19/12/22

KVK Westhoek - FC Gullegem

Zondag 18 december 2022, KVK Westhoek – FC Gullegem 0 – 5
Pijnlijke forfaitnederlaag op bar koude winterdag. 

De finale van de wereldbeker voetbal Qatar 2022, haalde vandaag zo goed als alle plannen overhoop. Voor de KVK-supporters was het een goed gevulde voetbalhoogdag, met 2 wedstrijden in het Crackstadion, een derby in eigen huis en vanaf het scherm, een wereldbekerfinale in het Lusail-stadion te Doha, hoofdstad van Qatar. Uitzonderlijk ving de competitiematch vandaag aan om 13.30 u. Vervroegd middagmalen, zenuwen bedwingen en de bal laten rollen.     

KVK verwierf slechts 2 punten op 15 tijdens de 5 laatste wedstrijden, wat een heel magere oogst is. Maar de 3 geblesseerde basisspelers genezen moeilijker dan verwacht en dat is een zware tegenslag in volle competitie. Ook een 4e basisspeler, O. Scholaert, was afwezig. Toch was de KVK-entourage ervan overtuigd dat de eigen ploeg nog 4 op 6 kon halen in de geplande 2 wedstrijden vóór de winterstop. Ook voor FC Gullegem breken moeilijke tijden aan. Rood-wit, met slechts 2 zeges en 13 punten uit 15 wedstrijden, bekleedt de 17e plaats in het klassement. Nochtans verwacht KVK sterke weerstand van de Oosterburen en wordt de derby een strijd tot op het bot.

Koning winter had heel de week zijn tanden laten zien en de grasmat lag er goed gevroren bij. Op zaterdagavond werden de wedstrijden FC Sparta Petegem – Cercle Brugge U23, KSC Lokeren-Temse – KM Torhout en RC Gent – KVV Zelzate afgelast omwille van de hard bevroren grasmat. – 3°C op de Crackmuur, een grijze lucht, droog weer en bar koud op de tribune. Maar voetbal is een wintersport en er wordt gevoetbald, ook op de koudste dag van het jaar. Slechts enkele spelers hadden gekozen voor het truitje met de korte mouwen. Sommige KVK-actoren hadden aangepast schoeisel aangetrokken en ook de scheidsrechter deed zijn werk: hij legde een gele bal op de stip.  “Zwichten voor harde contacten en stevige sliding tackles”, dat was het devies.

De bezoekers, rechtstreekse tegenstanders in het klassement, namen een vliegende start en drukten meteen de eigen ploeg met de rug tegen het doel. KVK nam geen initiatief, wachtte af en er stak geen vuur in haar aanval. Aan de rust was de 0 – 2 score helemaal niet overdreven. Na de koffie zouden de bezoekers de dominantie met gemak consolideren en het werk binnen de 70 minuten afmaken, met 0 – 5 als eindresultaat. KVK kwam heel de match nauwelijks in het stuk voor, creëerde met moeite een halve kans en kreeg bovendien met de 7e nederlaag van het seizoen, een koude douche toegediend. De jarige aanvaller en spelverdeler A. Dhondt, met fijne traptechniek, heel doeltreffend en altijd aanspeelbaar, was met 3 van de 5 doelpunten de man van de match.     

Eerste helft. Heel vroeg in de match waagde W. Coopman zijn kans, maar trapte van dichtbij naast de eerste paal (2’). De FCG - spits, A. Dhondt, bediende W. Coopman die van dichtbij op KVK-doelman, G. Vercruysse besloot (4’). Aan de overkant reageerde KVK met een hoekschop van J. Degels, maar O. Lekhechine plaatste het leer te gemakkelijk in de handen van FC-doelman, B. Vanderbeken (8’). En wat later schoof J. Coppin een voorzet van L. Simoens naast de eerste paal (14’). Na een inworp belandde de bal bij A. Dhondt die vanop ruim 20 meter door een bos van spelers de openingstreffer tegen de netten knalde, 0 – 1 (24’). Op ontsnapping besloot A. Dhondt eerst op de goed opgestelde doelman G. Vercruysse en de vlugge R. Dekiere joeg de rebound in de verste hoek van het lege doel, 0 – 2 (31’). Nochtans verdedigde de KVK-doelman zijn territorium met man en macht. R. Moerkerke drong door en G. Vercruysse pakte het leer (32’). En toen V. Notebaert op doel kogelde, plukte de KVK-doelman het leer hoog uit de lucht (35’). Wilde de eigen ploeg een reactie tonen en milderen, dan zou ze tijdens de tweede helft uit een ander vaatje moeten tappen.       

Tweede helft. Maar er veranderde niets. Met de regelmaat van de golfslag, kwamen de bezoekende aanvallen op het KVK-doel af. A. Dhondt, recupereerde het leer en ter hoogte van de KVK 16-zone, vuurde hij zijn tweede doelpunt in de korte hoek tegen de netten, 0 – 3 (60’). Nauwelijks een paar minuten later eiste A. Dhondt de bal op voor het nemen van een vrije trap. Zijn sublieme trap dook over de KVK-muur en vloog rechtstreeks binnen, 0 – 4 (62’). Portier G. Vercruysse bleef zonder reactie. Wervelwind A. Dhondt sloeg weer op de vlucht, ontweek zijn belager en trof nu het uitgestoken been van de ver uit zijn doel gekomen KVK-portier (70’). Ook I. Vancraeyveldt nam deel aan het bezoekende feest. Hij recupereerde de bal op het middenveld en knalde de forfaitscore in de benedenhoek van het KVK-doel, op het scorebord, 0 – 5 (71’). Alsof het nog niet genoeg was geweest, devieerde de ingevallen B. Moenens het leer rakelings naast de verste paal, nadat doelman G. Vercruysse zijn doel had verlaten (81’). KVK kwam moeilijk tot een georganiseerde aanval, kon heel de tweede helft nauwelijks dreigen en liet zich in eigen huis eerder lusteloos domineren door de energieke gasten.           

De lager geklasseerde rechtstreekse tegenstrever heeft de eigen ploeg een stevige klap toegediend. En een strijd op het scherp van de snede was het helemaal niet, een voetbalhoogdag voor het eigen publiek evenmin. Het was  wachten op een finale. 6 punten op 30 voor de laatste 10 competitiewedstrijden is bijzonder zwak KVK en het negatieve doelpuntensaldo groeit aan tot -12. RFC Wetteren won haar match van Eendracht Aalst met 3 – 1, maar een geluk dat KSC Dikkelvenne haar partij verloor van KSV Zulte Waregem U23 (2 – 1) en KSV Oudenaarde en KRC Harelbeke de punten deelden (1 – 1). Hopelijk kan de eigen ploeg in Dikkelvenne, tijdens de laatste match van het jaar, orde op zaken stellen en met een geruster gemoed de winterstop ingaan. Ciao.

Doelpunten: [24’] A. Dhondt, 0 – 1; [31’] R. Dekiere, 0 – 2; [60’] A. Dhondt, 0 – 3; [62’] A. Dhondt, 0 – 4; [71’] I. Vancraeyveld, 0 – 5.

KVK-opstelling: G. Vercruysse, G. Gaillez, J. Cremers, J. Degels (62’ M. Willemyns), Y. Dewilde, O. Lekhechine, S. Gantois (62’ B. Timmerman), J. Coppin, V. Mahieu (69’ J. Musenge), J. Jodts, L. Simoens. Wisselspelers: M. Dannel, B. Timmerman, M. Willemyns en J. Musenge.

Volgende competitiematch: vrijdag 23 december 2022 om 19.30 u., KSC Dikkelvenne – KVK Westhoek. Supporters op post.

Volgende match 05/02/23 om 15:00
K. VK Westhoek
K. FC Merelbeke
Vorige Matchen
K. VK Westhoek - K. Olsa Brakel
0 - 1