21/01/19

KRC Gent - KVK Westhoek

Zaterdag 19 januari 2019, RC Gent – KVK Westhoek 4 – 0
Te zwaar verdict voor KVK

Het was even terugblikken op de memorabele uitslag van zaterdag 15 september 2018, toen KVK die avond met liefst 1 – 7 cijfers verloor van de Gentse havenjongens. De bezoekers acteerden toen, op de derde competitiedag, efficiënt en genadeloos voor een ongeïnspireerd KVK in het eigen Crackstadion. De Gentse formatie oogstte intussen al mooie cijfers in de huidige competitie. Ze staat stevig op de vijfde plaats in het klassement met 28 punten, telt 8 overwinningen en realiseerde een positief doelpuntensaldo van elf stuks. Grijpt KVK vanavond uiteindelijk haar zegekans in Gent - Noord, na een lange reeks van nederlagen? Is de eerste overwinning in zicht sinds 4 november 2018, toen KVK in de Vlaamse Ardennen SK Ronse gemakkelijk versloeg met 1 – 3? De match van vandaag ging door in het PGB - complex, gelegen in de Gentse kanaal-zone te Oostakker, een modern uitgerust stadion met een fraaie zittribune en een kunstgrasveld. Alweer een loodzware opgave voor de eigen geprikkelde ploeg. Avanti, KVK!        

Volle maan, een temperatuur rond het vriespunt en een uitstekend verlicht stadion. Geen mooier voetbaldecor is mogelijk. Trainer R. Verkempinck recupereerde N. De Loof en J. Robaeys, maar nu was J. Sucaet niet volledig fit. Twee hongerige gemotiveerde ploegen zorgden voor een vrij evenwichtige en snelle eerste helft. Toch bleven de defensieve rangen behoorlijk gesloten. De thuisploeg creëerde nochtans de betere kansen en kwam op een ongelukkig moment voor KVK, enkele minuten voor de rust, op voorsprong. De eigen ploeg draaide vlot mee tot een kwartier vóór affluiten, toen S. Misiatu gewisseld werd. KVK verloor de greep op het middenveld en het getalenteerde aanvalstrio, N. Elewaut, J. Waeghe en G. Kyeremeh, forceerde openingen langs alle kanten, scoorde en liet scoren. In minder dan tien minuten tijd stond het 4 – 0. J. Waeghe, de onhoudbare en ongrijpbare spits, overal opduikend, trof driemaal raak. En toch is het resultaat een te zwaar verdict voor KVK, vonden zij die de reis meemaakten.          

Eerste helft. Nog vóór het kwartier ontsnapte M. Sahuke tweemaal aan de buitenspelval, maar de RC - doelman, K. Frans, verijdelde telkens zijn pogingen. N. Elewaut’ s vrije trap, na fout op G. Kyeremeh, randje 16 - zone, vloog over het KVK - doel (13’). De vrijstaande M. Jabar kopte een hoekschop van G. Kyeremeh over de transversaal (27’). De heel bedrijvige K. Ternier trapte een ingezonden bal op doel. RC - verdediger, B. Vervcruysse, kon nog net vóór de doellijn het leer wegvegen (29’). Op het middenveld kwam N. Elewaut goed op dreef en zijn gericht schot vanop 25 meter vloog over de verste kruishoek van het KVK - doel (37’). Een zwak ontzetten in de KVK - defensie bracht het leer in de voeten van J. Waeghe die met een halve volley buiten het bereik van doelman J. Dumesnil, het openingsdoelpunt in de benedenhoek perfect binnentrapte, 1 – 0 (43’). Nauwelijks een doelkans, maar wel een gouden doelpunt voor de thuisploeg. De meegereisde KVK - entourage rekende op een even goede 2e helft van hun ploeg.            

Tweede helft. Beide elftallen presenteerden een meer open spelpatroon in hun opzet. S. De Langhe stak het leer in de loop van N. Elewaut die op volle snelheid de 16 - zone binnendrong en het leer vanuit een scherpe hoek naast de verste paal schoof (52’). Op een inzenden van G. Kyeremeh kopte de vrijstaande N. Elewaut centimeters naast de verste staander van het KVK - doel (54’). Aan de overzijde reageerde KVK en dreigde met de gelijkmaker. N. De Loof bediende de doorlopende J. Robaeys die op de vuisten van de vallende RC - doelman, K. Frans, knalde (59’). De goed uitkomende RC - doelman stuitte de doorgebroken K. Ternier aan de rand van de 16 meter zone. Hij was op weg naar de gelijkmaker. En plots stond positiespeler J. Waeghe moederziel alleen in het eigen strafschopgebied om de hem toegespeelde bal over J. Dumesnil in het lege doel te lobben, 2 – 0 (76’). Een rilling trok over ons lichaam, niet van de kou, wel van de sublieme afwerking van de Gentse spits. KVK wilde de aansluitingstreffer en K. Ternier gaf zijn hoekschop centraal voor het vijandige doel. De meegekomen F. Petitpretz kopte het leer op de vingertoppen van doelman K. Frans die de bal op de doellat devieerde (79’). Maar aan de overkant stuurde de onhoudbare en onvermijdelijke N. Elewaut de bal doorheen de buitenspelval in het bereik van G. Kyeremeh die het derde Gentse doelpunt naast J. Dumesnil tegen de touwen schoof, 3 – 0 (80’). Het was benauwelijk hoe sterk de thuisploeg in die korte periode acteerde. Twee minuten later realiseerde de zwevende J. Dumesnil een machtige tussenkomst in twee tijden op een voorzet van N. Elewaut en verijdelde voor de aanstormende J. Waeghe, het vierde Gentse doelpunt (82’). Het werd toch 4 – 0 in de 80e minuut toen J. Waeghe dreigend rond J. Robaeys circuleerde en de bal van buiten de penaltyzone laag in de verste hoek van het KVK - doel binnentrapte. Manneke maan keek bedroevend in de KVK - richting en verdween ijlings.

De eigen spelers gingen tot het uiterste, hadden het beste van zichzelf gegeven, maar kregen niets terug. Hoe ondankbaar kan een voetbalwedstrijd toch zijn en hoe onredelijk de beloning wel is. De achtste nederlaag op een rij is een feit. KVK vereenzaamt op de 14e plaats met 18 punten uit 18 wedstrijden. Diegem Sport en SC Dikkelvenne volgen, op slechts 2 punten. De “operatie redding” wordt dringend ingezet. Volgende week zondag komt RC Harelbeke naar het Crackstadion. Ook de paars - witte Ratjes zetten alle zeilen bij om de degradatiestrijd te ontlopen. Staan de vallen klaar, KVK?               

Oostakker - Lourdes, met grot en basiliek lieten we links liggen. Zonder kaars, noch gebed, troosteloos verdreven door de kille ijlte, een lange weg terug richting Ieper en ’s anderendaags nog rillend, niet van de kou maar van de te zware nederlaag. Ciao.  

Doelpunten: [43’] J. Waeghe, 1 – 0; [76’] J. Waeghe, 2 – 0; [80’] G. Kyeremeh, 3 – 0; [84’] J. Waeghe, 4 – 0.
KVK - opstelling: J. Dumesnil, J. Robaeys, A. Embrechts, K. Ternier, J. Vandermarliere, S. Misiatu (73’ S. Gantois), M. El Hajji (59’ J. Sucaet), F. Petitpretz, N. De Loof, M. Sahuke, Y. Loisel. Wisselspelers: B. Londot, S. Gantois, J. Sucaet, M. Kirilov. 
Volgende competitiematch: zondag 27 januari 2019 om 15.00 u. KVK Westhoek – RC Harelbeke. Supporters op post. Lunch in het Crackstadion vanaf 12.00 u. Zie www.kvkwesthoek.be

Volgende match 28/04/19 om 15:00
FC Gullegem
K. VK Westhoek