15/09/19

KVK Westhoek - KSK Ronse

Zaterdag 14 september 2019, KVK Westhoek – KSK Ronse 2 – 1
Onverwachte, maar deugdzame zege, KVK

Ook KSK Ronse werd tot kort voor de start van de competitie onder de titelfavorieten gerekend. De gasten van vandaag staan in het klassement op een gedeelde vierde plaats met 4 andere ploegen en behaalden 4 punten op 6. Puntenloos KVK kan misschien vandaag in eigen huis de scheef getrokken situatie enigszins rechtzetten en de rode lantaarn doorgeven. Toch alweer een zware opgave voor de eigen ploeg en trainer P. Devos die nog altijd niet kan beschikken over titularissen als O. Diakho (Uit voor nog vijf weken met liesblessure), H. Legname (Hervallen in oude kwetsuur), J. Sucaet en K. Serpieters (Beiden niet fit genoeg). Het doemscenario van vorig jaar met veel langdurig geblesseerde spelers kan KVK missen als kiespijn.       

Een avondmatch op een zachte zomerse dag en een speelveld zo glad als een spiegel. In dit ideale scenario zou KVK haar eerste zege, haar eerste punten proberen te verwerven. De spanning hing al een uur vóór de match in en rond het Crackstadion. KSK Ronse drukte en hield KVK precies een halfuur stevig in haar greep. De waakse KVK - doelman, D. Olievier, hield zijn ploeg op een schitterende manier overeind. KSK Ronse kwam wel op voorsprong, maar KVK grabbelde recht en bracht de stand tien minuten later in evenwicht, 1 – 1 (35’). De eigen ploeg liet het niet betijen in de 2e helft en ging onbevreesd ten aanval. De ontknoping volgde in de blessuretijd toen de jonge centrale verdediger, M. Kirilov (°09-02-2000) op onnavolgbare wijze het winnende doelpunt op hoekschop binnenkopte. Ware euforie heerste in de KVK - clan.         

Eerste helft. Een reeks KSK - aanvalsgolven rolden in ijltempo in de richting van het KVK - doel tijdens het eerste halfuur. Het was bij momenten pompen of verzuipen voor de KVK - verdedigers. Al in de eerste minuut stelde M. Appiah de KVK - doelman met een grond scherend schot zwaar op de proef. D. Cardon’s vrije trap scheerde rakelings de paal (5’). Op hoekschop kopte J. Dauchy in de handen van de goed geplaatste D. Olievier (11’). S. Lekehal vuurde in de 16 - zone, de KVK - portier pakte (21’). Ondertussen kwam de bescheiden poging van M. Demets in de handen van SK - doelman, L. Knipping terecht (9’). De defensieve rechtervleugel, M. Foucart zette het op een lopen langs de rechterflank van het veld en trok het leer naar de eerste paal. Daar kopte de opduikende D. Cardon de bal stevig in de verste bovenhoek van het KVK - doel, 0 – 1 (24’). Echt van slag was KVK niet. De precies aangespeelde S. Gantois omzeilde de buitenspelval en kwam oog in oog met de KSK - doelman die het leer in eerste instantie afweerde. De goed gevolgde M. Demets drukte de rebound tegen het transversaal van het lege doel (30’). De bezoekende defensie verloor soms het evenwicht en vijf minuten later was het zover. M. Demets trok zich op aan een lange solovlucht op de rechterflank van het veld en trapte het leer zuiver naast doelman L. Knipping in de benedenhoek van het KSK - doel, 1 – 1 (35’). Tevredenheid alom met deze voorlopige stand, net voor de koffie.

Tweede helft. Omgekeerde rollen tijdens de tweede helft toen KVK heftig van leer trok en veruit de beste aanvallen organiseerde. A. Decock sloeg op links op de vlucht en kogelde vanuit een scherpe hoek op doel. Doelman L. Knipping klemde het leer (56’). De ingevallen M. Sahuke liet in volle vaart, op links, 2 belagers achter zich en centerde de bal voor doel. S. Gantois kwam een fractie van een seconde te laat om voor zijn verdediger te springen en te scoren (71’). Het leek alsof de bezoekers het noorden kwijt waren en de juiste cadans niet meer te pakken kregen. De vele stilstaande fases hadden langs beide zijden noch doelpunten, noch gevaar opgeleverd. Of toch? Ver in blessuretijd trapte de ingevallen J. Robaeys zijn hoekschop zuiver naar de tweede paal. De toegesnelde M. Kirilov had daar positie genomen en kopte het leer onweerstaanbaar in de verste hoek van het SK - doel, buiten bereik van doelman L. Knipping, 2 – 1 (93’). Op de hoofdtribune barstten de vreugdekreten los. Een onverwachte maar heel verdiende zege, KVK. De maan, heel de match door laaghangend in een wolkensluier en bleekjes, schoof een plekje hogerop en herwon goed zichtbaar haar goudgele glans.         

“We stand our ground”. Het KVK - team vocht voor haar prooi, streed voor elke morzel grond, heel de tweede helft, terwijl het in de eerste helft onmachtig was en het ritme en de druk van de bezoekers moest ondergaan. In blessuretijd grepen de discipelen van trainer P. Devos de kans om genadeloos toe te slaan, met een heel fraai doelpunt dan nog. Kan de eigen ploeg deze prestatie volgende week herhalen in het Oost-Vlaamse Petegem? De KVK - entourage is streng en ervan overtuigd dat de eigen ploeg de eerste herfstmatch met dezelfde bezieling en gedrevenheid zal afwerken. En, zoals in elke strijd zal er ook moed en onverzettelijkheid nodig zijn, KVK om de Spartanen in eigen huis het zwaard onder de kin te duwen. Ciao.     

Doelpunten: [24’] D. Cardon, 0 – 1; [35’] M. Demets, 1 – 1; [93’] M. Kirilov, 2 – 1.
KVK - opstelling: D. Olievier, A. Jansen Da Silva, M. Kirilov, V. Mahieu, J. Vandermarliere, A. Decock (62’ M. Sahuke), F. Petitpretz, S. Gantois, M. Demets (87’ J. Robaeys), M. De Sousa Ferreiro, S. Himpe. Wisselspelers: G. Lemaire, J. Robaeys, W. Carlier, M. Sahuke.
Volgende competitiewedstrijd: zondag 22 september om 15.00 u., FC Sparta Petegem – KVK Westhoek. Supporters op post.

Volgende match 02/02/20 om 15:00
K. RC Harelbeke
K. VK Westhoek
Vorige Matchen
K. VK Westhoek - K. FC Sparta Petegem
1 - 0