12/10/20

KFC Merelbeke - KVK Westhoek

Zondag 11 oktober 2020, FC Merelbeke – KVK Westhoek 3 – 0
Merelbeekse dolle 20 minuten volstaan voor de zege.

Om te voetballen tegen FC Merelbeke moeten de bezoekers het prachtige sportpark “Moerkensheide” aan de Parkwegel in De Pinte opzoeken. FC Merelbeke kon nauwelijks betere papieren voorleggen dan KVK. Met 2 punten op 9 is ook hun start van het seizoen niet echt geslaagd. Een enthousiaste eigen ploeg zou hier wel eens een puntje kunnen rapen, ook al speelde zij op vreemde bodem. Zonnig en fris weer, maar de scherpe herfstwind zorgde voor een onaangename kilte in de tribune. KVK speelde een identieke wedstrijd als vorige week, thuis tegen KV Zelzate, in die zin dat de  start van elke speelhelft bijzonder goed was en de verwachtingen deze keer leken ingelost te worden. Maar het viel bedenkelijk tegen, niet alleen wat het resultaat betreft, maar ook aangaande de efficiëntie, de weerbaarheid en de overtuiging bij de eigen ploeg.

Het was aftellen zoals op de lanceerbasis van Cape Canaveral, maar hier doken de wit-witte KVK-formatie en het bauw-blauwe FC-team vanuit de tunnel onder de tribune het veld op. KVK toonde zich sterk met 3 redelijke kansen tijdens de tien eerste minuten van de eerste helft, zonder succes evenwel, en daarna viel de motor stil. De thuisploeg trof in die periode de paal. KVK bouwde de betere aanvallen op, maar vergat dat er een buitenspelregel bestond, waartegen minstens een half dozijn keer werd gezondigd. 0 – 0 aan de rust en niemand kon vermoeden wat er KVK nog te wachten stond tijdens de tweede helft. KVK zocht en vond bijna de opener. De thuisploeg nam al vlug met vuur en vlam het commando over en zette tussen de 62e en 82e minuut, in een tijdspanne van precies 20 minuten, de eigen ploeg volkomen schaakmat. De Merelbekenaar, N. Verheyden, een gesel voor de KVK - defensie,  leverde een glansprestatie, scoorde tweemaal en had een voet in het derde doelpunt.

Eerste helft. J. Cremers dribbelde 2 of 3 verdedigers voorbij tot in de 16-zone en bediende de mee opgerukte J. Robaeys die het leer hard en laag in de armen van FC - doelman J. Maes besloot (2’). Met meer richting en minder kracht was dit het openingsdoelpunt geworden. Op inzenden van Y. Dewilde, devieerde J. Robaeys een retrobal naast de tweede paal (5’). Aan de overkant ontzette V. Mahieu het leer onbegrijpelijk in vijandige voeten en N. Verheyden besloot van dichtbij op de paal (7’). Y. Hornois wrong zich doorheen de FC - defensie en knalde vanuit een scherpe hoek, op de vuisten van doelman J. Maes, die goed reageerde (11’). Maar KVK scoorde niet. Tussen de 12e en 44e minuut viel geen enkel noemenswaardig voetbalfeit. Het was wachten tot in de 45e minuut, toen zich over de middenas van het veld een bliksemsnelle Merelbeekse aanval voltrok. J.F. Michiels bediende I. Mjahed die aan de 16 meterrand N. Verheyden bereikte en die besloot op de goed opgestelde en vallende B. Paepe. Zou een kop koffie en een stuk gebak beterschap kunnen brengen? Of mocht het iets meer zijn dan dat?    

Tweede helft. Toen J. Robaeys aan de tweede paal de bal toegespeeld kreeg, dacht iedereen dat hij de opener aan de voet had, maar hij schoof het leer naast de verste paal (48’). De in punt goed aangespeelde O. Diakho kreeg het leer niet onder controle en opnieuw verdween een goede kans om op voorsprong te komen (52’). Doelman J. Maes had immers veel te ver zijn doel verlaten. Maar KVK scoorde niet. Aan de overzijde stak de Merelbeekse storm op. Eerst zond N. Verheyden laag in en I. Mjahed duwde in één tijd het leer naast de verste paal (57’). De druk op het KVK - doel nam nog toe en V. Nyoni velde G.J. Michiels in de 16 - zone. De zelfzekere N. Verheyden trapte de penalty rustig binnen, 1 – 0 (62’). J. Cremers hinkte en verliet het veld (63’). De snelle N. Verheyden snoepte verdediger F. Petitpretz de bal af en sneed langs de zijlijn een hoek af om centraal de inlopende J. Van Laere te bedienen. Die tikte vlot de 2 – 0 naast KVK - doelman B. Paepe op het scorebord (65’). FC - doelman J. Maes verkeek zich bijna een tweede keer op een hem toegespeelde bal; het leer rolde heel traag naast de verste paal (73’). De Merelbeekse doelman had nog andere pijlen op zijn boog. Hij verliet heel ver zijn doelgebied en haalde in volle vaart de aanstormende J. Rabaey onderuit. Scheidsrechter R. Wuyts vergiste zich duidelijk van kleur en toonde slechts een geel karton, waar rood de juiste sanctie was geweest (77’). Voor wie N. Verheyden nog niet had gezien of gehoord, was dit nu het moment om even aandachtig te zijn. Hij kreeg de bal vanuit het middenveld toegespeeld, versnelde, liet de laatste KVK - verdediger achter zich en schoot de bal rakelings naast doelman B. Paepe, in de verste benedenhoek van het KVK - doel, 3 – 0  (82’), N. Verheydens tweede doelpunt. Het was de genadeslag die bij de eigen jongens de moed in de schoenen deed zakken. In de slotminuten nam de ingevallen G. Tanghe nog FC - doelman, J. Maes, onder vuur die het leer klemde (84’) en trapte verdediger F. Petitpretz aan de tweede paal, het leer weg voor de neus van de aandringende ingevallen S. Wouansi (88’).    

Met 1 puntje op 12 installeert KVK zich in de onderste regionen van het klassement. Hoog tijd voor verandering en een nieuwe, gedurfde en meer overtuigende aanpak, zo niet komt de eigen ploeg in hetzelfde straatje terecht als vorig jaar. De Croky cup zorgde voor een onvolledige competitiedag. Volgende week zaterdag komt OLSA uit Brakel op bezoek. De Oost-Vlamingen konden vandaag thuis hun wedstrijd tegen SC Lokeren-Temse niet afwerken. Alweer geen gemakkelijk opgave KVK, maar hoop doet leven. Ciao. 

Doelpunten: [62’] N. Verheyden, 1 – 0 (penalty); [65’] J. Van Laere, 2 – 0; [82’] N. Verheyden, 3 – 0.
KVK - opstelling: B. Paepe, V. Mahieu, J. Robaeys, S. Himpe, O. Diakho, J. Cremers (63’ R. Mitchell), V. Nyoni (68’ S. De Deygere), Y. Dewilde, F. Petitpretz, A. Verkindere, Y. Hornois (68’ G. Tanghe). Wisselspelers: G. Lemaire, S. De Deygere, G. Tanghe en R. Mitchell.
Volgende competitiematch: zaterdag 17 oktober 2020 om 19.30 u., KVK Westhoek – OLSA Brakel. Supporters op post.

Volgende match 01/11/20 om 14:30
R. FC Wetteren
K. VK Westhoek