28/01/19

KVK Westhoek - RC Harelbeke

Zondag 27 januari 2019, KVK Westhoek – RC Harelbeke 2 – 0
Einde van donkere tunnel in zicht?

Spelers, trainers en de volledige KVK - entourage slaakten een zucht van verlossing toen het eindsignaal weerklonk, na de “wedstrijd van de waarheid”. De gesel van de acht opeenvolgende nederlagen, de aanhoudende nachtmerrie in al die weken, was gelukkig voorbij. KVK had het nooit eerder meegemaakt en zat in zak en as. En wie kon een suggestie doen of het tij doen keren? Zelfs de voetbalgoden staken een dreigende vinger op en keken met een boze blik naar beneden, afschrikwekkend in de richting van de degradatie. De hardwerkende club, in al haar geledingen, kroop overeind, hield vol en won vandaag het pleit. Het was de eerste zege sinds 4 november 2018, SK Ronse – KVK Westhoek 1 – 3). En weet u nog, beste lezer, dat KVK, de week nadien, het thuis opnam tegen FC Mandel United voor de “eerste plaats” in het klassement van 2A? KVK moest toen de duimen leggen tegen de Mandeljongens (1 – 2), verloor opeens de pedalen en werd een stuurloos schip. Op zondag 11 november 2018, leek het alsof KVK de wapens moest neerleggen. De overgave drong zich op. De eigen club zocht in een periode van vertwijfeling en radeloosheid, krampachtig naar eerherstel, ook naar nieuwe wapens en vond die ook. Gekwetsten, die zijn al die tijd een doorn geweest in het oog van een geplaagde trainer en zijn ploeg.       

Bewolkt en regenachtig weer en vooral heel veel spanning vóór de match. RC Harelbeke op de 13e plaats telde 1 puntje meer en totaliseerde een doelpuntensaldo in balans (26 - 26). KVK, met 1 zege meer keek wel op tegen een negatief doelpuntensaldo van 16 eenheden en vooral dat baarde al enige tijd zorgen. KVK bouwde veldoverwicht op, creëerde de betere kansen en zag nog 2 doelpunten afgekeurd, waarvan één omwille van heel dubieuze redenen. Al in de eerste minuut kreeg KVK een onverwachte waarschuwing met een bal op de doellat, een verfrissende tik voor zij die nog wat slaperig waren. De KVK - voorsprong kwam er na een stilstaande fase op het einde van de eerste helft. De hardwerkende J. Vandermarliere schoof het openingsdoelpunt hard tegen de touwen, 1 – 0 aan de rust. De Ratjes zaten al half gekooid, lieten hun vuisten zien, maar niet hun tanden. Te midden van de tweede helft verdubbelde KVK haar voorsprong na een lang uitgesponnen aanval over de middenas van het veld. De opportune J. Sucaet stond goed opgesteld en trapte met een tweede KVK - treffer de val definitief dicht. Is de “riconquista” gestart?

Eerste helft. Bij de eerste RCH - aanval was het al bijna raak. Een ingezonden bal vloog over de KVK - defensie en de aan de tweede paal toelopende A. Gjoka mikte het leer op de doellat (1’). KVK schrok wakker en bouwde veldoverwicht op. Scheidsrechter F. Stove keurde een prachtig kopbaldoelpunt van J. Robaeys af, vermoedelijk wegens buitenspel (8’). RCH - verdediger J. Meerschman stuurde onbewust een voorzet van J. Robaeys ongemeen hard op zijn verraste doelman terug (10’). Op het kwartier kopte RCH - spits, D. Descheemaecker, een hoekschop op het dak van het KVK - doel. N. De Loof strooide gretig deugddoende voorzetten voor het vijandige doel, maar vond zelden een afwerker. V. Notebaert kopte één van die gevaarlijke centers, vóór de neus van J. Robaeys, in hoekschop (28’). Y. Loisel, op rechts, bediende centraal K. Ternier die vlug, maar rakelings naast de paal schoot (34’). Het openingsdoelpunt viel in de slotminuut van de eerste helft. RCH - doelman, A. Degrendel, sloeg de vrije trap van J. Sucaet terug het veld in, in de voeten van A. Embrechts die centraal J. Vandermarliere bediende en die knalde krachtig binnen, 1 – 0 (45’) aan de rust, een verdiende en hoopgevende voorsprong.

Tweede helft. De tweede helft bracht heel wat minder voetbalplezier. Op het uur sloeg doelman A. Degrendel met volle kracht een vrije trap van K. Ternier uit zijn doelgebied. En wat later recupereerde de alomtegenwoordige K. Ternier op het middenveld de bal en bediende op rechts de spurtende J. Robaeys. De rechterflankaanvaller stuurde het leer naar de tweede paal waar de aanstormende J. Sucaet in de smalle benedenhoek ongenadig binnenschoof, 2 – 0 (62’). Het harde werk had geloond. KVK zat op rozen, temeer omdat de bezoekers nooit een passend antwoord vonden om efficiënt te reageren. Of toch, éénmaal, toen D. Descheemaecker een ingezonden bal van N. Vandenbroucke gevaarlijk naast de eerste staander kopte (75’). En A. Embrechts, naar voren meegekomen, trapte, na een hoekschop in de slotminuten, nipt naast de paal.

KVK nadert het einde van de lange donkere tunnel en ziet opnieuw wat licht. De aaneengekoppelde inspanningen leverden prachtig ploegwerk op, zeker in de eerste helft van de partij toen KVK al een kleine optie op de zege nam. De eigen spelers konden achteraf hun enthousiasme niet verbergen en met overtuiging trekken zij naar de volgende uitdaging. Het blijft ongemeen boeiend in de reeks 2A, omdat de ploegen tussen de 14e plaats (RC Harelbeke met 19 punten) en de 6e plaats (Londerzeel SK met 26 punten) elkaar opvolgen met telkens 1 puntje verschil. Over twee weken is het zover. KVK reist dan naar Londerzeel, een Vlaams - Brabantse gemeente die bijna op het punt ligt waar de provinciegrenzen van Vlaams - Brabant, Oost - Vlaanderen en Antwerpen bijeenkomen. Trainer R. Verkempinck en zijn spelers nemen de wapens op tegen Londerzeel SK voor de laatste match in de tweede periode. En weer zal het oppassen zijn, want in het recente verleden legden de Vlaams - Brabanders KVK een paar keer zwaar het vuur aan de schenen. Ciao.      

Doelpunten: [45’] J. Vandermarliere, 1 – 0; [62’] J. Sucaet, 2 – 0.
KVK - opstelling: J. Dumesnil, J. Robaeys (87’ M. El Hajji), A. Embrechts, K. Ternier, J. Vandermarliere, S. Misiatu, J. Sucaet, P. Vangheluwe, F. Petitpretz, N. De Loof, Y. Loisel (68’ S. Gantois). Wisselspelers: B. Londot, S. Gantois, M. El Hajji, M. Sahuke.
Volgende competitiematch: zondag 10 februari 2019 om 15.00 u., Londerzeel SK – KVK Westhoek. Supporters op post.

Volgende match 28/04/19 om 15:00
FC Gullegem
K. VK Westhoek