08/05/23

KRC Harelbeke - KVK Westhoek

Zondag 7 mei 2023, KRC Harelbeke – KVK Westhoek 3 – 3.
Paars-witte gelijkmaker in slotminuut.

De KVK-entourage was ervan overtuigd dat de eigen ploeg vorige week het Spartaanse geweld zou kunnen bedwingen om alzo de kans in het behoud te vergroten. Een moedig KVK streed met alle mogelijke middelen en moest zich in de slotminuten gewonnen geven tegen de potentiële vice-kampioen. KVK (16e met 34 punten) geeft vandaag in Het Forestiersstadion, KRC Harelbeke partij, op de 15e plaats in het klassement, met 37 punten en 2 gewonnen wedstrijden meer dan de eigen ploeg. De spanning vóór de match was te snijden, de motivatie langs beide zijden om te zegevieren, grenzeloos. Uit de impasse proberen te geraken op een paar wedstrijden van het seizoeneinde, is geen sinecure. De 16e plaats in het klassement geeft geen absolute zekerheid tot behoud in 2e klasse A  Amateur. In dat geval kan de club gemakkelijk worden verwezen naar de eindronde (met periodekampioenen) of barragewedstrijden, afhankelijk van het aantal stijgers en dalers en eventueel ploegen die de competitie verlaten. Wat brengt KVK ervan terecht tegen de paars-witte Ratjes in het immense Forestiersstadion?       

Zacht weer, een zwaar bewolkte grijze lucht en een grasmat die de tand van de lange competitie heeft ondergaan. De grote bruine Rat deelde gul pootjes uit, danste in het rond en won de sympathie van het publiek. Gevaarlijk? Voorlopig niet. Wel was intussen bekend dat voor RC Harelbeke 1 enkel puntje volstond om in 2e klasse Amateur te blijven. Vanaf het prille begin van de match zette KVK de thuisploeg onder hevige druk. Het leverde resultaten op want na nauwelijks een halfuur spel stond het 0 – 2. Vooral in de vlotte balwissels en vlugge omschakeling, blonk KVK uit. De Ratjes hadden blijkbaar van de billenkoek moeten proeven tijdens de rust. Onmiddellijk na de spelhervatting scoorden ze en na driekwart wedstrijd kwamen zij op gelijke hoogte, 2 – 2. KVK bleef niet bij de pakken zitten en hees zich opnieuw op voorsprong. Paars-wit verbeet de pijn van een eindstrijd en in de slotminuut van de reguliere speeltijd, ramden de Ratjes toch nog de gelijkmaker binnen, 3 – 3. Paars-wit jubelde, de eigen ploeg treurde en blijft in het ongewisse tot na de laatste speeldag.     

Eerste helft. KVK opende met spervuur. S. Gantois trakteerde doelman S. Dutoit op een verre kogel die hij onder zijn armen liet glippen, terwijl de bal naast de paal over de doellijn in hoekschop rolde (2’). L. Simoens, aan de eerste paal, kopte de goed gegeven hoekschop van A. Jodts, naast de tweede paal binnen, 0 – 1 (2’). Wat een start. Op het kwartier kwam paars-wit beter in de match. J. Vanhulle vlamde vanop 30 meter naast het KVK-kader (16’). En op hoekschop van N. Vandenbroucke devieerde P. De Smet het leer met het hoofd rakelings naast de paal (22’). KVK was duidelijk op zoek naar een tweede treffer. A. Jodts stuurde zijn voorzet naar de tweede paal waar de inlopende E. Nys het leer hard tegen de netten kopte, 0 – 2. Na een vrije trap van N. Vandenbroucke en wat geharrewar voor het eigen doel, besloot L. Soli hard over de doellat (34’). D.J. Dewaegemaeker, in de 16-zone, vuurde in een draaiende beweging rakelings over het transversaal (41’). Vraag was of de eigen ploeg het hoge tempo en haar efficiëntie zou kunnen behouden in de tweede helft.    

Tweede helft. Nauwelijks een minuut gespeeld in de tweede helft of RCH scoorde de aansluitingstreffer. Een vanaf de doellijn teruggetrokken bal, kon L. Soli gemakkelijk aan de eerste paal binnenduwen, 1 - 2 (46’). RC Harelbeke drong de eigen ploeg een ander spelbeeld op. KVK acteerde paniekerig en was bij momenten de cadans, de juiste richting kwijt. N. Vandenbroucke’ s  vrije trap scheerde naast de paal (51’). Dicht bij een open doel, schampte een hard schot af op het been van L. Simoens (53’). Aan de overkant was het vrij rustig; enkel J. Cremers stuurde een terug gekopte bal van S. Gantois over het RCH-doel (59’). Op een ingezonden bal van L. Soli kopte G. Kyeremeh, aan de 2e paal, rakelings over de kruishoek (60’). Enkele minuten later stuurde G. Kyeremeh zijn schot naast de verste paal (63’). De beter acterende thuisploeg kwam op gelijke hoogte toen de volledig vrijstaande L. Soli het leer kreeg toegespeeld, oprukte en de bal naast doelman M. Dannel, in de lange hoek binnenschoof, 2 – 2 (67’). Met een snedige spurt langs de zijlijn liet A. Jodts enkele belagers achterop, stuurde zijn voorzet centraal voor doel waar de opduikende D.J. Dewaegemaeker de bal voorbij doelman S. Dutoit tegen de netten prikte, 2 – 3 (72’). D.J. Dewaegemaeker rukte op en kogelde het leer op de vuisten van doelman S. Dutoit. Het vloog in hoekschop (79’). L. Simoens, in het lege doel, veegde een hard schot van de doellijn weg. Het leer vloog terug het veld in (84’). De Ratjes knaagden aan KVK’ s voorsprong. J. Vanhulle versnelde in de open ruimte en KVK-doelman M. Dannel sloeg zijn schot over de kruishoek van zijn doel (89’). Op een RCH-hoekschop belandde de bal in de meute en vloog terug het veld in. P. De Smet kreeg het leer in zijn loop en knalde tussen paal en doelman de 3 – 3 eindstand op het scorebord (90’). 

KVK kon haar hoog ritme, haar vlotte balbehandeling en haar dominantie tijdens de eerste helft niet verderzetten tijdens de tweede helft. Een mooie 0 – 2 voorsprong aan de rust ging verloren en in de slotminuut viel de Harelbeekse gelijkmaker. Het ontbrak KVK niet aan moed en zelfvertrouwen, maar de frisse kracht was eruit. Het vat was leeg. Volgende week staat de laatste wedstrijd van het voetbalseizoen op het programma. KVK verwelkomt KM Torhout die vandaag OLSA Brakel met 3 – 0 terug naar huis stuurde. KVK’ s naaste concurrent, RFC Wetteren trekt volgende week naar Waregem om SV Zulte-Waregem partij te geven. KVK en RFC Wetteren hebben hetzelfde aantal overwinningen (8), terwijl de eigen ploeg (35 p.) RFC Wetteren (32 p.) met 3 punten vooraf gaat. Hoe liggen de kansen van de eigen ploeg, competitief bekeken, om verzekerd te zijn van het behoud? Reken het zelf maar even uit. Ciao.               

Doelpunten: [2’] L. Simoens, 0 – 1; [27’] E. Nys, 0 – 2; [46’] L. Soli, 1 – 2; [67’] L. Soli, 2 – 2; [72’] D.J. Dewaegemaeker, 2 – 3; [90’] P. De Smet, 3 – 3.

KVK-opstelling: M. Dannel, G. Gaillez, M. Thiel, S. Himpe, J. Cremers, Y. Dewilde, E. Nys (66’ J. Coppin), S. Gantois (81’ O. Scholaert, 87’ K. Vandemaele), J. Jodts, D.J. Dewaegemaeker, L. Simoens. Wisselspelers: A. Pyck, K. Vandemaele, J. Coppin, O. Scholaert.

Volgende competitiematch: zondag 14 mei 2023 om 15.00 u. KVK Westhoek – KM Torhout. Supporters op post voor de laatste competitiewedstrijd van het seizoen.