29/04/19

FC Gullegem - KVK Westhoek

Zondag 28 april 2019, FC Gullegem - KVK Westhoek 2 - 3.
Moeizame, maar verdiende derbyzege, KVK

Is de kampioen in 2A vrijwel zeker gekend, onderaan het klassement wordt nog een bittere strijd gevoerd tegen de degradatie. VC SE Winkel Sp. houdt met 6 punten voorsprong en 2 meer gewonnen matchen de teugels strak in handen. Rood - zwart jaagt al meerdere jaren op de fel begeerde titel en ziet haar inspanningen nu bekroond. Onderaan de stand zit het muurvast. In de rechterkolom en in het uiterste geval, zouden ongeveer nog alle ploegen in aanmerking komen voor degradatie, m.a.w. alle ploegen met 35 punten en minder. Diegem Sport, FC Gullegem, RC Harelbeke, SC Dikkelvenne, KVK Westhoek, FC Eppegem, Tempo Overijse en OLSA Brakel mogen zich kandidaat-degradant noemen. De eigen ploeg zit middenin de groep, omdat ze een seizoen van vallen en opstaan achter de rug heeft, geplaagd is geweest met langdurige blessures en een dramatische tweede periode met 4 punten op 30 doormaakte in de herfst van 2018. Het uur van de waarheid is aangebroken. KVK heeft haar lot in eigen handen. Voor de twee komende wedstrijden is geen ruimte meer voor het maken van fouten, voor twijfel en onzekerheid. Vastberadenheid en winstgerichtheid worden strakke onderdelen in het voetbalspel dat KVK dient te brengen tijdens de resterende 2 matchen. Goede moed KVK.  

Met FC Gullegem trof KVK vandaag een rechtstreekse concurrent die 4 punten meer heeft in het klassement en voor de rest beschikken beide ploegen over vergelijkbare cijfers. Kunstgras en een goed gevulde tribune aan de Poezelhoek te Gullegem. Bewolkte hemel en regenachtig weer in het SupraBazar - stadion, waar een zenuwachtige opgedrongen sfeer zich van ons meester maakte. Winnen was de eerste vereiste en daarna was het kijken naar het resultaat van de tegenstrevers. KVK begon sterk aan de match en bouwde al na 25 minuten een heel verdiende 0 – 2 voorsprong op in de eerste helft. De thuisploeg forceerde het spel met hoge druk op het KVK - doel en stelde al na 70 minuten gelijk, 2 – 2. Toen M. Sahuke op weg naar de KVK - zege onderuit werd gehaald in de 16 - zone, zette K. Ternier de terechte strafschop feilloos om. Een aangename en spannende partij voetbal in het voordeel van de eigen ploeg nam veel twijfels weg en betekent zo goed als zeker een verder verblijf in 2A. Proficiat KVK, na een moeilijk sportief voetbalseizoen.

Eerste helft. S. Gantois, op volle snelheid uitwijkend naar rechts en gestuurd door K. Ternier, richtte zijn voorzetschot naar het centrum voor het FC - doel. De blunderende S. Ampe liet het leer door de handen glippen en de goed gevolgde J. Vandermarliere tikte het leer tegen de netten, 0 – 1 (4’). Aan de overkant en op een inzenden van rechts, misten eerst V. Van De Wiele en daarna, aan de tweede paal, L. Coetsier, de kans om gelijk te stellen (9’). De zenuwen verdwenen uit de gelederen en het voetbalspel ontwikkelde zich op een aangename vlotte wijze. S. Gantois, in goede doen, ontweek een paar FCG - verdedigers en stuurde een afgeweken bal nipt over het kader (16’). De doorsteek van J. Vandermarliere bereikte de op volle snelheid vluchtende M. Sahuke op links, die eerst zijn belager, L. Sampers, ontweek na een hevig duel. Vervolgens gaf hij doelman S. Ampe het nakijken door het leer naast hem binnen te trappen, 0 – 2 (24’). Wat een actie van de jonge KVK - spits. K. Ternier, weer beresterk, beet de spits af toen hij met een gelobde bal de 0 – 3 wilde aantekenen. De hoog opverende FCG - doelman stak daar echter zijn lange armen voor en plukte het leer in 2 tijden (27’). Aan de overkant trapte L. Vanleynseele precies en hard vanop grote afstand, maar B. Londot ranselde en greep het leer klemvast (31’). De alomtegenwoordige K. Ternier zond vanop links een gemeten voorzet voor doel. En doelman S. Ampe toetste “in extremis”  de kopbal van de hoog opverende M. Sahuke over de doellat (37’). Wat een reflex van de FCG – portier. De FCG - doelman, aan de eerste paal, deed nog een ander half - wonder toen hij een voorzet van S. Gantois vanuit een scherpe hoek over de lengterichting van de doellat devieerde (40’). Op de inzet van K. Ternier stond geen maat en weer bediende hij M. Sahuke die alleen voor doelman S. Ampe kwam, maar het leer naast de paal stak (41’). Rusten bij 0 – 2, maar de onzekerheid bleef hangen en de buit bleek helemaal nog niet binnen te zijn.          

Tweede helft. Trainer A. Deschodt had tijdens de rust zijn spelers een hart onder de riem gestoken; zijn team kwam springlevend uit de kleedkamers. De druk op het eigen doel was onhoudbaar en KVK kreeg nauwelijks nog een goed georganiseerde actie voor mekaar. De eigen spelmakers bleken uit het beeld te zijn. Toen  L. Coetsier net voor de 16 meter lijn geveld werd, kreeg de thuisploeg een vrije trap. L. Hugelier (Ex - KVK) draaide het leer laag rond de KVK - muur en doelman B. Londot stootte vallend het leer uit de verste hoek van zijn doel (48’). V. Van De Wiele kopte een verre voorzet van L. Coetsier nipt over de doellat (53’) en diezelfde V. Van De Wiele devieerde aan de tweede paal van dichtbij een inzenden van J. Van Poucke in het zijnet (56’). Lang kon de Gullegemse aansluitingstreffer niet uitblijven. De naar links uitgeweken L. Coetsier trok het leer voor doel en de vrijstaande R. Dekiere kogelde in één tijd, voor een bijna open doelmond, de bal tegen de netten, 1 – 2 (57’). Aan de overzijde en rond het uur bleven de bescheiden pogingen van J. Vandermarliere en M. Sahuke in de FCG - defensie steken. M. Monteyne ontsnapte op rechts en trok het leer voor het KVK - doel, waar de aan de tweede paal aanstormende L. Hugelier met een krachtige kopstoot de gelijkmaker aantekende, 2 – 2 (71’). En R. Dekiere trapte van dichtbij het leer in de handen van de alerte B. Londot (74’). Op een snelle tegenaanval, raasde M. Sahuke de vijandige 16 - zone binnen, maar L. Sampers trok de grote zeis en maaide hem tegen de vlakte. Het was een koud kunstje voor K. Ternier die de bal vanop de stip hoog tegen de Gullegemse touwen joeg, 2 – 3 (85’). In de blessuretijd besloot M. Sahuke vanuit een scherpe hoek vlak op doelman S. Ampe en kwam N. Geeraerts’ halve omhaal in de handen van keeper B. Londot terecht. Gefeliciteerd KVK met de moeizame, maar verdiende zege in deze derby.  

De eigen ploeg won vandaag nipt, maar verdiend. Tijdens de eerste helft verzuimde KVK een paar uitstekende doelkansen af te maken en om nog voor de rust ruim afstand te nemen van haar concurrent. Tijdens de tweede helft lagen de kaarten anders verdeeld, speelde de eigen ploeg slordig en kreeg bijna het deksel op de neus. KVK Westhoek neemt nu de 12e plaats in met 34 punten en 2 overwinningen meer (11) dan haar naaste belagers. KVK behoudt stellig haar plaats in 2A, ongeacht het aantal degradanten in hogere klassen of andere speculaties. Mag de KVK - entourage voor de allerlaatste wedstrijd van de reguliere competitie - de derby tegen SCT Menen - van het eigen team dezelfde strijdlust verwachten als vandaag tegen FC Gullegem? Het zou heel mooi zijn ook deze slotwedstrijd te winnen en de kroon op het geleverde sportieve werk te zetten, seizoen 2018-2019. Ciao.               

Doelpunten: [4’] J. Vandermarliere, 0 – 1; [24’] M. Sahuke, 0 – 2; [56’] R. Dekiere, 1 – 2; [71’] L. Hugelier, 2 – 2; [85’] K. Ternier, 2 – 3.
KVK - opstelling: B. Londot, A. Embrechts, K. Ternier, J. Vandermarliere (91’ W. Carlier), S. Misiatu, S. Gantois (78’ G. Loisel), J. Sucaet, P. Vangheluwe, F. Petitpretz, N. De Loof (88’ M. El Hajji), M. Sahuke. Wisselspelers: J. Dumesnil, M. El Hajji, W. Carlier, G. Loisel.
Volgende match: laatste competitiematch voor het seizoen 2018-2019 op zondag 5 mei 2019 om 15.00 u., KVK Westhoek – SCT Menen. Supporters op post. En voorafgaand aan deze match is er een footlunch in het Crackstadion. Zie www.kvkwesthoek.be.