13/01/20

KSK Ronse - KVK Westhoek

Zondag 12 januari 2020, KSK Ronse – KVK Westhoek 3 – 0.
KVK start het nieuw jaar in mineur.

De start van het nieuwe kalenderjaar dreigt voor KVK al even zwaar te worden als de laatste weken van het oude jaar, toen de eigen ploeg in de maand december, 4 opeenvolgende nederlagen moest incasseren. In het tweede periodekampioenschap dient KVK Westhoek nog de degens te kruisen, op verplaatsing met KSK Ronse, thuis met FC Sparta Petegem en in het Forestiersstadion met RC Harelbeke. Het worden stuk voor stuk uitputtende duels, maar de voetbalrealiteit is hard en niet anders. De sombere statistieken van KVK zijn gekend wat betekent dat er voor de eigen ploeg nog een stapel werk voor de boeg staat. Langzaam maar zeker schrijdt de competitie voort en komt in een fase terecht waar het kaf van het koren wordt gescheiden.   

Schorsing (J. Robaeys), blessure (S. Gantois), werk (A. Decock), examens (M. Kirilov en W. Carlier) en twijfel (M. El Hajji) hielden een kwart van de basisploeg weg van het veld. Trainer B. Debo zal zijn vuurdoop bij KVK Westhoek wellicht anders hebben voorgesteld, maar de ervaren coach smeedde toch een weerbaar geheel voor deze confrontatie. Hij kon evenwel uitsluitend beroep doen op de bestaande kern, want de aangekondigde versterkingen laten op zich wachten.    

Orphale Crucke was in de periode 1985-1995 senator en burgemeester van Ronse. Hij fusioneerde de twee voetbalclubs uit Ronse (ASSA Ronse en RFC Renaisain) tot KSK Ronse (1987), waarvan hij voorzitter was en als eerbetoon werd het stadion naar zijn naam herdoopt (1990). KSK Ronse, met 32 punten uit 17 wedstrijden, staat op de derde plaats in het klassement op 5 punten van 2e gerangschikte KSV Oudenaarde en 12 van leider R. Knokke FC. Wat brengt de eigen ploeg ervan terecht in de Vlaamse Ardennen? Er even aan herinneren dat KVK de heenwedstrijd thuis won van KSK Ronse met 2 – 1 op zaterdag 14 september 2019.

Grijze lucht, goed bespeelbaar veld en af en toe een straaltje zon. Het leek alsof KSK Ronse aanvankelijk speelde met de schrik op het lijf. KVK organiseerde zich goed en trok vanuit het blok ten aanval. Maar de veer brak bij het eerste KSK - doelpunt en de eigen ploeg was op achtervolgen aangewezen. De thuisploeg scoorde vroeg in de tweede helft en zat op rozen. KVK kon maar geen vuist maken, voetbalde nauwelijks een goed georganiseerde aanval bijeen en kreeg het deksel op de neus enkele minuten voor affluiten. Dat Ronse de koningin is der Vlaamse Ardennen, laten we in het midden, maar haar voetbalclub zal de aspiraties op de titel zeker niet laten varen.       

Eerste helft. Het was stil tijdens de eerste twintig minuten van de match. Enkel M. Demets graaide het leer mee in de 16 meter zone en schoof het vanuit een scherpe hoek over de volle breedte van het doel, naast de tweede paal buiten (14’). De eerste degelijke reactie van de thuisploeg was raak. M. Appiah, aangevuurd vanuit het KSK - middenveld, omspeelde op volle snelheid de uitgekomen KVK - doelman, D. Olievier en trapte het leer binnen, via de binnenkant van de dichte paal, 1 – 0 (26’). De kleine M. Appiah was razendsnel en omspeelde M. De Sousa Ferreira. Op zijn voorzet kwam de aanstormende, maar belaagde G. Kyeremeh centraal een voetje te kort om de score te verdubbelen (29’). Tijdens het laatste kwartier daagden de Ronsenaars nog driemaal gevaarlijk op voor het KVK - doel. D. Olievier klemde voor de neus van de ontsnapte D. Cardon, vooruit gestuurd door G. Kyeremeh, de bal met beide handen (34’). Wat later verliet de zieke J. Sucaet het veld (35’). Vanuit een draaibeweging schoot D. Cardon van dichtbij en onverwacht, en weer pakte D. Olievier het leer klemvast (38’). Verdediger G. Makonga, kopte een vrije trap van Z. Lambo Jr. over de kruishoek van het KVK - doel (42’). KVK had goed weerstand geboden, maar of dat voldoende zou zijn voor de tweede helft, was een andere vraag.               

Tweede helft. Tijdens de tweede helft, saai en weinig opwindend, vielen toch nog twee doelpunten. Eerst schrok iedereen op toen F. Petitpretz in de 16 - zone ongewild tegen Z. Lambo Jr. aanliep, die viel en een strafschop claimde. Maar de vlugge aanvaller die wilde afdrukken, werd niet op zijn wenken bediend (47’). Even later viel hij gekwetst uit (54’). D. Cardon kreeg de bal vanuit het centrum uitstekend toegespeeld en mikte het leer vanuit een scherpe hoek naast de verste paal binnen, 2 – 0 (50’). Prachtig nummertje en voor de thuisploeg was de buit zo goed als binnen. Toch bleven de Ronsenaars op hun elan doorgaan. D. Cardon, steeds dreigend en dirigerend, dribbelde en draaide rond in de 16 - zone en tikte van dichtbij het leer op de paal. De KVK - doelman wierp zich op de rebound (61’). D. Olievier bewees ook nadien zijn grote verdienste als portier in de KVK - ploeg. Eerst sloeg hij een gericht schot van de ingevallen A. Gjoka terug het veld in (72’). Vijf minuten later stond hij op de juiste plaats en klemde het leer toen D. Cadron vuurde, op voorzet van G. Kyeremeh (77’). Plezant samenspel tussen G. Kyeremeh en D. Cadron in een ontwrichte KVK - defensie, waarbij laatstgenoemde het leer in de verste benedenhoek binnenschoof, bracht de stand op 3 – 0 (84’). Alsof het allemaal nog niet genoeg was keek A. Verkindere tegen zijn tweede gele kaart aan en verliet het veld (86’). KVK - doelman, D. Olievier, verijdelde het 4e KSK - doelpunt toen hij het leer zelfzeker uit de voeten van de ontsnapte J. Pieters ranselde (87’).           

18 van de 30 of precies 60 % van de wedstrijden zijn afgewerkt. KVK’ s rapport oogt negatief met 10 op 54 of geen 20 % van de punten. Het ziet er niet meteen naar uit dat er in het nieuwe jaar verbetering in zicht is. Weer gingen de eigen jongens tot het uiterste van hun krachten en aan inzet ontbrak het zeker niet. Het mocht niet baten want zowel individueel als collectief, moesten zij het onderspit delven tegen de sterke Ronsenaars. De zware inspanningen worden nog steeds niet beloond en dat werkt in op de mentale conditie van de eigen spelers. Komt er volgende week een einde aan die donkere tunnel? Dan komt het Oost-Vlaamse FC Sparta Petegem naar het Crackstadion. Alweer een ploeg uit de linker kolom van het klassement. Grijpt KVK toch haar kans, onvervaard, wetende hoe hard en streng Spartanen kunnen optreden? Ciao.       

Doelpunten: [26’] M. Appiah, 1 – 0; [61’] D. Cardon, 2 – 0; [84’] D. Cardon, 3 – 0.
KVK - opstelling: D. Olievier, V. Mahieu, J. Vandermarliere, J. Sucaet (35’ J. Beirlaen), F. Petitpretz, A. Verkindere, M. Demets, O. Diakho, M. De Sousa Ferreira (66’ A. Jansen Da Silva), S. Himpe (70’ Y. Dewilde), K. Serpieters. Wisselspelers: B. Knockaert, A. Jansen Da Silva, J. Beirlaen, Y. Dewilde.
Volgende competitiematch: zondag 19 januari 2020 om 15.00 u., KVK Westhoek – FC Sparta Petegem. Supporters op post.

Volgende match 04/04/20 om 19:30
K. VK Westhoek
K. SV Temse