27/10/19

KSKV Zwevezele - KVK Westhoek

Zaterdag 26 oktober 2019, KSKV Zwevezele – KVK Westhoek 3 – 0
Voorwaarts duwt KVK achteruit.

Degradatiekandidaten FC VW Hamme, FC Sint-Niklaas, FC Merelbeke en SCT Menen sloten vorige week de achtste competitiedag af met een nederlaag. Enkel KVK Westhoek wist haar prestatie te verzilveren met een kleine, maar verdiende zege. De kloof tussen de eigen ploeg in het klassement (12e plaats met 6 punten uit 8 matchen) en SV Temse op de 11e plaats met 11 punten is dus uitgediept tot liefst 5 eenheden. De rechter kolom is op dit moment van de competitie al gesplitst in twee stukken. Mogen we ons in het laatseizoen verwachten aan een bitsig onderonsje tussen de 5 staartploegen om de degradatiedans te ontspringen of nemen de genoemde ploegen nu al hun voorzorgen om hun vel te redden? KVK krijgt vandaag tegen nieuwkomer Voorwaarts Zwevezele, 10e in het klassement met 11 punten, in elk geval een kans om te tonen dat zij uit de kelder van het klassement weg wil en op zoek is naar enige aansluiting met haar voorganger. Komen de eigen jongens terug huiswaarts met een beloning, een pakje keurig geëmballeerde fijne Zwevezeelse Florentientjes of wordt de eigen ploeg weggestuurd met een lege kartonnen doos?

Precies zoals vorig jaar en in dezelfde periode sukkelt KVK ook nu met zieke, gekwetste of afwezige spelers zoals M. Sahuke (Scheenbeenbreuk, met revalidatie voor minstens 3 maanden), F. Petitpretz en M. El Hajji (Beide hamstrings), A. Decock (Ziek), A. Jansen Da Silva (Conditie), O. Diakho (Adductoren), A. Verkindere (Knie), H. Legname (Werkomstandigheden) en G. Lemaire (Schouderblessure). Het zijn allemaal spelers die in aanmerking komen voor de A-kern en moeilijk te vervangen zijn. Voor trainer P. Devos is het wikken en wegen om toch een competitieve, valabele ploeg in het veld te brengen.          

KVK hield iets meer dan 20 minuten goed stand tegen een bij momenten zwierig KSKV Zwevezele. Toen het eerste Zwevegemse doelpunt viel (23’) was het hek van de dam en kon de thuisploeg haar meesterschap naar hartelust demonstreren. Er leek aanvankelijk hoop op beterschap tijdens de tweede helft. Het heel beweeglijke kwintet met T. Van De Velde, K. De Rock, B. Marmitte, E. Martens en Z. Yagan in de hoofdrol, dacht daar anders over. De historiek van deze spelers spreekt boekdelen. Tijdens deze avondmatch in volle herfst hielden ze een bijzonder klare kijk op het spel. Vlotte combinaties voerden in 3 minuten tijd de score op tot 3 – 0, ondanks de laat doorgevoerde KVK - wissels. Tijdens de tweede helft slaagde KVK er pas in de slotminuut in om een bal tussen de palen te krijgen.         

Eerste helft. De eerste vroege dreiging ging uit van de thuisploeg maar D. Olievier pakte het leer. J. Vandermarliere recupereerde een afvallende bal en vlamde in één tijd naast het Voorwaarts - kader (4’). Slachtoffer M. Demets nam de vrije trap en de aanstormende J. Sucaet aan de eerste paal, schoof onder de bal door (9’). Aan de overkant bediende T. Van De Velde de mee opgerukte B. Marmitte, maar D. Olievier pakte zijn schot van dichtbij (11’). KVK bleef aandringen en Voorwaarts doelman, L. Depaepe, plukte een vrije trap van J. Vandermarliere uit de hoogte (20’). De snelle E. Martens trok het leer vanop rechts voor doel en de toegesnelde K. De Rock tikte het leer achter de rug van de verraste KVK - defensie, in het doel, 1 – 0 (23’). Vanaf dat moment hing onzekerheid en twijfel rond het KVK - doelgebied: de onruststokers waren gekend. Op het halfuur stelde K. De Rock opnieuw doelman D. Olievier op de proef, die het leer met de vingertoppen uit de verste hoek van zijn doel zweefde. Gretig Voorwaarts creëerde in die periode een half dozijn hoekschoppen. En op de valreep van de eerste helft knalde T. Van De Velde een goede scoremogelijkheid onbeheerst over het KVK - kader (44’).            

Tweede helft. KVK was heel dicht bij de gelijkmaker toen J. Vandemarliere’ s centraal voor doel ingezonden bal, door de glijdende J. Beirlaen nipt werd gemist (58’). Vanaf een uur spel en tot het einde van de partij was de druk op de ketel niet meer te houden. KVK loste de rol. J. Vanheuverzwyn, aan de tweede paal, knalde een doorgestoken bal recht op de vuisten van KVK - doelman, D. Olievier (65’). Z. Yagan infiltreerde op volle snelheid de 16 - zone en kogelde vanuit een zeer scherpe hoek. Ook nu was er weer die bliksemsnelle reactie van de KVK - portier (70’). De ingevallen A. Vandendriessche verloor het leer tijdens zijn soloactie op weg naar het KVK - doel, maar de meegekomen V. Provoost graaide de bal mee en knalde het tweede Voorwaarts - doelpunt droog binnen, 2 – 0 (78’). Z. Yagans vrije trap week af op het hoofd van V. Mahieu en het leer verdween hoog in de verste hoek van het KVK - doel, 3 - 0 (81’). Doelman D. Olievier had deze keer geen verhaal. Het buskruit van de voet van B. Marmitte vloog centimeters naast het KVK - kader (86’). Ook A. Vandendriessche vuurde, D. Olievier stootte de bal terug het veld in (87’). Het laatste woord was voor KVK, toen S. Vakala op de vlucht sloeg en zijn gerichte knal gestopt zag door de goed reagerende Voorwaarts - doelman, L. Depaepe. Het kalf was toen al lang verdronken.            

KVK vocht, verzette zich, maar vermocht niets tegen de Zwevezeelse overmacht. De nieuwkomers gaan voorwaarts en zijn zeker een plaats in de linker kolom waard. De negende speeldag biedt een droevige aanblik voor 2 staartploegen: zo gingen KVK Westhoek en FC Sint-Niklaas voor de bijl. FC Merelbeke en VW Hamme deelden de punten terwijl rode lantaarn SCT Menen verrassend in eigen huis RC Harelbeke versloeg met 3 – 0. Onderaan het klassement is er een echte hergroepering van 5 ploegen, wat de spanning ten top drijft. Van de koplopers in 2A, ontgoochelden FC Mandel United die op eigen veld met 1 – 2 van RC Gent verloor en Knokke FC die in Gullegem een gelijkspel zonder doelpunten moest toestaan. Wat een competitie in 2A!

En de geurige Florentientjes, de witte pralines gevuld met botercrème op een gekaramelliseerd amandelkoekje, die bleven pijnlijk genoeg in Zwevezele. De zomertijd is voorbij, de wintertijd nabij. Hoog tijd misschien voor de eigen ploeg om het over een andere boeg te gooien. Maar wat zijn precies de mogelijkheden en hoe is de juiste aanpak om veilig door de ruige zee te varen? Volgende week zondag al, staat de laatste wedstrijd van de eerste periode op het programma. KVK ontmoet thuis het Oost-Vlaamse KFC Merelbeke, ook een nieuwkomer in 2A. De Oost-Vlamingen hebben eveneens 6 punten maar totaliseren een beter doelpuntensaldo. Een koekje van een andere deeg? Ciao.      

Doelpunten: [23’] K. De Rock, 1 – 0; [78’] V. Provoost, 2 – 0; [81’] V. Mahieu, 3 – 0 (eigen doelpunt).
KVK - opstelling: D. Olievier,M. Kirilov, V. Mahieu, J. Robaeys, J. Vandermarliere (84’ S. Himpe), J. Beirlaen, J. Sucaet, S. Gantois (74’ S. Vakala), M. Demets, M. De Sousa Ferreira (62’ W. Carlier), K. Serpieters. Wisselspelers: B. Knockaert, W. Carlier, S. Vakala, S. Himpe.
Volgende competitiematch: zondag 3 november 2019 om 14.30 u., KVK Westhoek – FC Merelbeke. Supporters op post.

Volgende match 22/02/20 om 20:00
SK Sint-Niklaas
K. VK Westhoek
Vorige Matchen
K. VK Westhoek - K. SV Oudenaarde
4 - 3