01/04/19

FC Mandel United - KVK Westhoek 1 - 0

Zaterdag 30 maart 2019, FC Mandel United – KVK Westhoek 1 – 0
Goede prestatie neemt twijfels niet weg, KVK.

Wat is er voor KVK te verdienen tegen een ploeg die met 25 punten meer, 9 plaatsen hoger gerangschikt staat in het klassement 2A? Wat is er te zoeken op verplaatsing in het hol van de leeuw, tegen een club die nog volop meedingt naar de titel? FC Mandel United pronkt met 17 zeges en 53 punten uit 25 wedstrijden op de tweede plaats in de rangschikking. FC Mandel United staat sterk. Op 11 november 2018, duelleerde KVK nog met de Mandelclub voor de eerste plaats in het klassement. Het werd geenszins een dag van bevrijding. KVK verloor thuis met 1 – 2 en toen brak er een lange periode aan van nederlagen, onzekerheid en radeloosheid. De eigen ploeg bleef sindsdien niet gespaard van tegenslag, van langdurig geblesseerde spelers. Vandaag liggen de kaarten enigszins anders: FCMU strijdt voor de titel, KVK tegen de degradatie. Of wordt het misschien toch nog een “Goliath - David” - verhaal, zoals beschreven in de Hebreeuwse bijbel? Toen zeeg de Filistijnse reus door de knieën en viel voorover nadat hij een steen tegen het hoofd geslingerd kreeg van die kleine herdersjongen. De moedige David schrok niet terug en onthoofde nadien de gevelde reus met diens eigen zwaard. Vooruit KVK, pak de moed en neem de wapens op!      

Heerlijke voetbalavond in het gemeentelijk stadion aan de Bollewerpstraat te Ingelmunster. Een sterke, maar verkeerd ingestelde terreinverlichting verhinderde bij momenten een klare kijk op het veld. Wat jammer dat S. Gantois de wenkende kans op de paal trapte in het matchdebuut. KVK speelde goed mee maar begaf toen J. Beyens op zijn manier het enige, maar prachtige doelpunt van de match tegen de netten joeg. Tijdens de tweede helft eiste de thuisploeg doorlopend veldoverwicht op. KVK - doelman B. Londot blonk uit. Hij redde, ranselde en ruimde op. KVK beperkte de schade, maar kwam later op de avond, spijtig genoeg, met lege handen terug thuis.      

Eerste helft. De thuisploeg brak het ijs. M. Clyncke op rechts, op de vlucht, bracht met een lage voorzet het leer voor doel en de aanstormende J. Beyens devieerde de halve kans nipt naast de eerste paal (3’). Verrassing aan de overkant toen S. Gantois de buitenspelval omzeilde, oog in oog kwam met de FCMU - doelman, B. Laleman, en de bal op de paal prikte (4’). De splijtende voorzet kwam van Y. Loisel. Die actie had de wedstrijd een andere wending kunnen geven. Wat later appelleerden de Mandeljongens voor handspel in de 16 - zone wegens een aangeschoten bal op een KVK - verdediger en een Mandels doelpunt werd wegens buitenspel afgekeurd. Na het halfuur verhoogde FC Mandel gevoelig de druk. Verdediger N. Mulliez stak de snelle M. Clyncke de diepte in en die leverde een gekraakt schot af (32’). KVK - doelman, B. Londot, greep het leer vallend uit de voeten van de ontsnapte N. Tamsin, in  het straatje gestuurd door L. Lorthiois (34’). Een Mandels doelpunt hing in de lucht. “Dreigen, kappen met links en scoren met rechts”, J. Beyens heeft er een patent op. Hij spurtte de linkerkant van het veld af, liet zijn belager achterop en krulde het leer in de verste hoek van het KVK - doel, 1 – 0 (36’). B. Londot stond werkelijk machteloos. De onrustige E. Seignez, gekneld tussen 2 KVK - verdedigers, lepelde het leer nipt over de doellat (44’).                             

Tweede helft. KVK kon het tempo van de eerste helft niet volhouden. Er stak vuur in de Mandelse offensieve acties en de druk bleef gestaag op de ketel. N. Tamsins’ vrije trap scheerde de verste bovenhoek van het KVK - doel (52’). Een kopbal van R. Pyck, alweer op vrije trap van N. Tamsin, vloog rakelings naast de verste paal (57’). Op een van de zeldzame KVK - tegenaanvallen belandde een strakke voorzet van de ontsnapte J. Robaeys op rechts, aan de tweede paal. Daar trapte Y. Loisel de goede kans onbeheerst de wijde wereld in (59’). B. Londot loste even het leer op een hard schot uit een scherpe hoek van E. Seignez en M. Clyncke besloot de rebound op de goed reagerende KVK - doelman (61’). De prima keepende B. Londot was voor KVK de held van de match. D. Debouvers’ krul vertrok naar de verste bovenhoek van het KVK - doel, maar B. Londot torende hoog boven de meute uit en stootte het leer terug het veld in (74’). KVK - doelman, B. Londot, de man in uitstekende vorm, behoedde de eigen ploeg van een grotere nederlaag.  

Het mirakel voltrok zich niet. KVK moest lijdzaam toezien hoe de sterkere tegenstrever tijdens de match stukje bij beetje het laken naar zich toetrok. KVK loste de rol en bracht nauwelijks gevaar met de schaarse tegenaanvallen. Geen verwijt aan de eigen spelers die tot het uiterste gingen tegen een reus die zich met de allerkleinste zege tevreden moest stellen. Het ontbrak KVK gewoon aan fysieke kracht, tempo en creativiteit. Naar het einde van de competitie neemt de spanning alsmaar toe. De puntenverschillen verkleinen nog, het risico wordt met de week groter. Diegem Sport won hoogst verrassend op het veld van leider VC SE Winkel Sp. met 0 – 2 en ook OLSA Brakel behaalde een puntje tegen Tempo in Overijse. Tussen positie 11, FC Gullegem met 29 punten en de rode lantaarn SC Dikkelvenne met 26 punten, is de puntenvork bijzonder klein. KVK, met 28 punten, bengelt op de 12e plaats en er wachten nog vier serieuze confrontaties. Wanneer de nood het hoogst is, is de redding nabij. Ciao!        

Doelpunten: [36’] J. Beyens, 1 – 0.
KVK - opstelling: B. Londot, J. Robaeys, A. Embrechts, K. Ternier, J. Vandermarliere, S. Misiatu, S. Gantois (73’ G. Loisel), J. Sucaet, F. Petitpretz, N. De Loof, Y. Loisel. Wisselspelers: J. Dumesnil, M. El Hajji, P. Vangheluwe, G. Loisel.
Volgende competitiematch: zaterdag 6 april 2019 om 19.30 u. KVK Westhoek – OSC Wijgmaal. Supporters op post. Vóór de match, om 18.00 u. is er het verzorgde steakfestijn in de kantine van het Crackstadion. Hartelijk welkom.         

Volgende match 28/04/19 om 15:00
FC Gullegem
K. VK Westhoek