07/11/22

KFC Merelbeke - KVK Westhoek

Zondag 6 november 2022, KFC Merelbeke – KVK Westhoek 1 – 0
Plaats in subtop ontglipt KVK.

Jong C. Brugge slikte vorige week een bittere pil en verloor op eigen veld van KFC Merelbeke met 1 – 3. Een paar weken geleden stonden de Jong-Bruggelingen nog op kop in het klassement, maar zagen hun tegenstander, een kleurloze middenmoter uit de rechterkolom, met de punten weglopen. KFC Merelbeke liet echter een sterke indruk na, want C. Brugge U23 was heel de match op achtervolgen aangewezen en haalde het uiteindelijk toch niet. KVK zette een scheve situatie recht na een 2 op 12 en won thuis van RC Gent met 2 – 1. De Gentenaars, tot 10 man herleid, waren taai en moeilijk van de wijs te brengen; toch stond het resultaat in minder dan een uur spel op het scorebord. Hoe liggen de kaarten voor de match van vandaag nu beide partijen een gunstig gevolg willen geven aan hun zeges van vorige week? Ter herinnering: KFC Merelbeke behaalde 12 punten op 27, won en verloor telkens 3 keer, speelde 3 maal gelijk en scoorde 13 doelpunten, maar incasseerde er evenveel. KVK doet het wel iets beter met 15 punten uit 9 wedstrijden en een batig doelpuntensaldo van 15/11.

Zwaar bewolkte grijze lucht, veel regen heel de wedstrijd door, kil weer en een felle zuidwestenwind. Wat een sombere dag! De effen grasmat maakte veel goed voor de spelers. Verderop hoorden we het aanhoudende ééntonige geruis op de autosnelweg. Op de tribune, in de rug, schrokken we bij momenten van het oorverdovend lawaai van blikken trommels en schelle luchtkarabijnen of luchthoorns. De felle aanmoedigingen van de eigen aanhang kregen jammer genoeg het ritme niet in de ploeg.

Trainer B. Debo moest diep in zijn spelersbestand tasten om een competitieve ploeg samen te stellen. S. Himpe (geschorst), J. Robaeys (kuitkwetsuur) en L. Prez (kruisbanden) waren de te beklagen afwezige titularissen in de ploeg. Wie een (te) ijverige middenvelder, een opportune aanvaller en een ervaren spelverdeler moet vervangen, zit volop in de problemen. En de afwezigheid van dit trio liet zich meteen zien op het veld. De eigen ploeg in wit-witte uitrusting opereerde traag en ongeïnspireerd. KVK liet de blauwhemden veel te ver op de eigen speelhelft komen, waardoor die kleine kansen en hoekschoppen konden afdwingen. De eindstand was aan de rust al bereikt, 1 – 0. Tijdens de tweede helft kwam de eigen ploeg iets beter in beeld. Het bleef echter bij vruchteloze, weinig overtuigende pogingen. KVK verkeek de kans om er een zes puntenwedstrijd van te maken, de thuisploeg verder achterop te duwen en zelf een betere aansluiting met de subtop te verwerven.    

Eerste helft. De thuisploeg nam al vroeg 3 kleine initiatieven. De eerste poging van M. Rogiers vloog hoog over het kader (2’), A. Verkindere (Ex-KVK) duwde het leer in de handen van  KVK-doelman, M. Dannel (4’) en D. Van  Den Winckel kopte rakelings naast de kruishoek (10’). Aan de overkant besloot O. Scholaert, na een snelle KVK-aanval op rechts, naast de paal (11’). Op de zoveelste hoekschop van KFC, kopte M. Lievens van dichtbij hard op doel. M. Dannel botste het leer terug het veld in en de vrijstaande N. Binst trapte de rebound hard tegen de KVK-netten, 1 – 0 (18’). Op het halfuur bediende M. De Mey de mee gekomen N. Binst die rond zijn as draaide en knalde, maar de KVK-doelman sloeg het leer in hoekschop (31’). KVK geraakte maar niet uit haar defensieve stelling en ook haar offensieve acties bleven inspiratieloos. Na een fout van V. Mahieu, randje 16-zone, knalde R. Falzone de vrije trap op de buitenkant van de paal (37’). Het door doelman J. Maes weggeklopte voorzet-schot van O. Scholaert, kwam in de voeten terecht van Y. Dewilde die de rebound ver over het KFC-doel kogelde (40’). A. Verkindere besloot de eerste helft met een knap vluchtschot, in twee tijden gepakt door doelman M. Dannel. Was de eerste helft een maat voor niets, dan zou KVK het in de tweede helft over een andere boeg moeten gooien.

Tweede helft. De eigen ploeg kwam gretig uit de kleedkamers en dwong veldoverwicht af, maar de rijpe kansen bleven uit. Zelfs een duwtje van de wind in de KVK-rug hielp niet. J. Cremers stuurde zijn schot, een bal die afweek op een KFC-verdediger, nipt over de doellat (55’). En toch loerde het gevaar aan de overkant, toen V. Mahieu, nabij de doellijn, een schot van D. Van Den Winckel in hoekschop devieerde (58’). Y. Dewilde raasde langs de zijlijn en stuurde een gave voorzet naar de eerste paal, maar de aanstormende J. Coppin schoof onder het leer door en de gelijkmaker ging verloren (61’). De wedstrijd doofde uit en wanhopige aanvalspogingen langs beide zijden brachten geen zode aarde aan de dijk. De aanvallen bleven in het middenveld steken of de spelers vonden elkaar niet meer of weer en wind hadden hun tol geëist.   

Het is heel zeker een uitputtende slag geweest met weersomstandigheden die de spelers tot een uiterste fysieke inspanning dwongen. Hoewel ze geen oorzaak van de nederlaag mogen zijn KVK, toch is een reële kans gemist om tot de subtop met 4 ploegen door te dringen, samen met KSV Oostkamp, SV Zulte-Waregem en FC Petegem, elk met 18 punten. Na 10 competitiewedstrijden, is bovenaan het klassement weinig spoor van enige afscheiding te merken. E. Aalst is eerste periodekampioen in 2e klasse A Amateur (*).  Houden de protagonisten bewust hun strijdmiddelen achter de hand tot na de winterstop of is het voorlopig “niet beter kunnen” in de wedloop naar de titel?

Volgende week zondag reist KVK naar Zelzate, een Oost-Vlaamse gemeente gelegen ten noorden van de provinciehoofdplaats Gent. Zelzate paalt aan de Nederlandse grens en wordt middendoor gesneden door het Kanaal Gent-Terneuzen. KVV Zelzate behaalde vandaag een uitzege tegen FC Gullegem met een doelpunt in de slotminuut van de partij, 1 – 2. De Oost-Vlaamse ploeg klimt daarmee met 14 punten naar de 9e plaats in het klassement. Ciao.   

Doelpunten: [18’] N. Binst, 1 – 0.

KVK-opstelling: M. Dannel, G. Gaillez, J. Cremers (68’ C. Kocur), Y. Dewilde, O. Lekhechine, S. Gantois (85’ B. Timmerman), J. Coppin, V. Mahieu, O. Scholaert, J. Jodts, L. Simoens. Wisselspelers: G. Vercruysse, J. Baes, B. Timmerman, C. Kocur.

Volgende competitiematch: zondag 13 november 2022 om 14.30 u., KVV Zelzate – KVK Westhoek. Supporters op post.

(*) E. Aalst is eerste periodekampioen in 2e klasse A Amateur. www.voetbalexpress.be/seizoen2022-2023/herenamateurs2a meldt dat de periodekampioenen in elk van de 3 reeksen (54 ploegen) in 2e klasse amateur in aanmerking komen voor de eindrondes. In deze reeksen geldt het periodekampioenschap eerst over 10 en vervolgens over tweemaal 12 wedstrijden.

Volgende match 04/12/22 om 15:00
K. VK Westhoek
Cercle Brugge KSV