14/04/19

KVK Westhoek - FC Sparta Petegem

Vrijdag 12 april 2019, KVK Westhoek – FC Sparta Petegem 0 – 2.
Spartanen komen, spelen en winnen.

FC Sparta Petegem is de laatste weken teruggezakt naar de vijfde plaats, terwijl de club gewoonlijk een afgescheiden derde plaats in het klassement inneemt, juist onder de top. De Oost - Vlamingen, met 42 punten, boekten slechts één zege (11) méér dan de eigen club en moeten tevreden zijn met een matig positief doelpuntensaldo (+5). KVK stelde vorige week op een schitterende manier orde op zaken en spurtte vlot naar een ruime en verdiende 3 – 0 zege tegen de derde in de stand, Olympia Wijgmaal. De KVK - entourage is ervan overtuigd dat de prestatie van vorige week kan herhaald worden en ziet de eigen club een grote stap vooruit zetten in de richting van het behoud in 2A. Avanti KVK!

Maar het draaide volledig anders uit. Wel mooi en rustig voetbal, zonder veel dreiging of acuut doelgevaar, dat was het gemiddelde spelbeeld tijdens de eerste helft, met 0 – 0 aan de rust. Toch besloot M. Sahuke tijdens de aanvangsminuut op de doellat. KVK speelde met vuur tijdens de tweede helft en verbrandde de vingers. Het nog enigszins dartele voetbal verdween uit de match en de ingevallen G. Willemyns en S. Blancke lieten de geboden kansen niet onbenut. 0 – 2 in 2 minuten tijd, na goed 70 minuten spel. De onfortuinlijke K. Ternier kopte wat later de aansluitingstreffer tegen de paal. Te laat om te reageren en het tij te doen keren. Het worden toch geen vijgen na Pasen, KVK?  

Eerste helft. KVK startte veelbelovend en de gelanceerde M. Sahuke plaatste zijn gelobde bal op de doellat (1’). De onrustige elftallen zochten beurtelings naar een opening die er maar niet wou komen. T. Denoulets’ vrije trap scheerde de doellat (11’). Aan de overzijde glipte M. Sahuke door de buitenspelval, maar verslikte zich in de balcontrole en Sparta - doelman D. Van Parys raapte het leer op (18’). Na hoekschop kogelde R. Van Steenkiste, aan de tweede paal, het leer op de alert reagerende KVK - doelman, B. Londot, die het leer terug het veld insloeg (20’). Tijdens de 20 laatste minuten voetbalde KVK nog een half dozijn halve kansjes bijeen. J. Sucaet kopte aan de tweede paal een hoog inzenden van de op rechts ontsnapte M. Sahuke, over het Sparta - kader (25’). K. Ternier trapte dicht aan de eerste paal, een lage voorzet van opnieuw M. Sahuke via de handen van doelman D. Van Parys, in hoekschop (31’). J. Robaeys’ verre krul vloog over de verste bovenhoek van het Sparta - doel (34’). En de overal aanwezige K. Ternier had zijn dagje niet. Eerst kopte hij een voorzet van J. Robaeys van dichtbij en centraal, in de handen van D. Van Parys (40’). En wat later, aan de tweede paal devieerde hij met het hoofd een ver ingezonden bal van J. Sucaet die de Sparta - doelman met gemak plukte (42’). Ook de zesde poging mislukte: de kogel van J. Robaeys vloog vlak naast de verste paal (45’). Deze “net - niet - situaties” zouden KVK fataal worden, m.a.w. de scherpte ontbrak.                 

Tweede helft. De bezoekers namen het roer over en zouden halverwege de tweede helft genadeloos toeslaan. T. Denoulet prikte. Hij ontweek de buitenspelval en besloot op B. Londot. De goed gevolgde W. Basyn tikte de rebound binnen, helaas voor hem, in buitenspelpositie (53’). S. Blancke kopte een ingezonden bal in de handen van de zwevende KVK - doelman (56’). K. Ternier bediende de aan de tweede paal toelopende S. Gantois die vanuit een scherpe hoek op de goed geplaatste Sparta - doelman vlamde (63’). Na een foutief ontzetten in de KVK - defensie, graaide G. Wiilemyns het leer mee en trapte het simpelweg in de verste benedenhoek binnen, 0 – 1 (71’). Nauwelijks was KVK van de opdoffer bekomen of de Spartanen grepen opnieuw naar het zwaard en scoorden een tweede maal. S. Blancke duwde een voorzet vanop links laag doorheen enkele KVK - verdedigers tussen paal en doelman B. Londot binnen, 0 – 2 (72’). KVK reageerde en toen S. Gantois een mooie voorzet voor doel bracht, kopte K. Ternier het leer pardoes op de tweede paal (77’). J. Sucaet vond met een verre voorzet Y. Loisel aan de tweede paal, maar die knalde het leer op de Sparta - defensie (79’). KVK deed tijdens het laatste kwartier nog enkele vruchteloze pogingen om het tij te doen keren, maar het kalf was toen al verdronken. Sparta zorgde nog voor het laatste wapenfeit: de ongrijpbare W. Basyn duwde het leer breed op A. Vanborm, maar doelman B. Londot pakte zijn krachtige poging (83’).   

Onderaan het klassement woedt tussen een zestal ploegen een strijd in alle hevigheid om de degradatie te ontvluchten. De clubs beloeren elkaar uitdagend, ze rivaliseren en wie nu nog een foutje maakt, heeft boter op het hoofd. Tussen SC Dikkelvenne, 11e in de stand met 32 punten en hekkensluiter OLSA Brakel ligt een verschil van amper 5 punten. De beslissing valt in de komende ultieme 2 wedstrijden. Spelen voor het behoud en winnen of degraderen, het is een wereld van verschil. Of verwezen worden naar de vervelende barragematchen met nieuwe spanning en onzekerheid. Voor KVK begint het over 14 dagen met de eerste van twee derby’s, tegen FC Gullegem, aan de Poezelhoek te Gullegem. Vrees niet KVK, ga er met vereende krachten volop tegenaan, want in een derby wordt niet enkel gestreden om de (broodnodige) punten maar ook om de eer. Ciao.      

Doelpunten: [71’] G. Willemyns, 0 - 1; [72’] S. Blancke, 0 – 2.
KVK - opstelling: B. Londot, J. Robaeys (73’ M. El Hajji), A. Embrechts, K. Ternier, J. Vandermarliere, S. Gantois, S. Misiatu, J. Sucaet, P. Vangheluwe (69’ Y. Loisel), F. Petitpretz, M. Sahuke. Wisselspelers: J. Dumesnil, M. El Hajji, M. Kirilov, Y. Loisel.
Volgende competitiematch: zondag 28 april 2019 om 15.00 u., FC Gullegem – KVK Westhoek. Supporters op post.