01/05/23

KVK Westhoek - FC Sparta Petegem

Zondag 30 april 2023, KVK Westhoek – FC Sparta Petegem 1 - 2.
Spartanen te sterk voor moedig KVK.

KVK gaf op zondag 23 oktober 2022 een riante 0 – 3 voorsprong uit handen, om tenslotte met 4 – 3 te verliezen in Petegem, na een dramatische (heen)wedstrijd. De eigen ploeg wil vandaag tegen de  tweede in het klassement, FC Sparta Petegem, een sterke prestatie neerzetten, maar het zal noeste arbeid kosten. De Spartanen dragen een jarenlange traditie en ervaring met zich mee in deze afdeling en zijn ieder voetbalseizoen in de top van het eindklassement terug te vinden. Die tweede plaats delen ze nu verrassend met RC Gent en FC Merelbeke. Met 53 punten en 15 zeges uit 31 wedstrijden, blijven ze 14 punten achter op koploper SC Lokeren-Temse. Tegen hoger gerangschikte ploegen, SV Zulte-Waregem U-23 en SC Eendracht Aalst, behaalde KVK 2 schitterende zeges op een rij en is volop bezig met een onverwacht sterke remonte. Zal trainer B. Lucker de nodige grinta op zijn spelers kunnen overbrengen om een derde “Grote Meneer” uit de linkerkolom van het klassement uit het zadel te lichten?  Verondersteld wordt dat de eigen ploeg onbevreesd, maar goed bedacht, het offensieve wapen in handen zal nemen om de Spartanen terug te dringen, om over hen te zegevieren.   

De mooie zonnige lentedag (21 °C) was niet de voorbode van een gunstige ontwikkeling van de match. Tijdens de eerste helft zagen we snelle balwissels van 2 goed voetballende ploegen en het getoonde voetbalspel verliep heel evenwichtig. Spelbepaler  D. Joye, het Spartaanse wapen dat overal opdook, gaf bij de bezoekers de toon aan, maar KVK stond aan de rust wel verdiend met 1 – 0 voor, een secuur kopbaldoelpunt in de slotminuten van verdediger M. Thiel. Tijdens de tweede helft verwaterde het spel. Weg was het vlotte samenhang, zowel bij KVK als bij FC Sparta. Er werd gezeurd en gezaagd. De gele kaarten vlogen in het rond. Scheidrechter H. De Couvreur trok er 12, waarvan 10 in de tweede helft, 5 voor KVK, 7 voor FC Sparta. B. Vercruysse van FC Sparta kreeg zelfs rood en mocht in de 78e minuut gaan douchen.    

Eerste helft. KVK eiste het eerste kwartier voor zich op. Een schot, een afgeweken bal van Y. Dewilde viel in de handen van Sparta-doelman D. Carré (4’). D.J. Dewaegemaeker kon het leer terugleggen op J. Cremers die zijn gedevieerd schot in hoekschop zag vliegen (12’). Op die hoekschop was de KVK-spits enigszins verrast en kopte een goede kans over het FC-kader. De Spartanen namen het commando over na een kwartier spel. S. Blancke bracht een inzenden centraal voor doel, waar D. Joye het been naast het aankomende leer zwaaide. Direct daarop suisde een knap schot van L. Berwouts rakelings naast de paal (22’). D. Joye stuurde zijn vrije trappen en hoekschoppen op onnavolgbare wijze. Hij nam een vrijschop, S. Blancke kopte en doelman M. Dannel toetste met de lange arm de bal over het kader (28’). Op een center van D. Joye naar de tweede paal, kopte A. Vanborm gericht, terwijl M. Dannel knielend het leer tegen het gras klemde (32’). De openingstreffer viel aan de overkant, toen A. Jodts een prachtige vrije trap naar de tweede paal lanceerde. De naderbij sluipende KVK-verdediger, M. Thiel veerde hoger op dan zijn belager en kopte het leer in de tegenovergestelde hoek binnen, 1 – 0 (43’). Zat een nieuwe KVK-stunt daar aan te komen?

Tweede helft. Het spel verloor zijn ritme en zijn vlotte bewegingen. KVK hapte tijdens het eerste kwartier naar adem, terwijl FC Sparta geen gevaar, noch kansen creëerde. E. Nys zag doelman D. Carré ver uit zijn doel gewandeld en waagde een gelobde bal die over het Sparta-kader vloog (49’). Wie anders dan D. Joye die zijn vrije trap op het dak van het KVK-doel liftte (55’). De verre uittrap van doelman M. Dannel kwam bij D.J. Dewaegemaeker terecht die het leer meteen doorspeelde op de spurtende S. Gantois. Maar de net ingevallen aanvaller, alleen voor doel, twijfelde en schoof het leer en de kans naast de paal (68’). D. Joye, perfect in het straatje gestuurd, vuurde op het uitgestoken been van M. Dannel en het leer vloog terug het veld in (69’). Ook L. Berwouts ontsnapte, knalde en nu sloeg keeper M. Dannel de bal in hoekschop (72’). Na een door D. Joye genomen hoekschop ontstond verwarring in de KVK-defensie. S. Blancke stoorde zich daar niet aan en schoot het leer in de bovenhoek van het KVK-doel, 1 – 1 (73’). In de 76e minuut joeg D. Joye zijn zoveelste vrije trap naast de verste paal. Toen B. Vercruysse rood kreeg en zijn ploeg tot 10 man werd herleid, kon KVK daar niet echt een voordeel uit halen. Wel was er nog een gerichte harde kopbal van D.J. Dewaegemaeker, op een goede vrije trap van J. Jodts, die doelman D. Carré tot het uiterste dwong. Hij duwde het leer uit de bovenhoek van zijn doel (83’). D. Joye stuurde met buitenkant links en met een geweldige voorzet L. Berwouts de diepte in. Die kon het leer terugleggen op de inmiddels teruggekeerde D. Joye die de bal van dichtbij in het KVK-doel tikte, 1 – 2 (87’). Een moment van teleurstelling heerste onder de eigen spelers. In blessuretijd werd Y. Dewilde tijdens zijn solo-rit nog gestuit en trapte J. Jodts zijn vrije trap nipt naast het Sparta-kader.   

De bezoekers, gedurende een klein kwartier tot 10 man herleid, wisten enkele minuten voor het einde van de match op voorsprong te komen. FC Sparta Petegem is een uitgekookte ploeg en heeft aan bitter weinig kansen genoeg om de volle buit binnen te halen. De vele gele kaarten hebben geleid tot tal van onderbrekingen en waren een smet op de match. Scheidsrechter H. De Couvreur liet dan ook minstens drie minuten overspelen. RC Harelbeke, KVV Zelzate en FC Gullegem wonnen hun match, RFC Wetteren speelde gelijk en KM Torhout verloor haar partij. In het klassement blijft KVK op de 16e plaats met 34 punten terwijl RFC Wetteren volgt op 3 punten. RC Harelbeke, op de 15e plaats met 37 punten, gaat KVK met 3 punten vooraf. Volgende week reist KVK naar Harelbeke voor de voorlaatste match in de reguliere competitie. Dat zenuwen en spanning van de partij zullen zijn, behoeft geen betoog. Het blijft voor de ploegen in de kelder van het klassement bibberen en beven tot en met de laatste match van het seizoen. Ciao.

Doelpunten: [43’] M. Thiel, 1 – 0; [73’] S. Blancke, 1 – 1; [87’] D. Joye, 1 – 2.

KVK-opstelling: M. Dannel, V. Mahieu, M. Thiel, S. Himpe (87’ O. Scholaert), J. Cremers (85’ J. Coppin), Y. Dewilde, E. Nys (66’ S. Gantois), O. Lekhechine, J. Jodts, D.J. Dewaegemaeker, L. Simoens. Wisselspelers: G. Gaillez, S. Gantois, J. Coppin en O. Scholaert.

Volgende competitiewedstrijd: zondag 7 mei 2023 om 15.00 u. RC Harelbeke – KVK Westhoek. Supporters op post.