14/01/19

KVK Westhoek - OLSA Brakel

Zondag 13 januari 2019, KVK Westhoek – OLSA Brakel 0 – 3
Met pech en onmacht naar nieuwe nederlaag  

Het leek alsof KVK Westhoek het nieuwe jaar was ingestapt onder een andere gedaante: een nieuwe trainer (Rudi Verkempinck) en een nieuwe hulptrainer (Dominique Cauwelier), een nieuwe speler (Seppe Gantois) en niet in het minst, een aangekondigd nieuw sportief beleid. Na de zes nederlagen op een rij uit de tweede periode, was er een kleine crisis binnen de club. “Er is te veel gezaag en geklaag” vertelde sportief manager L. Vanthomme aan de krant Het Nieuwsblad in december 2018. KVK verzeilde naar de rechterkolom in het klassement en bleef steken op de behaalde 18 punten uit de eerste periode. Dus, ontevredenheid, zelfs wrevel alom. Duidelijker kon KVK - voorzitter, Willy Lamaire, het in zijn nieuwjaarsboodschap op de eigen website niet verwoorden: we streven naar een hechtere teamgeest, meer positivisme in alle geledingen van de club en een professionele en gestructureerde sportieve aanpak om het behoud te verzekeren. De nieuwe trainer van zijn kant, kwam op voor meer weerbaarheid en meer strijdbaarheid in de ploeg zelf. Het sportief menu dat de KVK - voorzitter met Nieuwjaar uitstippelde is realistisch, rijk aan inhoud en gevarieerd. Het zal van de verantwoordelijken een pak discipline en volharding vragen om het voor te bereiden en op te dissen. We wensen hen alle succes toe. Een nieuw jaar, een nieuw (voetbal)geluid?   

KVK recupereerde met K. Ternier, P. Vangheluwe en A. Verkindere enkele basisspelers, maar H. Legname en A. Decock revalideren nog. Vandaag zaten J. Robaeys, N. De Loof en J. Sucaet dan weer een gele schorsing uit. Nieuwkomer S. Gantois was speelgerechtigd en stond in de basis. KVK was net vóór de winterstop op de tiende plaats gestrand met 18 punten, in het gezelschap van RC Harelbeke, FC Gullegem en Tempo Overijse. Ook OLSA kwam niet verder dan de 14e stek in het klassement met 17 punten uit 16 wedstrijden. Zou KVK vandaag voor het eerst in de tweede periode weer aanknopen met winst, na die succesvolle eerste periode? 

Niets was minder waar. In minder dan een kwartier stond het 0 – 2 en zat OLSA op rozen. Een miskijken van de KVK - doelman op een voorzetschot en een eigen doelpunt velden het zware vonnis voor de eigen ploeg. De uitgesponnen KVK - aanvallen, de herhaalde verre voorzetten en de trage omschakeling speelden in de kaart van de bezoekende defensie. KVK voetbalde geen kans van enige betekenis bijeen. Ook tijdens de tweede helft stond het KVK - doel onder hevige druk. Een tiental minuten vóór affluiten moest de eigen ploeg de beker tot op de bodem ledigen. S. Lkoutbi dribbelde zich tot in de 16 - zone, gaf vier verdedigers het nakijken en bediende K. Hebbelinck. De man van de match bezegelde KVK’ s lot en joeg het leer voor de derde maal keihard en droog tegen de netten. Keihard en droog was ook de 0 – 3 nederlaag. De KVK - entourage had zich de eerste match van het nieuwe jaar toch anders voorgesteld.     

Eerste helft. Een drietal fasen dreven die periode volledig in het voordeel van de bezoekers. Een ver voorzetschot van K. Van Den Berghe vanuit een scherpe hoek en vanaf de zijlijn belandde achter de rug van doelman J. Dumesnil in de verste hoek van het KVK - doel, 0 – 1 (6’). J. Dumesnil reageerde te traag op het naderende projectiel en KVK huiverde onder een koude douche. K. Hebbelinck, razendsnel, baande zich een weg in volle vaart langs de zijlijn en zond het leer laag voor doel. De in de rug belaagde KVK - verdediger, A. Embrechts, verloor het noorden en schoof paniekerig de bal voorbij de hulpeloze J. Dumesnil in eigen doel, 0 – 2 (13’). Een kille bui kletste naar beneden en ontnam de hoop in eigen rangen. K. Hebbelinck, moederziel alleen en goed aangespeeld aan de rand van de 16 - zone, knalde op de vuisten van de alert reagerende KVK - doelman. Het leer vloog tegen de verste paal en ketste terug het veld in (24’). KVK bleef hulpeloos toekijken, zonder echte offensieve impulsen en zonder enige doelkans, tot aan de rust.

Tweede helft. Wie dacht dat KVK herboren uit de kleedkamers zou komen, had het mis voor. De druk op het eigen doel hield aan en de opbouwende intenties van de eigen ploeg waren te zwak of ze bleven steken in het middenveld. Toen K. Hebbelinck zich optrok liet hij A. Verkindere in zijn schaduw achterop en stuurde het leer voor doel. J. Delie trapte de bal van dichtbij in één tijd over de doellat (57’). De ongelukkige S. Gantois kopte de vrije trap van K. Ternier rakelings over de verste kruishoek van het vijandige doel (69’). Wat later mikte hij een ingezonden bal van Y. Loisel op de vingertoppen van de vallende OLSA - doelman, K. Van Den Noortgaete die het leer in hoekschop duwde (77’). Het leken twee weinig overtuigende pogingen om de aansluitingstreffer te scoren. Het verschil werd nog duidelijker met een briljante actie aan de overkant van het veld. S. Lkoutbi dribbelde met wat geluk 4 man opzij, drong de strafschopzone binnen en bediende K. Hebbelinck, de uitblinker in de match. Die keilde het leer onhoudbaar tegen de netten, 0 – 3 (83’). De zevende nederlaag op een rij was een feit, de duisternis viel in en de scheidsrechter floot af. Alweer staan de blikken gericht op de volgende match. De realiteit is wat ze is.

Sinds begin november 2018 ontredderde het lange en zware blessureleed het KVK - team dat nu achtervolgd wordt door pech. Volgende week zaterdag zijn J. Robaeys en N. De Loof weer beschikbaar, naar alle waarschijnlijkheid ook J. Sucaet. Dan trekt KVK naar Oostakker in de Gentse havengebied. Oostakker is sinds het einde van de 19e eeuw een gekend bedevaartsoord, maar KVK gaat er om te voetballen, om RC Gent partij te geven. Misschien vindt KVK hier het licht en de kracht om door te zetten en te winnen. Ondertussen zakt de eigen ploeg naar de 12e plaats in het klassement en ziet de gevarenzone naderen. De eigen ploeg, met 18 punten uit 17 matchen moet het gezelschap dulden van RC Harelbeke en Tempo Overijse.         

Heel de KVK - entourage en de trouwe lezers van het wekelijks wedstrijdverslag wens ik een gelukkig nieuwjaar, een goede gezondheid en veel sportieve vreugde in 2019. Ook in moeilijke tijden houden we de hoop op beterschap levendig, milderen we ons kritisch oordeel en blijven de club steunen. Er komen beslist betere tijden. Ciao!    

Doelpunten: [6’] K. Van Den Berghe, 0 – 1; [13’] A. Embrechts, 0 – 2 (Eigen doelpunt); [83’] K. Hebbelinck, 0 – 3.
KVK - opstelling: J. Dumesnil, A. Embrechts, F. Petitpretz (67’ M. El Hajji), P. Vangheluwe, A. Verkindere, J. Vandermarliere, S. Misiatu, S. Gantois (78’ W. Carlier), Y. Loisel, K. Ternier, M. Sahuke (59’ G. Loisel). Wisselspelers: B. Londot, M. El Hajji, G. Loisel, W. Carlier.
Volgende competitiematch: zaterdag 19 januari 2019 om 20.00 u., RC Gent – KVK Westhoek. Supporters op post.

Volgende match 28/04/19 om 15:00
FC Gullegem
K. VK Westhoek