17/02/20

KVK Westhoek - KSV Oudenaarde

Zondag 16 februari 2020, KVK Westhoek – SV Oudenaarde 4 – 3
Met de stormwind als bondgenoot

De voetbalnamiddag van zondag 9 februari 2020 vloog met de stormwind mee naar een latere datum, nl. zondag 1 maart 2020. Is het niet met sneeuw en lage temperaturen, dan krijgt koning winter met herfstweer die andere koning wel op zijn knieën. Ciao Ciara. De Oost-Vlamingen vonden na de winterstop hun goede vorm niet meer terug en behaalden in de competitie een magere 2 op 12 voor de laatste 4 wedstrijden. Elk met 39 punten en een wedstrijd meer gespeeld dan SK Ronse (38 p.), staan FC Mandel United en KSV Oudenaarde nog altijd op een gedeelde tweede plaats in het klassement. 

Maar op zaterdagnamiddag (15-02-2020) was het even schrikken toen de weerman een nieuwe geweldenaar –  Dennis was de naam – aankondigde. Jammer genoeg zou Dennis nog heviger uit de hoek kunnen waaien dan zijn vrouwelijke collega, Ciara die haar pittigheid vorige week al duidelijk had laten horen, zien en voelen. De voorspelde angstberichten kwamen gelukkig niet volledig uit en weer en wind konden de voetbalpret van spelers en supporters nauwelijks bederven. Koning voetbal vermag wat. Het was bij momenten een geweldige strijd tussen wind en spelers om de bal te veroveren, maar rekening houdend met de vervelende weersomstandigheden, brachten de acteurs toch behoorlijk en spectaculair voetbal op de grasmat.   

Toch weer 4 titularissen die op het KVK - appel ontbraken: N Amini was geschorst en S. Gantois, R. Mitchell en M. De Sousa Ferreira bleven aan de kant met blessures. Aan de rust stond KVK met 4 – 1 voor, mede dankzij 2 wervelwinddoelpunten. KVK verdiende nauwelijks die voorsprong, maar de 9 op 9 loerde toen toch al om de hoek. De tweede helft verwaaide in een troosteloze voetbalbedoening. Kon KVK tijdens de eerste helft haar voorsprong toeschrijven aan windvoordeel, de bezoekers kwamen met één man meer nauwelijks tot georganiseerde acties of doelgevaar. Toch scoorden zij tijdens de 10 laatste minuten nog tweemaal.  

Eerste helft. KVK begon furieus en toonde geen schrik voor de sterke tegenstrever, met meer dan 20 punten meer in het klassement. De vrije trap van J. Robaeys, gelost door SVO - doelman R. Dutoit, tikte V. Mahieu in de rebound vlot binnen, 1 – 0 (3’). KVK kon tot de 40e minuut geen echt voordeel halen uit de rugwind. Integendeel de zwart-gelen doseerden hun aanvallen en kwamen heel dikwijls dicht bij de verdiende gelijkmaker. Op hoekschop kopte R. Van Ruyskensvelde de bal op de onderkant van de doellat en een KVK - verdediger zuiverde zijn kamp (4’). Aan de tweede paal kopte M. J. Zaba de door de wind gedreven vrije trap van L. Heirwegh, in het zijnet (14’). D. Vervaecke sloeg op rechts op de vlucht en zond in. Aan de tweede paal kopte J. Martens de bal strak naar het KVK - doel, waar D. Olievier het leer met een geweldige reflex in hoekschop devieerde (16’). Het moest ervan komen. Toen L. Heirwegh het leer voor doel trok, dook D. Vervaecke aan de tweede paal op, en met de vingers in de neus kopte hij de gelijkmaker tegen de netten, 1 – 1 (22’). Eerst na vermeend spelbederf en nu na protest, kreeg J. Sucaet zijn tweede gele kaart en mocht het veld verlaten (30’). KVK leek even het noorden volledig kwijt te zijn. O. Verstraete knalde van dichtbij in de handen van D. Olievier (31’) en even voordien nam J. Martens het leer handig mee en vuurde meteen in de armen van de vallende D. Olievier. Een nieuwe tegenvaller kwam er toen S. Chemin hinkend van het veld stapte, maar M. Kirilov viel sterk in (35’). Meer nog KVK herpakte zich met de hulp van de wind. Toen J. Vandermarliere zijn vrije trap nam, glipte K. Serpieters vóór de bezoekende defensie en trapte het tweede KVK - doelpunt in de verre benedenhoek binnen, 2 – 1 (42’). Een door de wind gedreven schot (35 meter) van S. Himpe vloog achter de rug van de veel te ver uitgekomen SVO - doelman, R. Dutoit, in het lege doel, 3 – 1 (44’). De spiekende J. Robaeys deed een minuut later nog een stuk beter. Vanuit de middencirkel knalde hij precies zoals zijn teamgenoot, met windvoordeel vanop 40 meter, het leer over de zich haastende en hopeloos grijpende R. Dutoit, in het lege doel, 4 – 1. De SVO - doelman stootte zich duidelijk tweemaal aan dezelfde steen met kwalijke gevolgen voor zijn ploeg. Tijdens de rust stond de club - 100 in rep en roer, van ongeloof en onbegrip enerzijds, van bewondering en verwondering anderzijds.                 

Tweede helft. Geel-zwart genoot tijdens de tweede helft aanvankelijk weinig van het windvoordeel. KVK wilde haar voorsprong beveiligen en trok zich met man en macht én succes terug in verdediging. Toch gaven de bezoekers nog niet op. L. Heirwegh zwierde zijn vrije trap centimeters naast de verste paal (55’). Onder druk duwde A. Jansen Da Silva, L. Heirwegh tegen het gras in de 16 - zone en scheidsrechter A. Cornelis wees terecht naar de stip. Nerveus als hij was, trapte J. Martens het leer op KVK - doelman D. Olievier, die voor de zoveelste keer de goede hoek had gekozen (62’). Hij ranselde het leer uit de benedenhoek van het doelvlak, wat geen toeval was. KVK, in de numerieke minderheid en met forse tegenwind, kwam niet meer los uit de omknelling en geraakte uitgeput. Een kleine 20 minuten later kreeg J. Martens, -  toch een schalkse speler hoor - het leer in zijn bezit, aarzelde geen moment en gaf het leer een dreun vanop wel 30 meter dat in de rechter bovenhoek van het KVK - doel vloog, 4 – 2 (80’). Kort nadien dacht J. Robaeys onderuit te zijn gehaald in de 16 meter zone, maar kreeg integendeel, tot zijn ontzetting, een gele kaart voor de neus wegens “schwalbe”. D. Vervaecke veerde hoog op en scheerde met het hoofd de vrije trap van L. Heirwegh tegen de KVK - netten, 4 – 3 (85’). KVK kreeg het tijdens de laatste minuten nog erg benauwd. Maar in blessuretijd sloeg J. Robaeys met de bal aan de voet op de vlucht en bediende in de breedterichting de mee opgerukte A. Verkindere die hard op de vallende R. Dutoit besloot. Wat een bewogen en spectaculaire match!        

KVK speelde een sterke partij voetbal en dat het ruige weer de zege vergemakkelijkte hoeft geen betoog. KVK deed het voortreffelijk tegen de tweede gerangschikte in het klassement met nu precies twintig punten voorsprong op het eigen team. Het heeft veel te maken met volharding en heel zeker met de gepaste voorbereiding van de spelers in aanloop naar de match zelf. Dat zal de verdienste zijn van trainer B. Debo, die van meet af aan grinta, volharding en zelfzekerheid in de ploeg teweeg bracht. Maar ook hij kreeg de zwaarste straf en werd met rood wandelen gestuurd door de onzekere scheidsrechter. A. Cornelis floot enkele valse noten en toonde liefst 6 gele en 2 rode kaarten in KVK’ s nadeel terwijl het blazoen van de Oost-Vlamingen zo goed als ongeschonden bleef. Zondag 16 februari 2020 zal in de KVK - geschiedenis herinnerd worden aan 2 uitzonderlijke doelpunten. Het maakt niet uit of ze mede tot stand kwamen door de uitzonderlijke wind of door een flaterende doelman die niet kon inschatten hoe ver hij van zijn doel verwijderd was bij de ondernomen pogingen. Het is duidelijk bewezen dat een bal bij windkracht 9 vlugger vliegt, dan een doelman lopen kan. Wordt het volgende week zaterdag in Sint-Niklaas weerom stormweer of zorgen de eigen jongens nu zelf voor een tornado op vreemde bodem? Ciao.

Doelpunten: [3’] V. Mahieu, 1 – 0; [22’] D. Vervaecke, 1 – 1; [42’] K. Serpieters, 2 – 1; [44’] S. Himpe, 3 – 1; [45’] J. Robaeys, 4 – 1; [80’] J. Martens, 4 – 2; [85’] D. Vervaecke, 4 – 3.
KVK - opstelling: D. Olievier, A. Jansen Da Silva, V. Mahieu, J. Robaeys (92’ F. Petitpretz), J. Vandermarliere, S. Chemin (35 M. Kirilov), J. Sucaet, A. Verkindere, O. Diakho (94’ M. Demets), S. Himpe, K. Serpieters. Wisselspelers: M. Kirilov, A. Decock, F. Petitpretz en M. Demets. 
Volgende competitiewedstrijd: zaterdag 22 februari 2020 om 20.00 u., SK Sint-Niklaas – KVK Westhoek. Supporters op post.

Volgende match 04/04/20 om 19:30
K. VK Westhoek
K. SV Temse