03/12/19

KVK Westhoek - FC Mandel United

Zondag 1 december 2019, KVK Westhoek – FC Mandel United 1 – 3
Mandeljongens, sterk, zelfzeker en overtuigend.

Met FC Mandel United en KVK Westhoek stonden op Sint-Elooi twee fusieploegen tegenover elkaar. Sint-Elooi of Sint-Eligius groeide al snel op tot goudsmid, werd omwille van zijn eerlijkheid muntmeester van Marseille en kreeg zelfs een plaats aan het Franse Koninklijk Hof. Hij werd tot priester gewijd, leefde volgens de strenge regels van het Ierse kloosterleven en liet talrijke kerken en kloosters bouwen in opdracht van christelijke hoogwaardigheidsbekleders. De heilige goudsmid stierf op 1 december 660. Maar wat kon koning voetbal daar vandaag tegenover stellen, tegenover zo’n verhaal? Bitter weinig. FC Mandel United was na een mindere periode terug opgeklommen tot de 3e plek in het klassement met 7 zeges, 24 punten en een behoorlijke doelpuntenverhouding van 31/14. Zonder het luidop te verkondigen, dingt FC Mandel United nog altijd mee naar de titel. Alweer een zware opgave voor de eigen ploeg die voortdurend probeert los te komen uit de degradatiezone, nu al, niet eens halfweg in deze competitie. Trainer D. Cauwelier koos voor hetzelfde elftal en dezelfde succesvolle strategie als vorige week in Temse, “het defensieve blok en de vlugge tegenaanval”. Waarom niet?    

Veel volk in het Crackstadion voor deze ogenschijnlijke derby. Het was voor beide ploegen aanvankelijk rusteloos zoeken naar openingen, maar FC - 10, D. Debouver trapte zijn vrije trap op het kwartier meesterlijk binnen. M. Demets liet een paar keer zijn gave traptechniek bewonderen, echter zonder succes. Net voor de rust zorgde R. Pyck met een kopstoot voor 0 – 2. Na de rust leek KVK de bezoekers bij de keel te grijpen, maar verslikte zich. D. Debouver trapte zijn tweede goal vanaf de  stip tegen de netten, 0 – 3. Toch aasde KVK moedig op het eer reddende doelpunt dat er ook kwam, laat in de match, via de jeugdige invaller, J. Beirlaen, 1 – 3. KVK streed verbeten, maar de Mandeljongens waren te sterk, te zelfzeker en liepen op de vlucht met de zege.    

Eerste helft. Een schampschot van M. Clyncke vloog naast de paal (2’). Op basis van de vlotte balwissels veroverden de bezoekers langzaam maar zeker het veloverwicht. Op het kwartier liftte D. Debouver het leer over de KVK - muur en de geplaatste bal vloog via de binnenkant van de paal tegen de netten, 0 – 1 (16’). R. Pyck kreeg een slecht weggewerkte bal in zijn bezit en zwierde die met links over de korte kruishoek van het KVK - doel (24’). Doelman D. Olievier toonde zich alert en klemvast op schoten van J. Beyens en R. Pyck. M. Demets zag de Mandelse doelman, B. Laleman, even te ver uit zijn doel en plofte een halve volley nipt over de verste kruishoek (30’). M. Demets kon het niet laten en stuurde een harde trap op keeper B. Laleman die de bal met de vingertoppen over de doellat devieerde (34’). J. Beyens leverde vanuit het middenveld een perfecte voorzet af op de centraal spurtende R. Pyck die gemakkelijk met het hoofd het tweede Mandeldoelpunt naast de KVK - doelman binnen knikte, 0 – 2 (42’). De fysiek sterkere tegenstrever speelde volgens streng uit te voeren opdrachten en smeedde hier heel zeker de fundamenten voor de overwinning.      

Tweede helft. KVK kwam goed op dreef tijdens de eerste minuten, maar viel plat. Een botsende bal bezorgde J. Vandermarliere ongelukkig handsspel in de 16 - meter zone. D. Debouver plaatste zich achter de bal en knalde vanaf de stip naast doelman D. Olievier, de derde Mandeltreffer binnen, 0 – 3 (53’). Nu werd het wel erg zwaar voor de eigen jongens. Na een hoekschop duwde T. Raes de bal met de hiel naar de verste kruishoek. Een geluk dat D. Olievier het manoeuvre goed door had of de 4e Mandelgoal stond op het scorebord (65’).  KVK hapte even naar een tweede adem en J. Robaeys vuurde vanop 25 meter rakelings naast de paal (77’). Toen de vrije trap van M. Demets in de meute belandde, kegelde J. Beirlaen in een geharrewar van  spelers het eer reddend doelpunt over de doellijn, 1 – 3 (82’). In de slotfase van de match voetbalden de bezoekers nog drie uitstekende kansen bijeen. Op ontsnapping stuurde D. Debouver zijn gelobde bal over de uitgekomen doelman in het zijnet (85’). M. Clyncke dribbelde tot in de penaltyzone en stiftte het leer nipt over de doellat (88’). D. Debouver, de gouden Mandeljongen, drong tot ver in het KVK - gebied door, maar besloot onbeheerst in de handen van doelman D. Olievier (90’).

KVK deed wat zij kon, maar niet wat zij wou. Na de match klonk het bij de entourage overwegend als: “De spelers hebben hun best gedaan tegen een fysiek sterkere, zelfzekere en overtuigende tegenstrever”. Van de laag gequoteerde ploegen, haalde alleen SCT Menen profijt uit de 14e speeldag; de grensploeg won met 0 – 1 van FC Merelbeke, een rechtstreekse tegenstrever uit de rechter kolom. Volgende week klopt KVK aan bij de buren uit Gullegem voor de derby aan de Poezelhoek. FC Gullegem staat nog net in de linker kolom met 23 punten uit 14 wedstrijden. Alweer een serieuze opgave voor trainer D. Cauwelier en zijn jongens. Hou de moed erin, ook in moeilijke tijden. Ciao.

Doelpunten: [16’] D. Debouver, 0 – 1; [42’] R. Pyck, 0 – 2; [53’] D. Debouver, 0 – 3; [82’] J. Beirlaen, 1 – 3.
KVK - opstelling: D. Olievier, A. Jansen Da Silva, J. Robaeys, J. Vandermarliere, J. Sucaet, F. Petitpretz, S. Gantois (70’ J. Beirlaen), M. Demets, M. Da Sousa Ferreira, S. Himpe (61’ A. Verkindere), K. Serpieters (61’ V. Mahieu). Wisselspelers: B. Knockaert, V. Mahieu, J. Beirlaen, A. Verkindere.
Volgende competitiematch: Zondag 8 december 2019 om 15.00 u., FC Gullegem - KVK Westhoek. Supporters op post.

Volgende match 02/02/20 om 15:00
K. RC Harelbeke
K. VK Westhoek
Vorige Matchen
K. VK Westhoek - K. FC Sparta Petegem
1 - 0