24/02/20

SK Sint-Niklaas - KVK Westhoek

Zaterdag 22 februari 2020, SK Sint-Niklaas – KVK Westhoek 1 – 2
12 op 12, operatie redding volop aan de gang.

SKN Sint-Niklaas, heropgericht in 1993, startte in 4e provinciale afdeling. De Waase club kwam na acht jaar in 4e nationale afdeling terecht en pakte meteen de titel (2001-2002). In derde nationale afdeling speelde SKN Sint-Niklaas gedurende 9 jaar een toonaangevende rol, promoveerde even naar 2e klasse (2011-2012 en 2012-2013) en degradeerde opnieuw naar derde klasse. De club onderging in haar korte geschiedenis diverse naamveranderingen en acteert sedert 2016-2017 in 2e klasse Amateur. Het vergaat de Klaasjes dit jaar minder goed. Ze vertoeven al geruime tijd in de onderste gelederen van de rangschikking. Vier zeges en vier gelijke spelen leveren 16 punten op en de voorlaatste plaats in het klassement.

Met 9 op 9, maakte KVK korte metten met gereputeerde tegenstrevers en kwam terug uit Harelbeke met de zege (0 – 2). In eigen huis moesten FC Petegem (1 – 0) en SV Oudenaarde (4 – 3) eraan geloven. Met een wedstrijd minder gespeeld dan de opponent van vandaag, staat de eigen ploeg met 3 punten meer (19) ook 3 plaatsen hoger (12e) in het klassement. Verrast KVK vanavond opnieuw op de grasmat in het Sportcentrum aan de Meesterstraat te Nieuwkerken-Waas? Voor de eigen ploeg is dit onderling duel een belangrijke zes puntenwedstrijd. Winst betekent ontegensprekelijk een nieuwe stap in de goede richting. Trainer B. Debo diende 3 wisselspelers te zoeken voor de geschorste titularissen met name, N. Amini, S. Himpe en J. Sucaet. M. Reece, eerst twijfelachtig, daarna bij de wissels, viel kort voor de rust in ter vervanging van M. Kirilov die uitviel met een knieletsel. S. Chemin kwam fysiek paraat aan de aftrap. Heel de wedstrijd door trok een matige wind met veel regen over het Sportcentrum. De spelers gingen in die lastige match tot op de bodem van hun krachten.        

Eerste helft. Een snelle nerveuse start met weinig precieze acties en veel balverlies kon de geringe belangstelling op de tribune weinig bekoren. D. Olievier pakte de goed genomen vrije trap van T. Melens (8’). J. Robaeys forceerde de opener. Hij dribbelde zich op volle snelheid tot in de 16 - zone en vuurde op de vuisten van doelman B. Londot (Ex-KVK). De goed gevolgde O. Diakho duwde aan de tweede paal de rebound gemakkelijk tegen de netten, 0 – 1 (14’). Direct daarna stond KVK heel dicht bij de 0 – 2 voorsprong, toen de hardwerkende J. Vandermarliere zich op rechts doorzette en het leer terugtrok op de toelopende J. Robaeys. Diens stevige trap van dichtbij blokkeerde bruusk in de blauw - gele defensie (15’). Op het halfuur bediende T. Melens de centraal opduikende M. De Bauw die van dichtbij op de KVK - doelman besloot. D. Olievier reageerde wel met een uitstekende reflex (31’). 0 – 1 aan de rust, maar niet elke KVK - supporter trok met een gerust gemoed naar de koffietafel of kantine.                

Tweede helft. De tweede helft zat vol spanning, tot de laatste seconde. KVK was op zoek naar een geruststellend tweede doelpunt, FCSN naar de gelijkmaker. Toen de eigen ploeg de kansen op dat tweede doelpunt verknalde, sloegen de Klaasjes hard toe. Eerst mepte FC - doelman B. Londot, de kopbal van V. Mahieu, op hoekschop van J. Vandermarliere, van onder de doellat weg (47’). Vervolgens, op inzenden van S. Chemin, gleed de inlopende O. Diakho, dichtbij de eerste paal, naast het leer (49’). En tenslotte vlamde de centraal aangespeelde M. Reece recht op de FC - doelman, terwijl in dezelfde minuut verdediger S. Vispoel, een nieuwe poging van M. Reece van de doellijn wegveegde (55’). Het gevaar loerde aan de overzijde. De oprukkende T. Van Goethem serveerde centraal op de inlopende T. Melens die heel precies naast de machteloze KVK - doelman, in de verste benedenhoek van het doel besloot, 1 – 1 (58’). Het enthousiasme onder de Klaasjes laaide op. Meteen wakkerde ook KVK de druk op het FC - doel weer stevig aan. T. Van Goethem velde de onrustige S. Chemin in de strafschopzone en J. Vandermarliere zette de penalty feilloos om, 1 – 2 (63’). De onzekerheid in de KVK - gelederen was nog niet van de baan. In een vlugge tegenaanval bereikte de uitgeweken J. Robaeys, centraal de ingevallen M. Demets die vanuit een goede positie, aarzelde te besluiten. Hij schoof het leer door, naar rechts waar V. Mahieu van dichtbij op doelman B Londot besloot (85’), een verspilde kans op 1 – 3 en op zegezekerheid. De Klaasjes creëerden de laatste kans toen de ingevallen Y. Gharmaoui met scherp schoot in de richting van de verste hoek van het KVK - doel. Doelman D. Olievier grabbelde en pakte het leer (89’). De lange zenuwslopende blessuretijd bracht geen verandering meer in de score.                 

Karnaval, regen of wind, het deerde de eigen ploeg bitter weinig. Vooral die onverzettelijkheid, duelkracht en gedrevenheid vielen op, heel de match door. Het opzet was een directe concurrent uitschakelen en dat lukte. De hemel klaart op voor KVK. Met 12 op 12 rukt de eigen ploeg zich langzaam maar zeker los uit de staartgroep in de rangschikking. KVK staat nu met 22 punten op de 12e plaats in het klassement. Naast SK Sint-Niklaas, SV Temse, FC VW Hamme, verloor ook FC Merelbeke haar partij. SCT Menen leverde een sterke prestatie en won thuis van FC Petegem (3 – 2). Kan KVK volgende week in eigen huis op hetzelfde elan doorgaan en de Vigor Wuitens uit Hamme eenzelfde rekening presenteren? Op 6 oktober 2019 leed KVK in Hamme immers een zware 4 – 1 nederlaag. En dat stemt tot nadenken KVK, of Vigor nu  hekkensluiter is of niet. Ciao.   

Doelpunten: [14’] O. Diakho, 0 – 1; [58’] T. Melens, 1 – 1; [63’] J. Vandermarliere, 1 – 2 (penalty).
KVK - opstelling. D. Olievier, A. Jansen Da Silva, M. Kirilov (39’ M. Reece), V. Mahieu, J. Robaeys (87’ A. Decock), J. Vandermarliere, S. Chemin (77’ M. Demets), F. Petitpretz, A. Verkindere, O. Diakho, K. Serpieters. Wisselspelers: G. Lemaire, A. Decock, M. Demets, M. Reece.
Volgende competitiematch: zondag 1 maart 2020 om 15.00 u., KVK Westhoek – FC VW Hamme. Supporters op post. Dit is de wedstrijd van zondag 9 februari 2020, uitgesteld wegens stormweer (Ciara).