09/03/20

KVK Westhoek - KSKV Zwevezele

Zondag 8 maart 2020, KVK Westhoek – KSKV Zwevezele 3 – 1
KVK verbaast vriend en vijand na 6e opeenvolgende zege.

KVK Westhoek heeft de laatste weken de juiste vorm te pakken gekregen en doet iedereen met verbazing opkijken. De cijfers liegen niet: 15 punten op 15 en de eerste plaats in de derde periode. Wie had de plotse gedaanteverandering van de eigen ploeg kunnen vermoeden? KSKV Zwevezele is sedert het seizoen 2019-2020 nieuw in Amateurs 2A en presteert opvallend goed. Met 38 punten en 11 zeges uit 23 wedstrijden staat Voorwaarts op de 7e plaats in de linker kolom. De nieuwkomers hebben een positief doelpuntensaldo van 15 eenheden en op één club na, R. Knokke FC, de beste verdediging van de reeks. Dat de eigen aanval niet zo gemakkelijk de vloer zal kunnen aanvegen met de Zwevezeelse defensie ligt voor de hand. Op 26 oktober 2019 was KVK een hapklare brok voor de Zwevezeelse formatie en verloor met droge 3 – 0 cijfers in het stadion De Zwaluw aan de Kasteelstraat. Alleen de knapperige Zwevezeelse Florentientjes, die gekaramelliseerde amandelkoekjes,  tijdens de rust bij de koffie geserveerd, zijn ons bijgebleven. Alleen dat. Wat bakt KVK er deze namiddag van, in eigen huis tegen een ploeg die haar stek in de linker kolom steevast wil behouden? Alweer een flinke taart met een kers erop?     

De geschorste N. Amini bleef toekijken vanaf de zijlijn, M. Reece (spierletsel) is nog 2 weken uit competitie en M. Kirilov bood zich fit aan. A. Verkindere revalideert. Zwaar bewolkt weer met een nieuwsgierige zon die af en toe doorheen de grijze nevels naar beneden keek om te zien of KVK wel klaar was voor haar zesde opeenvolgende zege. “Voorwaarts - mars”, maar de match kende een angstig kalme start. Heel zeker geen alarm, noch melding of aanwezigheid van onzichtbare narigheden of ongemakken rond het Crackstadion. J. Vandermarliere brak de wandel-trage wedstrijd open met een penaltydoelpunt en S. Minne bestrafte zijn ploeg met een eigen doelpunt. 2 – 0 voorsprong aan de rust, omdat KVK zich offensief niet onbetuigd liet en haar defensie het eigen doelgebied bijna hermetisch afsloot. Aan het begin van de tweede helft viel meteen KVK’ s derde treffer. Het fluo - gele team startte, evenwel veel te laat, een geweldig offensief op dat werd beloond met het eer reddend doelpunt, tien minuten vóór affluiten. J. Robaeys, man van de match, had een voet in de drie KVK -  doelpunten. KVK vierde haar zesde opeenvolgende zege, tot haar eigen verbazing en grote vreugde.            

Eerste helft. B. Marmitte brak het ijs en vuurde krachtig over de rechter kruishoek van het KVK - doel (10’). Aan de overkant liftte S. Chemin het leer over de doellat in dezelfde minuut. J. Sucaet duwde met het hoofd een ingezonden bal over de Voorwaarts - defensie tot bij J. Robaeys die handig de buitenspelval had omzeild. De hard werkende aanvaller stak het leer naast de uitgekomen L. Depaepe en de terug gekeerde A. Verzele veegde het leer nog net van de doellijn weg in hoekschop (17’). Ter hoogte van de 16 - zone kaatste A. Vandendriessche het leer terug en de overhaastige T. Van De Velde schoot een goede kans hoog over (20’). N. Bataille vloerde de infiltrerende J. Robaeys in de hoge risicozone en zonder aarzelen wees scheidsrechter J. Brinckman naar de stip. J. Vandermarliere trapte de 11-meter feilloos binnen, 1 – 0 (24’). Aan de 2e paal kopte J. Sucaet een verre ingezonden bal, voor de neus van de aanstormende T. Van De Velde, in hoekschop (27’). Verdediger S. Minne devieerde met het hoofd een voorzet-schot van J. Robaeys over het hoofd van keeper L. Depaepe in de verste bovenhoek van het KSKV - doel, 2 – 0 (30’). Het derde KVK -  doelpunt viel er bijna toen J. Sucaet een hoekschop van J. Vandermarliere ongelukkig op de doellat kopte (40’). Op slag van rusten, reageerde KVK - doelman, D. Olievier, met een uitstekende reflex, toen hij de vrije trap van Z. Yagan – die rakelings de KVK - muur scheerde – onschadelijk maakte (45’). Zou KVK in staat zijn ook na de rust het heft in handen te houden?        

Tweede helft. De 2e helft was nauwelijks 3 minuten ver of het stond 3 – 0. S. Chemin stuurde met een gemeten pas, J. Robaeys de diepte in. De KVK - aanvaller stormde op het vijandige doel af en eens oog in oog met doelman L. Depaepe, lepelde hij het leer over diens hoofd in het lege doel (48’). Opbouw en afwerking volgens de regels van de kunst. Het betekende de genadeslag voor de bezoekers, die nochtans meteen heftig reageerden. Veel pogingen, dat wel, maar geen dreiging, noch doelgevaar gingen uit van de Voorwaarts-jongens. Het zat potdicht voor het KVK - doel, er was geen doorkomen aan. Kapitein J. Vandermarliere stuwde zijn ploeg vooruit, hij stuurde zijn mannen in de juiste richting. Eénmaal was er een opening, toen de KVK - doelman het leer terug het veld in sloeg. B. Marmitte sprong tussen twee twijfelende KVK - verdedigers in en duwde de rebound binnen, 3 – 1 (79’). Helemaal op het einde van de match zorgde de ingevallen K. De Rock nog voor enige deining. Hij trapte het leer van dichtbij in de handen van de goed opgestelde D. Olievier (85’) en zijn poging in draaibeweging verdween rakelings over de doellat (89’).  

24 van de 30 wedstrijden zijn gespeeld, 80 % van de voetbalcompetitie is afgewerkt. KVK behaalde tijdens de 6 laatste wedstrijden 18 punten, terwijl tijdens de 18 eerste confrontaties slechts 10 punten werden verzameld. Merkwaardig fenomeen en verwarrend rekenwerk. Het verlies van FC Sint-Niklaas, de gelijke spelen van SV Temse, FC VW Hamme, FC Merelbeke en SCT Menen maken het KVK nog gemakkelijker in de wederopstanding. KVK blijft op kop in het derde periodekampioenschap en krijgt op de 11e plaats in het klassement, SC Dikkelvenne in het vizier. Volgende week zondag reist KVK naar het Oost-Vlaamse Merelbeke. De Koninklijke Fusieclub Merelbeke speelt haar thuiswedstrijden op kunstgras in Sportpark Moerkensheide, Parkwegel 1, De Pinte. Ook deze confrontatie lijkt een haalbare kaart, want FC Merelbeke, nog steeds in degradatiegevaar, staat op de 14e plaats in het klassement met 19 punten. Eén feit staat vast KVK, als er gewonnen wordt aan de Parkwegel in De Pinte, zullen de supporters een pintje drinken en bij verlies ook. Ciao.

Doelpunten: [24’] J. Vandermarliere, 1 – 0 (penalty); [30’] S. Minne, 2 – 0 (eigen doelpunt); [48’] J. Robaeys, 3 – 0; [79’] B. Marmitte, 3 – 1.
KVK - opstelling: D. Olievier, A. Jansen Da Silva, M. Kirilov (84’ M. De Sousa Ferreira), V. Mahieu, J. Robaeys (84’ M. Demets), J. Vandermarliere, S. Chemin (78’ K. Serpieters), J. Sucaet, F. Petitpretz, O. Diakho, S. Himpe. Wisselspelers: G. Lemaire, M. Demets, M. De Sousa Ferreira, K. Serpieters.
Volgende competitiematch: zondag 15 maart 2020 om 15.00 u., K.FC Merelbeke – K.VK Westhoek. Supporters op post.