24/09/19

FC Sparta Petegem - KVK Westhoek

Zondag 22 september 2019, FC Sparta Petegem – KVK Westhoek 1 – 0
Beslissend penaltydoelpunt

De degens willen kruisen met Spartanen, is zich laten bekoren tot een gewaagd duel. De eigen ploeg kreeg de Oost-Vlaamse voetbalploeg in het verleden zelden onder de knie. Nochtans moet FC Sparta Petegem, met 4 punten uit 3 wedstrijden, zich tevreden stellen met een eerder onverwacht bescheiden seizoenstart.  De match van vandaag, met een resem kansjes, kende een traag tempo. KVK was heel de match een evenwaardige partij aan FC Sparta en moest zich pas op het einde van de wedstrijd gewonnen geven, na een strafschopdoelpunt.       

Eerste helft. FC Sparta forceerde vroeg een kansje, maar KVK - doelman, D. Olievier, pakte het zwakke schot van T. Denoulet (2’). Aan de overkant trok S. Gantois zich op gang en speelde zijn voorzet onnauwkeurig in (4’). T. Denoulet kon het niet laten en stelde een tweede keer doelman D. Olievier op de proef, die het leer klemde (9’). De KVK - doelman stopte gemakkelijk de vanop 20 meter genomen vrije trap van D. Joye (11’). K. Verheuge’s gevaarlijke voorzet vanop links werd in hoekschop verwerkt door S. Himpe (16’). De oprukkende A. Decock zag zijn schot afgeblokt in de Sparta defensie (17’). D. Joye’s tweede vrije trap, centraal aan de rand van de 16 meter zone gegeven, haalde de KVK - portier uit de linkerbenedenhoek van zijn doel (18’). De gecreëerde kansjes leken een doelpunt onwaardig. M. Demets rukte langs rechts op, serveerde voor S. Himpe wiens schot over het kader waaide (22’). S. Gantois dribbelde zich voorbij twee man en besloot naast het doel (32’). Na een J. Vandermarliere’s en een daaropvolgende discussie met de scheidsrechter, nam een Sparta - speler zo snel de vrije trap dat doelman D. Olievier in de voeten van een Sparta - aanvaller moest duiken om zijn doel schoon te houden (35’). D. Olievier sloeg een hoekschop van A. Vanborm in hoekschop. Op een doorsteekpas van S. Gantois, kwam S. Himpe een zucht tekort om te scoren (42’). Sparta - keeper T. Vandenbossche duwde een vrijschop van J. Vandermarliere in hoekschop (44’). Spannend wel, maar niet verrassend genoeg.        

Tweede helft. Het trage spelritme en ook de betrekkelijk kleine kansen van de eerste helft zouden zich tijdens de tweede helft verder zetten. Een lage voorzet passeerde rakelings langs de KVK - doellijn en R. Vanborm kwam een voetje te kort om de score te openen (54’). Kort daarop slaagde KVK er bijna in om als eerste te scoren. Een schot van M. Demets vloog rakelings naast de paal (56’). M. Sahuke kopte een mooie voorzet van M. De Sousa Ferreira naast het kader (63’) en de Sparta - doelman, T. Vandenbossche, klemde een hard schot van M. Demets in twee tijden (67’). Tegenslag voor de thuisploeg toen K. Weytens op aangeven van D. Joye, de onderkant van de doellat trof (69’). De rebound werd door de eigen verdediging ternauwernood in hoekschop verwerkt. De Sparta - formatie herleidde zich tot tien man toen K. Verheuge zijn tweede geel en dus rood kreeg (71’). Toen M. Demets op hoekschop het leer tegen de hand kreeg, trapte D. Joye zijn strafschop zwak. KVK - doelman, D. Olievier pakte het leer (75’). Een zogezegde “duik” in het strafschopgebied van een Petegemse aanvaller, veroorzaakte een tweede penalty. Dit keer miste D. Joye niet en zette de eindcijfers op het scorebord, 1 – 0 (81’). KVK aasde in de slotminuten op een gelijkspel, maar M. Demets besloot op de Sparta - doelman (86’) en M. Sahuke’s schot waaide over het Sparta - kader (90’).              

Op basis van de kansjes maakte FC Sparta Petegem het meest aanspraak op de overwinning. Wat betreft balbezit en veldbezetting leek de balans tussen beide ploegen in evenwicht. Volgende zondag komt RC Harelbeke op bezoek. Ook de paars - witte formatie is verzeild geraakt in de rechter kolom van het klassement en telt vijf punten uit vier wedstrijden. Mocht KVK de Ratjes in dit West - Vlaams treffen kunnen kooien, dan schuift de eigen ploeg ongetwijfeld op naar de middenmoot van het klassement. Ciao.      

Doelpunten: [81’] D. Joye, 1 – 0 (penalty)
KVK - opstelling: D. Olivier, A. Jansen Da Silva, M. Kirilov (46’ K. Serpieters), V. Mahieu, J. Vandermarliere, A. Decock (46’ M. Sahuke), F. Petitpretz, S. Gantois, M. Demets, M. De Sousa Ferreira, S. Himpe (77’ J. Robaeys). Wisselspelers: J. Robaeys, G. Lemaire, K. Serpieters, M. Sahuke.
Volgende competitiematch: zondag 29 september 2019 om 15.00 u., KVK Westhoek – RC Harelbeke. Supporters op post.