03/02/20

RC Harelbeke - KVK Westhoek

Zondag 2 februari 2020, RC Harelbeke – KVK Westhoek 0 – 2
Lichtmis vandaag, maar klaart de hemel nu definitief op, KVK?

Het was voor de eigen club de zwaarste nederlaag in deze competitie toen thuis op 29 september 2019 van RC Harelbeke verloren werd met 0 – 4. De Ratjes leggen in deze competitie nochtans een zeer onregelmatig parcours af. Zo verloren ze op 19 januari 2020 in Hamme van rode lantaarn Vigor Wuitens met droge 3 – 0 cijfers. RCH sluit na 19 wedstrijden (9 zeges) de linker kolom af op de 8e plaats met 29 punten, maar met een negatief doelpuntensaldo (-5). KVK won die dag, na een degelijke partij voetbal, thuis van FC Sparta Petegem met 1 – 0, een kleine maar verdiende zege. Wat brengen beide teams op Lichtmis ervan terecht, na een weekje rust, in het immense Forestiersstadion op de laatste speeldag van de tweede ronde? Een spektakelstuk met veel doelpunten of een tactisch steekspel, voor de ene om niet in de rechterkolom verzeild te geraken en voor de andere om weg te komen van de voorlaatste plaats in het klassement?       

Twee verdedigers ontbraken: A.J. Da Silva was geschorst en M. De Sousa Ferreira gekwetst. Van de offensieve nieuwkomers werd veel verwacht op een zwaar, maar goed bespeelbaar veld. Trainer B. Debo gooide ze vanaf de aftrap in de strijd: Nagim Amini, Sorel Chemin en Reece Mitchell.
Zo een voorzichtige en behouden start van een voetbalmatch werd zelden meegemaakt. Vooral KVK bleef in de startblokken hangen. Veel onzekerheid en twijfel in de eigen aanval en verdediging, tot vervelens toe. Spannende fases genoeg, maar geen enkele opzet die rijp was voor een doelpunt. Of bijna toch, toen R. Mitchell het leer op de paal trapte, na ongeveer 25 minuten spel. De tweede helft bood nog minder voetbalkwaliteit, maar het spektakel en de spanning namen gevoelig toe. KVK scoorde, via nieuwkomer N. Amini een prachtig doelpunt (68’) en zes minuten later kopte O. Diakho al even prachtig de 0 – 2 eindcijfers op het bord. Twee lichtflitsen, twee  parels. Bij KVK was het daarna pompen of verzuipen, maar paars-wit kreeg de bal niet tegen de touwen. In blessuretijd keerde KVK dan weer terug en creëerde nog drie uitgesproken doelkansen, maar die gingen stuk voor stuk verloren. Intussen was de duisternis ingetreden, maar het licht, dat bleef maar fonkelen in de KVK - gelederen.           

Eerste helft. Weinig belangstelling op de enorme RC - tribunes en een matige start langs weerszijden. KVK - doelman, D. Olievier, verraste pijnlijk en trapte het leer onbeheerst in de voeten van de vrijstaande L. Vandenheede die het cadeau schromelijk ver naast het lege doel trapte (7’). G. Mahau recupereerde een afgeweken bal in de 16 - zone en vuurde van dichtbij in het zijnet (9’). De eerste KVK - aanval hield groot gevaar in. S. Himpe stak R. Mitchell de diepte in, die alleen voor doel kwam, aarzelde en op RCH - doelman A. Degrendel besloot (24’). Kort daarop knalde de attente  R. Mitchell van dichtbij op de paal. Geknoei in de KVK - defensie toen het leer bij L. Vandenheede belandde en hij naast het KVK - kader knalde (34’). Aan de overkant devieerde A. Verkindere de vrije trap van R. Mitchell in de vlucht naast het RCH - doel (38’). De drie laatste gevaarlijke fases kwamen op naam van Paars-wit. Eerst sloeg KVK - doelman D. Olievier een voorzetschot van J. Braekeveldt over de verste bovenhoek van zijn doel in hoekschop (41’). Daarna kopte A. Harinck een ingezonden bal van P. De Smet naast de paal (45’). En tenslotte kwam de gemeten verre voorzet van J. Braekeveldt aan de tweede paal bij A. Harinck terecht die het leer over de doellat keilde (45’). KVK kwam goed weg onder de Paars-witte druk, maar de Ratjes hadden heel die tijd hun onbeholpenheid bewezen bij de afwerking.                  

Tweede helft. Aanvallen die in de opbouwfase bleven steken, verkeerde voorzetten, gebrekkige balcontrole en missers allerhande bij de eigen ploeg, brachten de talrijke KVK - aanhangers bijna aan de rand van de afgrond. KVK kwam van de regen in de drop terecht. C. Noppe had een uitstekende voorzet in huis naar de tweede paal, waar J. Cremers op bedenkelijke wijze de bal totaal in de verkeerde richting stuurde (48’). J. Cremers circuleerde later langs de doellijn en bediende de belaagde G. Mahau die hard naar doel trapte. D. Olievier reageerde bliksemsnel – wat een reflex – en pakte het leer net voor de doellijn (57’). Op het uur ontwaakte KVK met volle vertrouwen, duelkracht, aanspeelbaarheid en bereidwilligheid. S. Chemins hoekschop vloog naar de tweede paal waar de alleenstaande O. Diakho het leer toch nog naast de paal duwde (61’). Vervolgens lanceerde de KVK - spits J. Robaeys doorheen twee Paars-witte verdedigers, maar de ingevallen aanvaller vuurde naast de dichte paal (66’). De vallende KVK - doelman pakte ondertussen het gerichte schot van A. Harinck (67’).

Als een donderslag bij heldere hemel, viel het eerste doelpunt. N. Amini bemachtigde de bal, dreef wat op en plofte het leer vanop minstens 25 meter geheel onverwacht pal in de kruishoek van het RC - doel, 0 – 1 (68’). Een grandioos 18 karaat - doelpunt. De bijna onzichtbare nieuwkomer had zijn slag thuis gehaald en het vuur aan de lont gestoken. Een knal van C. Noppe vanop 20 meter kwam in de handen terecht van de hoog opverende KVK - doelman (72’). Het werd 0 – 2 toen A. Verkindere J. Robaeys op links bediende die de bal naar het centrum stuurde. Daar kopte KVK - spits, O. Diakho opportunistisch en soeverein het tweede KVK - doelpunt onverbeterlijk tegen de touwen (74’). De Ratjes zaten in zak en as, gekneld tussen hamer en aambeeld. Hun laatste stuiptrekking kwam er toen L. Vandenheede, randje 16 - zone, op inzenden van P. De Smet, het leer in één tijd over de verste kruishoek knalde (83). De blessuretijd duurde ondraaglijk lang en toch wist KVK nog drie keer gevaarlijk uit te breken. Het leer circuleerde van J. Robaeys tot bij N. Amini en bereikte uiteindelijk A. Verkindere die rakelings over het transversaal knalde (90’). O. Diakho stak N. Amini de diepte in. De snelle medespits daagde alleen voor het RCH - doel op, maar stiftte het leer naast de verste paal (92’). De ver uitgekomen RCH - doelman was nauwelijks in zijn doelgebied teruggekeerd of J. Robaeys, door N. Amini bediend, besloot nog onbegrijpelijk naast een halfopen doelmond (94’).                 

Hoe vreemd een voetbalwedstrijd kan zijn: voor de Ratjes de nerveuse dominantie, voor KVK de dodelijke efficiëntie. Met 6 op 6 tegen ploegen met een ruim aanzien en zonder tegendoelpunten tijdens de twee laatste wedstrijden, mag de eigen ploeg heel tevreden zijn. Het lijkt alsof de hemel is uitgeklaard en KVK met een geruster gemoed de derde periode kan ingaan. Volgende week zondag komt hekkensluiter FC VW Hamme naar het Crackstadion. De KVK - entourage is ervan overtuigd dat de eigen ploeg de finale fase van de competitie succesvol zal inzetten. Ciao.

Doelpunten: [68’] N. Amini, 0 – 1; [74’] O. Diakho, 0 – 2.
KVK - opstelling: D. Olievier, V. Mahieu, J. Vandermarliere, N. Amini, S. Chemin (67’ M. Kirilov), J. Sucaet (22’ A. Verkindere), F. Petitpretz, O. Diakho, S. Himpe, R. Mitchell (58’ J. Robaeys), K. Serpieters. Wisselspelers: G. Lemaire, M. Kirilov, J. Robaeys, A. Verkindere.
Volgende competitiematch: zondag 9 februari 2020 om 15.00 u., KVK Westhoek – FC VW Hamme. Supporters op post.

Volgende match 04/04/20 om 19:30
K. VK Westhoek
K. SV Temse