15/05/23

KVK Westhoek - KM Torhout

Zondag 14 mei 2023, KVK Westhoek – KM Torhout 2 – 6
Drama op slotdag van de competitie

Bijna onvoorstelbaar dat op de 34e en laatste wedstrijd van het voetbalseizoen 2022-2023 het lot van de eigen club nog altijd aan een zijden draadje hing. Het was tekenend voor KVK, want na de vlotte kortstondige start, volgde een periode van tegenslag met een paar langdurig gekwetste basisspelers en nog wat later gooide een moeilijke trainerswissel roet in het eten. En dat liet sporen na. Het eigen team, onder de leiding van een klaarziende en hardwerkende trainer B. Lucker, etaleerde edelmoedigheid en aanhoudende inzet, maar kwam die zware klappen nooit te boven. KVK liet in de voorbije competitie slechts 8 zeges noteren en dat is te weinig om zorgeloos het voetbalseizoen te beëindigen.

Half mei. De lente toonde haar ware gelaat met zon, een lichte noorderwind en een temperatuur van 23 °C. Trainer B. Lucker liet in zijn eindeseizoenploeg twee 19-jarigen opdraven, die er vol tegenaan gingen, E. Nys en K. Vandemaele. Het zijn talenten die in eigen huis moeten opgroeien. KVK domineerde lichtjes tijdens de eerste 20 minuten, kwam op voorsprong en verloor na een halfuur de greep op het spel. Toen scoorde de aalvlugge E. Vandekerckhove tweemaal in evenveel minuten. Geen zorgen met 1 – 2 aan de rust omdat de rechtstreekse opponent, RFC Wetteren ook met 1 – 0 in het krijt stond tegen SV Zulte-Waregem U23. Tijdens de tweede helft ging de eigen ploeg aanvankelijk verwoed in de aanval, maar de versterkte bezoekende defensie gaf geen krimp. Integendeel KM’ s heel snelle tegenaanvallen loonden. Er vielen nog 5 doelpunten en vooral na de 2 – 4 was de veer bij de eigen spelers gebroken. Het doelpuntenfestival eindigde met een 2 – 6 nederlaag, maar veel erger voor KVK was de zege van RFC Wetteren in Waregem met 1 – 2 (96’). Heel droevig nieuws voor de KVK-entourage toen bekend werd gemaakt dat de eigen ploeg rechtstreeks naar derde afdeling Amateurs diende te degraderen.            

Eerste helft. KVK startte veelbelovend. Een slap schotje van O. Lekhechine vloog naast de paal (12’). Toen de sterk spelende E. Nys, belaagd, toch nog voorbij de ver uit zijn doel gekomen KM-doelman, G. Degomme, soleerde werd hij bij de lenden gepakt en viel neer in de 16-zone. D.J. Dewaegemaeker trapte de elfmeter beheerst binnen, 1 – 0 (13’). R. Pyck trapte aan de overkant vanop 20 meter rakelings naast de verste paal (15’). Na hoekschop en voor het KM-doel ontstond er paniek in de bezoekende defensie, maar V. Mahieu kreeg van nabij het leer niet over de doellijn (18’). D.J. Dewaegemaeker dribbelde voorbij 2 verdedigers tot in de 16-zone, maar besloot veel te zwak (31’). Meteen daarop ontwaakten de bezoekers en kwamen op gelijke hoogte. E. Vandekerckhove, in het bezit van de bal, begon zijn vlucht in het KVK-middenveld en vuurde de bal tussen paal en doelman binnen, 1 – 1 (31’). R. Pyck lanceerde E. Vandekerckhove die deze keer de korte hoek koos en laag binnentrapte, 1 – 2 (32’). KVK was eventjes het noorden kwijt, maar herpakte zich. V. Mahieu kwam een voetje tekort om een verre voorzet van L. Simoens langs doelman G. Degomme binnen te schuiven (38’). En D.J. Dewaegemaeker trapte een redelijke kans hoog over het KM-doel (41’). De onrust groeide en maakte zich toen al een beetje meester van de eigen entourage.        

Tweede helft. KVK ging verwoed in de aanval, maar botste telkens op de goed georganiseerde en overbevolkte KM-defensie. De snelle omschakelingen in de KM-aanval deden KVK uiteindelijk de das om. L. Simoens richtte zijn voorzet naar de tweede paal, waar J. Cremers een voetje te kort kwam om te scoren (47’). KVK-doelman M. Dannel pareerde een voorzet-schot van T. Margo op rechts, maar de rebound tikte D. Timmerman van dichtbij tegen de netten, 1 – 3 (48’). Een vrije trap van J. Cremers belandde in een meute van verdedigers voor het KM-doel en V. Mahieu duwde het leer in doel, 2 – 3 (57’). Na een erg goede KM-combinatie in en rond de KVK 16-zone, verzuimde M. Devos de voorsprong voor zijn ploeg te verhogen (58’). Het voetbalspel tussen beide teams bleef levendig en afwisselend. Ook KVK forceerde tal van mogelijkheden, echter de efficiëntie ontbrak om te scoren. L. Simoens besloot hard in de handen van doelman G. Degomme en J. Cremers, in de 16-zone, trapte naast de paal (62’). J. Coppin liftte een voorzet van L. Simoens over het KM-kader (63’). E. Nys vuurde en G. Degomme stootte het leer uit de verste benedenhoek van zijn doel (64’). J. Coppin devieerde geheel onverwacht het leer op het lichaam van de verbaasde KM-doelman (69’).Toen E. Vandekerckhove de bal naar de 2e paal stuurde, tikte T. Margo ongenadig de 2 – 4 tegen de netten en dat was de genadeslag voor het KVK-team (70’). D. Timmerman, doorheen de buitenspelval gestuurd, hield het hoofd koel en schoof het leer naast doelman M. Dannel in de lange hoek van het KVK-doel, 2 - 5 (75’). KVK moest de beker tot op de bodem ledigen. Op een voorzet van rechts scoorde de ingevallen Q. Cromheecke aan de tweede paal, het zesde Torhoutse doelpunt, 2 – 6 (76’). En weer op ontsnapping, raasde E. Vandekerckhove de diepte in, maar nu mikte hij rakelings naast de verste paal (80’). D. Timmerman legde de bal panklaar in de loop van de aanstormende E. Tanghe die de paal op zijn weg vond (86’). V. Mahieu probeerde nog een derde KVK-treffer te scoren, maar stuitte op doelman G. Degomme. Inmiddels raakte bekend dat RFC Wetteren haar wedstrijd in Waregem gewonnen had met 1 – 2. Een sfeer van verbijstering, sprakeloosheid, zelfs verstomming maakte zich van ons meester. Maar ook de emoties kwamen los, een inlevingsgebaar tegenover de technische leiding en haar spelers die zich mislukt voelden in hun opzet. Wat niet voor mogelijk werd geacht, gebeurde uiteindelijk toch.     

Zwaar verlies en degradatie op de slotdag van de competitie, een drama. Het kwam zeer hard aan voor de eigen club, haar supporters, sponsors en medewerkers. Het voetbalseizoen 2022-2023, lang en zwaar, zit erop. De aanslepende lijdensweg voerde KVK uiteindelijk terug naar derde afdeling. Het kleinste objectief, nl. het behoud in 2e nationale Amateur, werd niet eens bereikt. Wat is het moeilijk in dit geval, om een jaar aan een stuk, een goede balans te vinden tussen talent en inzet. De eigen ploeg streed de ene strijd na de andere en bereikte in het derde periodekampioenschap (laatste 12 wedstrijden) 15 punten op 36, waarmee ze de 13e plaats innam. Ook die betere prestatie in de slotperiode van de competitie mocht niet baten. KVK moet noodgedwongen tweede klasse Amateur verlaten en volgend seizoen herbeginnen in derde klasse Amateur. De voetbalsport is hard en enkel de betere resultaten zijn van tel, van belang voor het publiek, voor iedereen. Ciao.      

Doelpunten: [13’] D.J. Dewaegemaeker, 1 – 0, penalty; [31’] E. Vandekerckhove, 1 – 1; [32’] E. Vandekerckhove, 1 – 2; [48’] D. Timmerman, 1 – 3; [57’] V. Mahieu, 2 – 3; [70’] T. Margo, 2 – 4; [75’] D. Timmerman, 2 – 5; [76’] Q. Cromheecke, 2 – 6.

KVK-opstelling: M. Dannel, G. Gaillez, V. Mahieu, M. Thiel (59’ S. Gantois), S. Himpe, J. Cremers (78’ K. Vandemaele), E. Nys, O. Lekhechine, J. Jodts (46’ J. Coppin), D.J. Dewaegemaeker, L. Simoens. Wisselspelers: A. Pyck, K. Vandemaele, S. Gantois, J. Coppin.