23/12/19

KVK Westhoek - RC Gent

Zondag 22 december 2019, KVK Westhoek – RC Gent 1 – 2
Droevige Kerst voor KVK.

Daags na de intrede van koning winter, moest KVK alweer het veld in om haar verplichtingen na te komen tegenover koning voetbal. Die koningen vermogen wat. Thuis tegen RC Gent, 7e in de stand met 27 punten uit 16 wedstrijden, viel misschien iets te rapen. Maar de Gentenaars uit de kanaal-zone beschikken over veel fysieke kracht en krijgen met vastberadenheid menig tegenstrever op de knieën. Zou KVK in de schemering van de rode lantaarn, de Gentenaars het vuur aan de schenen kunnen leggen tijdens de laatste competitiewedstrijd van 2019? Wat vliegt de tijd vlug, wat is er weinig tijd om na te denken.

Winderig en regenachtig weer was de aankondiging, maar de weergoden waren eerder gunstig gestemd en wind en neerslag bleven beperkt. RC Gent, een stevig en sterk geheel, voerde aanhoudend druk met dreigend gevaar en in de tweede minuut stond het al 0 – 1 voor de bezoekers. KVK veerde recht en in minder dan een halfuur tijd wees het scorebord 1 – 1. KVK miste in die periode enkele wenkende kansen om uit te lopen. Tijdens de tweede helft wilde de eigen ploeg de ban breken en onder impuls van de hardwerkenden, A. Verkindere, J. Sucaet en J. Vandermarliere lag de overwinning in het verschiet. De ingevallen B. Caryn dacht daar anders over en kegelde ongeveer tien minuten vóór tijd het zegedoelpunt tegen de touwen. De eigen ploeg zat doorheen haar beste krachten, geraakte nauwelijks nog vooruit en verliet ontgoocheld het veld na een veeleisende en zenuwslopende partij.

Eerste helft. A. Ludovavio, op rechts snedig op de vlucht en voorbij M. El Hajji, trok het leer voor het KVK - doel en de vrijstaande M. Zapata tikte simpelweg binnen, 0 – 1 (2’). Een ontnuchtering en een koude douche voor de eigen ploeg. Een paar RCG - spelers misten een voorzet van K. Hebbelinck en ook N. Elewaut struikelde over de bal en vloog in het doel, zonder veel erg en zonder doelpunt (6’). KVK reageerde met een dieptebal voor M. Demets die, eens oog in oog met de RCG - doelman, de open kans naast de paal stuurde (9’). Bij een balbetwisting in de kleine 16 - zone, zou in een geharrewar en bij een balbetwisting, J. Sucaet in verdachte omstandigheden onderuit zijn gehaald (19’). Scheidsrechter B. Verbeke floot niet voor een penalty, maar ontkende evenmin de feiten en zijn nalatigheid na de match. A. Verkindere schoof voor KVK het leer naast de verste paal (22’). Vervolgens stuurde A. Verkindere, J. Robaeys de diepte in. De KVK - spits, in volle vaart stevende op het RCG - doel af, twijfelde en zag het leer door doelman K. Frans in hoekschop geduwd (25’). J. Vandermarliere’ s hoekschop bereikte de hoog opverende V. Mahieu die aan de tweede paal de bal krachtig binnen knikte, 1 – 1 (26’). KVK zocht en vond nieuwe kracht. K. Serpieters kwam aan de tweede paal een voetje te kort om een voorzet van J. Vandermarliere af te ronden (37’). Aan de overkant sloeg D. Olievier dan weer een harde vrije trap van R. Leemans uit zijn doelgebied (42’). J. Sucaet devieerde een toegezonden bal rakelings naast de tweede paal (44’). En J. Robaeys serveerde centraal op de inlopende J. Vandermarliere die hard en ongericht een goede kans over het vijandige doel besloot (45’). Tijd voor koffie en gebak.

Tweede helft. KVK speelde ook in de tweede helft goed mee met de fysiek sterke tegenstrever. M. Demets trapte hard op doel en RCG - doelman, K. Frans duwde het leer in hoekschop (50’). J. Sucaet bediende A. Verkindere op links, die op volle snelheid zijn belager achterwege liet en met een krachtig schot nipt naast de verste paal mikte (53’). En geheel onverwacht besloot M. Zapata, in een halve draaibeweging, rakelings naast de dichte paal (61’). RCG - trainer, J. Tant, rook onraad en voerde een dubbele wissel door iets na een uur spel. Toen J. Sucaets schot afweek op een RCG - verdediger claimde de KVK - middenvelder een penalty, tegen de wil van de ref. K. Frans deed alle moeite om het leer te grijpen, dat uiteindelijk toch naast de verste paal traag buiten rolde (70’). N. Elewaut, een attente op de loer liggende aanvaller, schakelde KVK - verdediger, K. Serpieters uit en bracht een gave voorzet voor doel. De aanstormende en ingevallen B. Caryn vlamde in de vlucht aan de tweede paal het overwinningsdoelpunt tegen de touwen, 1 – 2 (78’). KVK’ s krachten verbleekten met het vorderen van de match. De energietank liep leeg. Reageren kon niet meer, het was te laat. Maar gestreden hadden ze, de eigen spelers, en vooral getoond dat ze veel meer waard waren dan die voorlaatste plaats in het klassement. Hoe kan dat toch?

Na 17 wedstrijden behaalt de eigen ploeg een magere score van 10 punten op 51. Het doelpuntensaldo helt zwaar in de negatieve zin, 15/39. Wil KVK uit de greep van de degradatie geraken, lijkt “versterking” een welgekomen voorstel. De KVK - entourage zucht en vreest het ergste. Wellicht brengt de “wintermarkt” de oplossing voor een probleem dat nu al 4 maanden de gemoederen onrustig en onzeker maakt. Komt KVK na de winterstop met frisse krachten terug het veld op? We hopen het, want al op 12 januari 2020 wacht een nieuwe zware uitdaging. KVK reist dan naar Ronse, de Vlaamse Ardennen in, om er de ploeg in vorm te betwisten. De raad van bestuur van KVK Westhoek wenst haar supporters, medewerkers, spelers, trainers, sponsors en alle sympathisanten warme sfeervolle Kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar. Ciao.

Doelpunten: [2’] M. Zapata, 0 – 1; [26’] V. Mahieu, 1 – 1; [78’] S. Caryn, 1 – 2.
KVK - opstelling: D. Olievier, A. Jansen Da Silva, V. Mahieu, J. Robaeys,J. Vandermarliere, J. Sucaet (71’ S. Gantois), M. El Hajji (82’ J. Berlaen), A. Verkindere, M. Demets, S. Himpe, K. Serpieters; Wisselspelers: J. Berlaen, F. Petitpretz, S. Gantois, M. De Sousa Ferreira.
Volgende competitiematch: zondag 12 januari 2020 om 15.00 u., KSK Ronse – KVK Westhoek. Supporters op post.