07/10/19

FC VW Hamme - KVK Westhoek

Zondag 6 oktober 2019, FC VW Hamme – KVK Westhoek
Hamse Wuitens kooien KVK na de rust.

K. FC “Vigor Wuitens” Hamme, wat een zeldzame naam voor een voetbalclub. “Vigor” betekent kracht, ook enthousiasme en gezondheid. Voor de vreemde herkomst van het woord “Wuitens”, maken we even plaats onderaan het wedstrijdverslag (*). Of hoe uiteindelijk een voetbalclub haar naam heeft ontleend aan een mooie, maar zonderlinge legende. Vandaag stond een topmatch op de affiche tussen 2 ploegen die zich jammer genoeg in de kelderverdieping van het klassement bevinden. En dat is geen legende, maar bittere realiteit. De cijfers van beide ploegen zijn even vergelijkbaar als zwak. KVK zegevierde éénmaal, VWH won nog niet, maar speelde één keer gelijk. Met een doelpuntensaldo van -9, drie doelpunten voor en twaalf tegen staat KVK op de 14e  plaats in het klassement. Vigor komt op de 15e plaats en stelt evenzeer teleur met een doelpuntensaldo van -5, vijfmaal gescoord en 10 stuks geïncasseerd. Wat brengen beide ploegen ervan terecht tijdens de zesde match van de competitie?

Nog altijd geen groen licht voor de gekwetste of twijfelachtige spelers als O. Diakho, A. Verkindere en H. Legname. Op een oude historische staantribune viel het zwart - grijs betonrot meteen op en wat verderop kwam tijdelijk krijsende muziek uit de luidsprekers. Maar het voetbalterrein lag in een onberispelijk goede staat. De match ving aan met bijzonder trage en onzekere bewegingen langs beide kanten. Het was wachten tot de periode tussen de 30e en 40e minuut om enkele mirakels te bewonderen van KVK’ s doelman, D. Olievier. Hij verijdelde met minstens drie of vier bliksemsnelle reacties evenveel doelpunten en duwde als enige en echte held nog wat energie in de eigen ploeg. Twee minuten voor het einde van de eerste helft kopte de onzichtbare A. Jansen Da Silva, tegen elke wetmatigheid in, de 0 – 1 voorsprong op het bord. Graag meegenomen, deze voorsprong, maar wat zal de tweede helft brengen? Vigor Wuitens kreeg de smaak te pakken en velde met 4 doelpunten in een kleine 35 minuten, KVK’ s droevig vonnis. Onmacht en gelatenheid en een tekort aan voetballend vermogen loodsen KVK naar de voorlaatste plaats in het klassement.

Eerste helft. De center van M. Sahuke was te scherp en die van D. Cabumi aan de overkant, viel op de doellat (9’). J. Sucaet devieerde een teruggelegde bal naast de verste paal (18’). En P. De Man die voor Vigor 2 KVK - verdedigers voorbij dribbelde, zond in, maar D. Cabumi, op enkele meters van het KVK - doel, devieerde het leer rakelings over de doellat (22’). Op het halfuur viel de regen met bakken uit de lucht. KVK kwam in ademnood en bracht tien bange minuten door. Een resem hoekschoppen kwamen allemaal netjes en gevaarlijk in de 16 - zone terecht. Kopstoten vlogen vanuit alle richtingen op het KVK - doel. Een geluk dat KVK - doelman, D. Olievier bij de pinken was of de eigen ploeg mocht al aan de rust haar koffers pakken. Op een inzenden vanop links sloeg D. Olievier met een geweldige reflex de kopbal van D. Cabumi uit de benedenhoek van zijn doel (30’). Op een voorzet van S. Claeys, duwde hij de gerichte kopbal van J. Triest uit zijn doelvlak (32’). B. De Witte kopte krachtig een voorzet van B. Ponnet op doel, maar D. Olievier klemde het leer in twee tijden in de benedenhoek van zijn doel (39’). Ondertussen kwam de KVK - doelman in die periode handen en voeten te kort om de gedevieerde hoekschoppen van de voet van B. Ponnet uit zijn doel te houden. Hij grabbelde en greep het leer uit alle hoeken van zijn doel. Toen M. Demets zijn vrije trap gepast voor het VWH - doel trok, torende de lange A. Jansen Da Silva hoog boven iedereen uit en knikte het leer perfect tegen de netten, 0 – 1 (43’). Geheel tegen de gang van het spel in, scoorde de defensieve middenvelder net vóór de rust. Het doelpunt van de hoop?  

Tweede helft. Maar Vigor gooide het spel over een andere boeg, greep de kansen met beide handen en scoorde. Eerst nog stuurde M. Sahuke een mooie voorzet voor doel, maar J. Sucaets kopstoot schampte af op de bovenkant van de doellat (46’). Op een hoge voorzet sloeg de ver uitgekomen KVK - doelman, de bal in de voeten van M. Vergeylen die het leer laag in het lege doel trapte, 1 – 1 (48’). M. Vergeylen mikte naar de bovenhoek van het KVK - doel, D. Olievier pakte en aan de overkant toetste VWH - doelman G. Van Haver het schot van V. Mahieu in hoekschop (55’). De Wuitens vlogen nu laag over het veld. J. Triest door M. Vergeylen doorheen de KVK - defensie gestuurd, vuurde rakelings over de doellat (61’). Toen de dribbelende P. De Man de 16 - zone introk, kwam hij in botsing met J. Vandermarliere en scheidsrechter S. Silvrants floot onverbiddelijk voor strafschop. KVK - doelman D. Olievier dook de juiste hoek in en stootte M. Vergeylens penalty naast de paal over de doellijn (64’). D. Cabumi glipte middendoor op een te korte terugspeelbal van F. Petitpretz en schoof het leer naast de KVK - doelman in de verste hoek van het doel, 1 – 2 (68’). Vigor ging krachtig op haar elan door. De vrije trap van B. Ponnet kwam aan de tweede paal terecht, waar de vrijstaande N. Sikumoya de bal hoog in het doel plofte, 1 – 3 (71’). En D. Olievier pakte uit met 2 spectaculaire reddingen, telkens op pogingen van J. Triest (79’ en 81’). Toch moest de eigen doelman zich onder hevige VWH - druk, een vierde keer gewonnen geven toen M. Vergeylen zijn tweede treffer van dichtbij tegen de netten schoot, 1 - 4 (82’). In de slotfase vuurde de ingevallen Y. De Rauw nog hard op de vuisten van de KVK - portier (87’).  

VW Hamme deed vandaag haar naam alle eer aan. Met vitaliteit en ongeremd enthousiasme liet de laag gequoteerde Oost-Vlaamse club, de eigen club alle kleuren van de regenboog zien. Na die hevige regenbuien hing die kleurenpracht overigens aan het uitspansel, hoog in de Hamse lucht. KVK heeft Hamme gezien en is pijnlijk, in alle stilte, naar huis teruggekeerd. De match die gewonnen moest worden, werd verloren en wekt onrust in de KVK - gelederen. Volgende week trekt de eigen ploeg naar Oudenaarde, de parel van de Vlaamse Ardennen. KSV Oudenaarde staat op de 7e plaats in het klassement met 10 punten uit 6 wedstrijden. Hopelijk herwint KVK haar vertrouwen. Ciao.

Doelpunten: [43’] A. Jansen Da Silva, 0 – 1; [48’] M. Vergeylen, 1 – 1; [68’] D. Cabumi, 2 – 1; [71’] N. Sikumoya, 3 – 1; [82’] M. Vergeylen, 4 – 1. 
KVK - opstelling: D. Olievier, A. Jansen Da Silva (49’ S. Gantois), V. Mahieu, J. Robaeys (75’ A. Decock), J. Vandermarliere, J. Sucaet, M. Demets, K. Serpieters, M. Sahuké, F. Petitpretz, M. De Sousa Ferreira (75’ S. Himpe). Wisselspelers: G. Lemaire, M. Kirilov, A. Decock en S. Gantois.
Volgende match: zaterdag 12 oktober 2019, om 19.30 u., KSV Oudenaarde – KVK Westhoek. Supporters op post.
____________________________________________________________________________________________
(*) Een “Wuiten” zo vertelt de legende, was een Vlaamse gaai die door een Hammenaar  werd gevangen en die de vogel nadien leerde “klappen”. Tijdens de schrikwekkende plundertochten van de Noormannen in onze streken, grabbelde een Viking de klappende gaai in een kooi mee als buit en vluchtte weg. Jaren later kwam de Wuiten, die niet meer “klappen” kon, in de handen van een schipper terecht. Toen de schipper vanuit de Schelde de Durme opvoer, de Hamse kerktoren in zicht kwam en de Wuiten Hamme zag, begon die als bij wonder meteen weer te klappen en weerklonk: “’Kwek, kwek, kwek ‘k heb Ham gezien, ‘k heb Ham gezien”. Tot zover de ingekorte versie van de legende.    

Volgende match 04/04/20 om 19:30
K. VK Westhoek
K. SV Temse