08/12/19

FC Gullegem - KVK Westhoek

Zondag 8 december 2019, FC Gullegem – KVK Westhoek 2 – 1
Bikkelharde derby met veel inzet en weinig kwaliteit.

Met de wedstrijden van vandaag wordt in Amateur 2A, de heenronde afgewerkt. Na 15 speeldagen en net voor de winterstop zien alle clubs zich genoodzaakt om hun positie in het klassement te evalueren. Voor de clubs die zich na een half seizoen in de degradatiezone bevinden, is de zelfbeoordeling een moeilijke opgave. Ambitieuze clubs die over weinig hoopvolle statistieken beschikken, zullen verplicht worden om uit te kijken naar versterking of om hun sportieve doelstellingen bij te sturen. Uit ervaring weten we dat de spelersmarkt tijdens de winter niet warm loopt van bedrijvigheid en interesse. Concreet gezien, wat is het aanbod van inzetbare spelers en hoe zit het met de kwaliteit-prijs verhouding voor deze half-seizoencontracten?  

FC Gullegem, nog net in de linker kolom, op de 8e plaats, oogstte 23 punten uit 14 wedstrijden en houdt een klein positief saldo over in haar doelpuntenverhouding, 21-19. Voor KVK luidt de alarmbel: slechts 3 zeges, een gelijkspel en een zwaar negatief doelpuntensaldo (- 19). Interim - trainer D. Cauwelier staat voor de derde keer aan het roer en wil met zijn ploeg, onbevreesd, maar berekend dwars doorheen de storm varen. Dat hij voor de derby aan de Poezelhoek zijn spelers extra moed heeft ingesproken, hoeft geen betoog. “Welkom in het Supra Bazar stadion” met kunstgrasveld en daarboven een felle herfstzon. Hoogspanning en nervositeit alom. Bij een gelijk opgaande eerste helft etaleerden beide ploegen een meer-willen-dan-kunnen-voetbal. 0 – 0 aan de rust, een resultaat volgens de weergave van het spel. De bikkelharde aanpak zat er toen al dik in. F. Petitpretz opende na tien minuten in de tweede helft met een kopbaldoelpunt op hoekschop van M. Demets, 0 – 1. De thuisploeg was van slag, maar recupereerde vrij vlot verse krachten. T. Coopman stelde gelijk, 1 – 1  en dicht bij de blessuretijd tekende E. Seignez voor de 2 – 1 eindstand. Bikkelharde match? Scheidsrechter E. Bury trok een karrevracht kaarten, 1 rode en liefst 10 gele.            

Eerste helft. V. Van De Wiele was er als de kippen bij en knikte met het hoofd een inzenden naast de eerste paal (1’). Toen het spel bijna stil viel, leverde M. Monteyne onverwacht een kogel af, van ver en vanuit een heel scherpe hoek, die naast de 2e paal buiten vloog (12’). De druk op het KVK - doel nam toe en de thuisploeg hanteerde de harde aanpak. Op een inzenden van V. Van De Wiele liep R. Dekiere, aan de 2e paal, onder de bal door en E. Seignez kopte via de handen van doelman D. Olievier gevaarlijk over de doellat (17’). E. Vansuypeene vloerde M. Demets die alleen op doel afging en geen minuut later smakte J. Doornaert de hardwerkende KVK - middenvelder weer tegen de vlakte (23’). Het begin van een serie gele kaarten. Toen M. Demets van die aanslagen was bekomen, vuurde hij met volle kracht van ver, maar S. Ampe pakte het leer klemvast (24’). J. Jodts verspeelde de bal en revancheerde zich met een zware tackle op de vluchtende J. Robaeys (44’). Ook hij kreeg een geel karton. 0 – 0 aan de rust en verder weinig meer nieuws van het voetbalfront.  

Tweede helft. M. Demets liet zich opmerken tijdens de 10 eerste minuten van de herneming. Op voorzet van A. Jansen Da Silva dropte hij een volley - schot nipt over de doellat (51’). Met zijn gave traptechniek stuurde hij een hoekschop tot bij de tweede paal waar F. Petitpretz het leer onder de vallende FCG - doelman, S. Ampe, tegen de touwen kopte, 0 – 1 (54’). De thuisploeg was van slag, maar reageerde meteen. T. Coopman zocht en vond de alleenstaande L. Sampers aan de tweede paal, die de goede kans in de handen kopte van doelman D. Olievier (63’). Wat later en bij balverlies op het KVK - middenveld, bemachtigde T. Coopman het leer, rukte op en trapte het naast D. Olievier in het lege doel, 1 – 1 (68’). S. Gantois stak M. Demets de diepte in en, eens oog in oog met S. Ampe vlamde hij recht op de thuisdoelman (74’). KVK verloor kracht en dreigde ten onder te gaan. V. Van De Wiele kopte een voorzet van heel dichtbij op de KVK - doelman die weer eens goed stond opgesteld (77’). FCG - doelman, S. Ampe sloeg een vrije trap vol effect van de voet van M. Demets en gericht naar de eerste paal, uit zijn doelvlak (80’). L. Sampers smakte doelman D. Olievier, die even voordien de bal had geplukt, tegen de vlakte en kreeg geel (83’). Toen iedereen dacht dat beide ploegen de buit zouden delen, viel het verdict. Een ingezonden bal vanop links werd door de inlopende E. Seignez tussen paal en keeper in doel gedevieerd, 2 – 1 (90’). Kort daarna en in blessuretijd kreeg pechvogel J. Beirlaen zijn tweede gele kaart voor de neus en mocht vertrekkken. Wat KVK in blessuretijd ook nog deed om langszij te komen, het was verloren moeite. Voor het hardwerkende team van trainer D. Cauwelier bleken de inspanningen nodeloos te zijn geweest en was de ontgoocheling niet te verbijten.

Onderaan de rechterkolom is de strijd op leven en dood losgebarsten. FC VW Hamme en SCT Menen verloren hun partij, FC Sint-Niklaas won verrassend tegen FC Mandel United in Izegem en ook FC Merelbeke vertrok vanuit Dikkelvenne terug naar huis met de zege. KVK houdt alleen VW Hamme achter zich en staat nu op de 15e plaats met 10 punten. Volgende week reist KVK naar de Oostkust om de eerste wedstrijd uit de terugronde te betwisten tegen de leider in het klassement, R. Knokke FC. Ciao.      

Doelpunten: [54’] F. Petitpretz, 0 – 1; [68’] T. Coopman, 1 – 1; [90’] E. Seignez, 2 – 1.
KVK - opstelling: D. Olievier, A. Jansen Da Silva, V. Mahieu, J. Robays, J. Vandermarliere, F. Petitpretz, A. Verkindere (69’ A. Decock), S. Gantois (75’ J. Beirlaen), M. Demets, M. De Sousa Ferreira, S. Himpe. Wisselspelers: B. Knockaert, M. Kirilov, J. Beilaen, A. Decock.
Volgende competitiewedstrijd: zondag 15 december 2019 om 15.00 u., R. Knokke FC – KVK Westhoek (1e wedstrijd terugronde). Supporters op post.