28/09/20

RC Harelbeke - KVK Westhoek

Zaterdag 26 september 2020, RC Harelbeke – KVK Westhoek 5 – 2
Harelbeekse storm blaast KVK onderuit.

RC Harelbeke opende het seizoen 2020-2021 verrassend goed. Op woensdag 23 september 2020 speelde RCH op Daknam in Lokeren, haar uitwedstrijd tegen de nieuwe fusieclub SC Lokeren-Temse en dwong daar een 1 – 1 gelijkspel af. KVK moest, enkele dagen voordien, thuis het onderspit delven tegen de gedrilde Spartanen uit Petegem en verloor met 0 – 2. Wat hebben paars-wit en blauw-rood vanavond te vertellen in een debat dat 90 minuten duurt en waarbij elk der beide clubs het laatste woord wil voeren?

Odette was tijdelijk gaan liggen, maar er stak een andere onverwachte en hevige storm de kop op in het Forestiersstadion. In de aanvangsfase van de eerste helft liet KVK haar tanden zien en dwong twee goede kansen af waaruit 1 doelpunt resulteerde. De RCH - defensie wankelde. De thuisploeg herpakte zich vliegensvlug, creëerde kansen op stilstaande fases en liet meermaals het alarm afgaan in de KVK - defensie. Bij een ruststand van 3 – 1 vond trainer B. Debo het broodnodig om drie vervangers in te brengen. Maar de tweede helft bood precies hetzelfde spelbeeld als de eerste. KVK drukte, scoorde na 10 minuten de aansluitingstreffer (3 – 2), maar viel terug stil. De Ratjes kwamen massaal terug, raasden over het veld en joegen de eigen ploeg op stang. In nauwelijks een kwartier tijd liep de score op van 3 – 2 naar 5 – 2. Na 70 minuten was de match gespeeld. In de slotfase van de match verknalde de thuisploeg nog enkele gunstige mogelijkheden om haar zege nog meer glans te geven.         

Eerste helft. J. Cremers (Ex-RCH) flitste op links voorbij zijn belager, bediende centraal O. Diakho die het leer nipt naast de verste paal stak (8’). Twee minuten later cirkelde een vrije trap van J. Cremers vanop 25 meter over de hele RCH - defensie en belandde achter de rug van doelman T. Thieren, in de verste bovenhoek van het doel, 0 – 1 (10’). Dat doelman T. Thieren wat te ver uit zijn doel stond, deed niets af van de gaafheid van de vrije trap en de schoonheid van de goal. De Ratjes vonden het nu genoeg, reageerden met een zwaar tegenoffensief en drie doelpunten in een kwartier tijd. De KVK - defensie wist geen weg met C. Noppe’ s nijpende voorzetten. Een van zijn vrije trappen kwam in het bereik van K. Vandamme (Ex-KVK) die het leer voorbij KVK - doelman, B. Paepe, devieerde, 1 – 1 (20’). S. Lamins verre voorzet naar het centrum, trapte V. Notebaert in één tijd op de voet van doelman B. Paepe, die hiermee het tweede Harelbeekse doelpunt verhinderde (23’). I. Vancraeyveldt kogelde rakelings naast de paal (24’). Uniek doelpunt van N. Vandenbroucke die een secuur inzenden van de opgerukte C. Noppe in één tijd op de schoen nam en diep in de verste hoek van het KVK - doel binnen knalde, 2 – 1 (34’). De dirigerende C. Noppe stak het leer in de loop van V. Notebaert die het gemakkelijk naast KVK - doelman, B. Paepe, binnenschoof, 3 – 1 (36’). Na haar doelpunt in de 10e minuut kon KVK pas een klein halfuur later reageren met een goed genomen vrije trap van J. Cremers in de handen van RCH - doelman, T. Thieren (38’). Hoe zou KVK die netelige situatie in de tweede helft kunnen recht zetten?     

Tweede helft. F. Petitpretz, G. Tanghe en J. Robaeys kwamen in voor L. Kirilov, V. Nyoni en R. Mitchell, wat aanvankelijk een gunstig effect leek op te leveren. KVK herpakte zich wonderwel. G. Tanghe knalde een teruggelegde bal van Y. Dewilde rakelings naast de paal (51’). Op vrije trap van S. Himpe, kopte V. Mahieu de aansluitingstreffer binnen, 3 – 2 (56’). De Ratjes echter wilden baas blijven in eigen huis. E. Nfor die zag hoe F. Petitpretz, ter hoogte van de 16-zone, de bal te kort op zijn doelman, B. Paepe, terug kopte, graaide het leer mee en liftte het over de KVK - doelman onder de doellat binnen, 4 – 2 (64’). E. Nfor, sluw, kende de knepen van het vak en was niet belust op eigen succes. Hij bediende langszij de mee opgerukte C. Noppe die met een lage rechte schuiver in de verste hoek van het KVK - doel, de snelle actie genadeloos afwerkte, 5 – 2 (70’). Hiermee bekroonde C. Noppe zijn glansrijke prestatie. RCH - doelman T. Thieren toetste een gerichte trap van G. Tanghe, op aangeven van Y. Dewilde, in hoekschop (76’). Een heerlijke fase was deze waarbij N. Vandenbroucke, de ingevallen E. Vandekerckhove bediende en deze laatste het leer in één tijd van dichtbij nipt naast de paal trapte (82’). De RCH - druk op het KVK - doel hield aan en S. Dedeygere greep naar de noodrem. Hij  velde de gevluchte E. Vandekerckhove net vóór de 16-zone. E. Nfors vrije trap streelde de doellat (88’). In de  slotminuut nog kogelde V. Notebaert zijn vrije trap rakelings naast het KVK - kader (89’).          

RC Harelbeke hanteerde na haar zwakke verkenningsronde, het kortere gebonden voetbalspel, creëerde gemakkelijker openingen en maakte beter gebruik van de ontstane ruimtes. De eigen ploeg wist overigens geen weg met de vele stilstaande fases waarbij het alarm in de KVK - defensie nooit lang uitbleef. De Ratjes zongen na de wedstrijd hun strijdlied uit volle borst, terwijl de eigen jongens met hangende kopjes de catacomben introkken. De eerste confrontaties van het seizoen liggen achter de rug. Nu al blijkt duidelijk dat de eigen ploeg, met nul op zes, een zwaar seizoen tegemoet gaat. Meer zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen zullen nodig zijn om de degens te kruisen met de Oost-Vlamingen. De KVK - entourage kijkt nochtans hoopvol uit naar de volgende ontmoeting in het Crackstadion.    

Volgende week komt KVV Zelzate (Kampioen Amateurs 3A, 2019-2020)  op bezoek in het Crackstadion. Deze ambitieuze voetbalclub, in 2008 ontstaan uit een fusie van 2 kleinere plaatselijke voetbalverenigingen, baande zich een weg van tweede provinciale afdeling naar tweede nationale afdeling. Vermoedelijk zal het niet bij dat verplichte bezoekje blijven, want de groen-zwarte formatie versloeg op 20 september 2020 in Henegouwen, Francs Borains (1e klasse amateurs, 2020-2021) met 2 – 3 in de vierde ronde van de Beker van België. Op zondag 27 september 2020 hielden de Oost-Vlamingen thuis SC Lokeren-Temse in bedwang en speelden 2 – 2 gelijk. Wie een combinatie van voetbal en vuurwerk wil zien, is op zondag 4 oktober 2020 om 15.00 u. hartelijk welkom in het Crackstadion. Ciao. 

Doelpunten: [10’] J. Cremers, 0 – 1; [20’] K. Vandamme, 1 – 1; [34’] N. Vandenbroucke, 2 – 1; [36’] V. Notebaert, 3 – 1; [56’] V. Mahieu, 3 – 2; [64’] E. Nfor, 4 – 2; [70’] C. Noppe, 5 – 2.
KVK-opstelling: B. Paepe, S. De Deygere, M. Kirilov (46’ F. Petitpretz), G. Verhelst, V. Mahieu, S. Himpe, O. Diakho, J. Cremers, V. Nyoni (46’ G. Tanghe), Y. Dewilde, R. Mitchell (46’ J. Robaeys). Wisselspelers: J. Robaeys, G. Tanghe, F. Petitpretz, A. Verkindere.
Volgende competitiematch: zondag 4 oktober 2020 om 15.00 u., KVK Westhoek – KVV Zelzate. Supporters op post.

Volgende match 01/11/20 om 14:30
R. FC Wetteren
K. VK Westhoek