17/12/18

Diegem Sport - KVK Westhoek

Zondag 16 december 2018, Diegem Sport – KVK Westhoek 2 – 1
Spanning, hoop en zware ontgoocheling.  

Is rode lantaarn Diegem Sport met 9 punten op 45 uit de heenronde, met slechts 2 behaalde zeges en een negatief doelpuntensaldo van 25 eenheden nu al veroordeeld tot degradatie? Geen mens die het juiste antwoord weet. Het tij kan vlug keren en het is best mogelijk dat de Vlaams - Brabanders voor de eerste match van de terugronde, de eigen ploeg het vuur aan de schenen leggen. KVK Westhoek is op de sukkel, echt weerloos en staat met de rug tegen de muur. De vijf nederlagen op een rij van de tweede periode doen de ploeg geen deugd, knagen aan de samenhorigheid of zaaien twijfel en onzekerheid. Te veel in het verlies gaan, roept een gevoel van hulpeloosheid op. Het aantal geblesseerde spelers blijft een pijnlijke constante. H. Legname, A. Verkindere, A. Decock, K. Ternier en F. Petitpretz zijn onvoldoende fit voor een plaats in de basis. M. Sahuke is onzeker, J. Vandermarliere geel geschorst. Een lichtpunt is dat de winterstop de slachtoffers de gelegenheid biedt om verder te revalideren. KVK moet ten laatste tegen eind januari 2019 weer op kruissnelheid gekomen zijn.

Rechts de parochiekerk van Diegem met een in etages hoog opgetrokken toren. Links het Marga paviljoen, een mooi cultureel erfgoed en Poortgebouw van de burcht van de heren van Diegem uit de 15e eeuw. Tussenin het zanderige pad dat leidt naar het gemeentelijk sportstadion. De laatste competitiedag van 2018 liet zich voelen, zowel in de lucht als aan de grond. Lawaaierige luchtreuzen, onzichtbaar in de laaghangende mistige wolken, vlogen dreunend over het veld, heel de match door. Beneden was het koud, maar droog in de oude tribune. De eigen spelers kregen een hobbelig veld en stonden voor een loodzware opdracht. “Winnen”, zonder meer, dat was nodig, maar volstond. De match ontwikkelde zich als een bewogen, krampachtige en uitputtende veldslag met harde duels en veel scheidsrechterlijke tussenkomsten. Tijdens de eerste helft en tot op het uur was KVK vanuit technisch standpunt de betere ploeg. Maar in de 40e minuut kopte uitblinker I. Benamar het leer op de doellat. KVK kwam in de tweede helft vroeg op voorsprong, met een prachtig doelpunt van A. Embrechts, 0 – 1, na een vlotte aanval. De eigen ploeg verloor de concentratie en een kwartier voor tijd schoof I. Benamar zijn vrije trap laag en onhoudbaar binnen, 1 – 1. Een kwartier voor affluiten bezegelde de enthousiaste thuisploeg KVK’ s lot toen de vrijstaande Y. Egerickx het leer overtuigend tegen de netten prikte. Radeloos en troosteloos was de KVK - entourage na de zesde vierliespartij op een rij van het eigen team.   

Eerste helft. Een knap strak schot van G. Loisel verdween nipt over de verste kruishoek van het DS - doel (8’). De thuisploeg reageerde met een halve volley van D. Charlier, zijn poging werd in de KVK - defensie afgeblokt. KVK - doelman, J. Dumesnil moest goed plat toen Y. Egerickx de rebound naar de korte benedenhoek mikte (17’). Een DS - verdediger weerde de gerichte kopbal van P. Vangheluwe op de doellijn af in hoekschop (23’). De vrije trap van I. Benamar vloog over de KVK - muur en de duikende J. Dumesnil ving het leer op (33’). De KVK - doelman toonde zich weer van zijn beste kant toen hij een hard schot vanuit een scherpe hoek van de voet van S. Denayer terug het veld in sloeg (35’). Die onrustige spanning zou tijdens de tweede helft heel vervelend blijven rondhangen.

Tweede helft. Nog voor het uur zette KVK een heerlijke aanval op. M. El Hajji stuurde zijn voorzet naar de andere flank van het veld, waar Y. Loisel het leer opving en meteen met de spurtende A. Embrechts meegaf. A. Embrechts voor de gelegenheid middenvelder, kapte en knalde de bal droog in de verste hoek van het Diegem - doel, 0 – 1 (58’). Er rees hoop, vooral toen A. Embrechts voor de tweede keer hard toesloeg, maar zijn schot afgeblokt zag in de Diegemse defensie (59’). De vrije trappen van I. Benamar prikten als geselslagen op de KVK - defensie. Zijn zoveelste vrije trap vloog over de muur en ook nipt over de doellat (67’). Het moest ervan komen toen hij bij de volgende vrijschop de bal laag doorheen de KVK - defensie in de verste hoek van het doel trapte, 1 – 1 (76’). Aan de overkant kon de ingevallen M. Sahuke de bal terugleggen op de aanstormende S. Misiatu die een zuivere doelkans naast het kader schoot (80’). Maar de thuisploeg trok aan het langste eind en legde de match in een beslissende plooi. Een snelle aanval voltrok zich op links met de behendige ingevallen T. Frick in de hoofdrol. Hij duwde het leer in de voeten van de centraal vrijstaande Y. Egerickx die de bal laag tegen de KVK - netten joeg, 2 – 1 (81’). KVK zag de bui hangen. En het werd nog erger toen I. Benamar het leer hard op doelman J. Dumesnil kogelde (86’). Hij kreeg er maar niet genoeg van toen hij de KVK - doelman voor een tweede keer in 2 minuten tijd op een projectiel trakteerde en de goed gevolgde Y. Egerickx de rebound nipt naast de verste paal schoof (87’). Tot overmaat van ramp mocht J. Robaeys, na zijn tweede gele kaart, het terrein in de blessuretijd verlaten.             

Einduitslag 2 – 1 of hoe een getormenteerde ploeg zich voor de zesde opeenvolgende keer in het verlies voetbalde. KVK’ s laatste zege dateert van 4 november 2018 toen in Ronse gewonnen werd van SK met 1 – 3. Nul op achttien en waar blijven de zo succesvolle prestaties uit de eerste periode? Een zware last drukte ook op de schouders van de KVK - jongeren, M. Kirilov (defensie) en M. El Hajji (middenveld) die aan de aftrap in de basis verschenen. Zij vochten als leeuwen, maar stonden versteld van het tempo en de meedogenloze aanpak. Zij moeten zich neerleggen bij het feit dat de lat zo hoog wordt gelegd in 2A. De eigen ploeg schrikt en kijkt met grote ogen naar beneden om te zien wie de eerste achtervolgers zijn. Rood - blauw deelt nu de 10e plaats samen met FC Gullegem, RC Harelbeke en Tempo Overijse. Hoe moet het nu in 2019 verder KVK? Wie gooit de reddingsboei? Wie reikt KVK een helpende hand? Tot volgend jaar. Ciao.

Doelpunten: [58’] A. Embrechts, 0 – 1; [76’] I. Benamar, 1 – 1; [81’] Y. Egerickx, 2 – 1.
KVK - opstelling: J. Dumesnil, J. Robaeys, A. Embrechts,S. Misiatu, J. Sucaet, M. El Hajji (74' M. Sahuke), M. Kirilov (83’ M. Bah), P. Vangheluwe, N. De Loof, G. Loisel, Y. Loisel. Wisselspelers: G. Lemaire, J. Vanderhaeghe, M. Bah, M. Sahuke.
Volgende competitiematch: zondag 13 januari 2019 om 15.00 u., KVK Westhoek – OLSA Brakel. Supporters op post.