20/01/20

KVK Westhoek - FC Sparta Petegem

Zondag 19 januari 2020, KVK Westhoek – FC Sparta Petegem 1 – 0.
Bescheiden, maar heel verdiende zege.

Voor de voorlaatste wedstrijd van het tweede periodekampioenschap ontving KVK Westhoek vandaag FC Sparta Petegem. De Oost-Vlaamse club nam tijdens het seizoen 2013-2014 in 4e Nationale afdeling een blitse start, greep de koppositie en stond die niet meer af. FC Sparta speelde dat jaar op dominante wijze kampioen met 74 punten op 90. De Oost-Vlaamse club bekleedt vandaag de 9e plaats in het klassement Amateur 2A met 29 punten uit 18 wedstrijden of 19 meer dan de eigen ploeg. KVK komt maar niet weg uit de onderste geledingen van het klassement en bij iedere volgende confrontatie zitten de schrik en de onzekerheid er diep in.

Vandaag zat trainer B. Debo opnieuw met de handen in het haar. S. Gantois, met een gescheurde kruisband, zou voor de rest van het seizoen buiten strijd zijn. A-kernspeler M. De Sousa Ferreira (voet) bleef aan de kant. A. Verkindere was geschorst, maar J. Robaeys kwam terug. Ook bij de bezoekers ontbraken 2 smaakmakers nl., D. Joye en S. Blancke.   

Het heuglijke nieuws kwam eerder verrassend uit een andere hoek toen sportief manager L. Vanthomme bekend maakte dat Reece Steven Mitchell (Londen, °19 september 1995), na lange onderhandelingen, op 16 januari 2020 voor KVK Westhoek had getekend. De Engelsman, een spits, rechter of linker flankaanvaller, voltooide tussen 2005 en 2016 zijn jeugdopleiding bij FC Chelsea, kreeg enkele vrije transfers en sloot zich later aan bij Hendon Town FC (Semi - professionele voetbalclub, lid van de Southern League, Premier Division South). Daar was hij einde contract, kreeg opnieuw een vrije transfer en kon meteen bij KVK Westhoek aan de slag.          

Echt voetbalweer, zonnig maar fris en een voetbalveld zo glas als een spiegel. KVK voetbalde goed mee tijdens de eerste helft, domineerde en bereikte de rust met een 1 – 0 voorsprong. J. Vandermarliere kogelde de penalty binnen. Tijdens de tweede helft kwamen de Spartanen frisser voor de dag en dwongen een aantal kansen af zonder evenwel te scoren. De eigen ploeg hield vol en rijfde een verdiende en broodnodige zege binnen.

Eerste helft. Nieuwkomer R.S. Mitchell ontweek een paar Sparta - verdedigers en besloot zwakjes in de handen van doelman T. Vandenbossche (9’). Hoekschoppen bij de vleet tijdens de aanvangsfase van de match, vooral in het voordeel van KVK Westhoek. Rond het kwartier kopte V. Mahieu een hoekschop van J. Vandermarliere rakelings naast de tweede staander (17’). R. Van Steenkiste trapte O. Diakho op de hielen in de 16 meter ruimte en J. Vandermarliere kende geen genade. Hij plofte het leer vanop de stip recht in het FC - doel, 1 – 0 (21’). Na wat geharrewar in het Sparta - doelgebied, trapte J. Sucaet het leer nipt naast de paal (30’). Ook O. Diakho besloot te zwak na een nochtans afgemeten voorzet van R.S. Mitchell (38’). Zou KVK hetzelfde ritme en dezelfde scherpte ook tijdens de tweede helft kunnen aanhouden?    

Tweede helft. FC Sparta kwam tijdens de tweede helft heel wat frisser uit de startblokken. De kopbal van K. Pollet op hoekschop van W. Basyn spatte op de paal (51’). En in dezelfde minuut devieerde verdediger A. Jansen Da Silva een Sparta - poging van nabij in hoekschop. Drie minuten later vloerde A. Jansen Da Silva de losgebroken W. Basyn in volle vaart, in het strafschopgebied (54’). T. Denoulet aarzelde en trapte het leer tegen de goed kijkende KVK - doelman, D. Olievier aan. De KVK - doelman koos de goede hoek, sloeg eerst zwevend het leer weg en veegde daarna vallend de rebound met de voet terug het veld in (54’). W. Basyn was niet in te tomen en trok een spoor van vernieling doorheen het KVK - middenveld. Hij vuurde in de penaltyzone vanuit een scherpe hoek op de KVK - doelman, die weer eens de hoek goed had verkleind (59’). De vele pogingen van de bezoekers waren niet ongevaarlijk. A. Jansen Da Silva stuurde bangelijk een naar het centrum gerichte voorzet van de ingevallen G. Willemyns terug het veld in (61’). De uitgekomen KVK - doelman, D. Olievier, liftte het leer van de grond, voor de neus van de aanstormende T. Denoulet (67’). Het leverde voor de aanvallende Spartanen geen meter terreinwinst op. Aan de overkant stuitte O. Diakho, die de buitenspelval had omzeild, op de klaar kijkende Sparta - doelman, T. Vandenbossche (74’). De KVK - spits had beter de terzijde meegekomen Mitchell Reece bediend die klaar stond om te scoren. En in de slotminuten talmde de ingevallen M. Demets niet. Hij kapte met rechts en trok met links een streep naar de verste bovenhoek van het Sparta - doel, maar het leer belandde op het dak van het doel (84’). De Spartanen gaven niet op, aasden in de ultieme minuten op de gelijkmaker, maar faalden. Scheidsrechter T. Patrouille liet doorspelen, tot bijna 4 minuten in de blessuretijd.           

De Spartanen beschikken dit jaar blijkbaar niet over de kracht en strijdvaardigheid van voorgaande jaren, hoewel op de prestatie van het eigen team niets valt af te dingen. Alle ogen waren gericht op nieuwkomer R.S. Mitchell die de hele KVK - ploeg een mentale stimulans gaf. Hij is een technisch bekwame speler die tempo brengt in de offensieve acties. Er zit muziek in het samenspel van de flankaanvaller met spits O. Diakho, die er zelf ook beter van wordt. KVK hield stand en won verdiend. Op doelman D. Olievier kan in alle  omstandigheden beroep gedaan worden. En de actieradius van middenvelder J. Vandermarliere bestreek het hele voetbalveld.        

Op zondag 2 februari 2020 trekt KVK Westhoek naar Harelbeke om er in het Forestiersstadion met Paarswit te duelleren. Op Lichtmis moet duidelijk zichtbaar worden of KVK in staat is de ingezette remonte aan te houden en verder op te klimmen in het klassement. De Ratjes deden al van zich spreken tijdens de competitie, maar kregen vandaag zware klappen te verwerken tegen de Wuitens in Hamme. De rode lantaarn won met droge 3 – 0 cijfers. Kan KVK haar opmars verderzetten, overtuigen en de periode van kommer en kwel definitief achter zich laten? Ciao.

Doelpunten: [21’] J. Vandermarliere, 1 – 0 (Penalty)
KVK - opstelling: D. Olievier, A. Jansen Da Silva, V. Mahieu, J. Robaeys (63’ M. Demets), J. Vandermarliere, J. Sucaet, F. Petitpretz (67’ M. Kirilov), O. Diakho, S. Himpe (88 J. Beirlaen), R.S. Mitchell, K. Serpieters. Wisselspelers: M. Kirilov, J. Beirlaan, M. El Hajji, M. Demets.
Volgende competitiematch: zondag 2 februari 2020 om 15.00 u. RC Harelbeke – KVK Westhoek. Supporters op post.