters op post.

Volgende match 03/09/22 om 18:30
SV Zulte Waregem
K. VK Westhoek