30/04/17

KVK Westhoek - KSCT Menen 4 - 3

Zondag 30 april 2017, KVK Westhoek – KSCT Menen 4 – 3
Behoud in 2A na spectaculaire derby.

Het zenuwslopende voetbalseizoen 2016-2017 is voorbij. De tegenvallende resultaten (34/90), de zwakke prestaties (zeges) op eigen veld (2/15) en de toenemende spanning rond het behoud of de degradatie deden spelers, trainers en bestuursleden snakken naar het einde van de competitie. Het volk op de tribune van het Crackstadion morde dit seizoen meerdere malen: het bleef trouw, maar kreeg onvoldoende waar voor zijn geld. En toch moeten we meer dan een steenworp ver achterom kijken. De KVK - entourage dient na al die weken in te zien dat spelers en trainers op sportief vlak, zowel individueel als collectief, alles hebben gegeven wat in hun mogelijkheden lag om het behoud in 2A van de Amateurliga te verzekeren.

Het KVK - bestuur, onrustig en afwachtend, voelde al een tijdje nattigheid en werkte ijverig mee aan de heroriëntering van de ploeg. Net vóór de winterstop voerde de sportcommissie een trainerswissel (H. Vandenheede voor B. Mauroo) door en trok vier nieuwe spelers (E. Coulibaly, M. Bah, C. Kocur en A. Da Silva) aan om de KVK - boot in de vaart te houden. Deze drastische ingreep trok de reddingsoperatie heel langzaam op gang. Op 30 april 2017, om kwart voor vijf viel het verdict. KVK Westhoek behaalde in de “derby aan de grens” haar 9e overwinning van het seizoen, bijzonder weinig, maar net voldoende om KSV Bornem, met acht zeges achter zich te houden en naar de 14e plaats in het klassement te verdringen. Pechvogel van de dag, KSV Bornem neemt het in de eerste ronde van de barragematchen op tegen KVK Tienen. Na de wedstrijd vierde KVK Westhoek eerder ingetogen haar behoud in 2A.                  

Een harde kurkdroge bodem vóór de match in het Crackstadion. Terreinverantwoordelijke Dirk T. kon pas na uiterste pogingen het ingenieuze sproeisysteem optimaliseren. Was dat de voorbode van een moeilijke match? Jong KVK, de U-9 jongeren, vergezelden eerst nog de acteurs tot aan de middenstip, een mooi gebaar op het juiste moment om de grote jongens wat moed in te pompen. Maar het zat al vlug schots en scheef. Na goed tien minuten spel kreeg KVK een koude douche en stond met 0 – 2 in het krijt. De eigen ploeg speelde aanvankelijk traag en onzeker en botste herhaaldelijk op de geel - zwarte muur. Toch kende de eigen ploeg tweemaal pech, eerst met een kopstoot op de paal (M. Bah) en wat later met een schot op de doellat (D. Hillewaere). Kort voor de rust scoorde C. Kocur de aansluitingstreffer, 1 – 2. Er rees weer hoop. Tijdens de tweede helft klauterde KVK recht. M. Bah sprong en kopte vlot een hoekschop binnen, 2 – 2. Toevallig en met wat geluk kwamen de grensjongens weer op voorsprong via O. Vancraeyveldt, 2 – 3. Uiteindelijk trapten M. Bah (3 – 3) en D. Hillewaere (4 – 3), tijdens vijf dolle minuten, KVK Westhoek terecht naar het behoud in 2A.              

Eerste helft. Na een goed schot van D. Verstraete (4’), gepakt door C. Carron (Ex - KVK), viel de openingstreffer aan de overzijde. D. Cardon stuurde kalm en stijlvol, zijn vrije trap over de KVK - muur naast de doelpaal binnen, 0 – 1 (7’). Op hoekschop van M. Feys veerde E. Coulibaly boven de meute op en kopte het leer nipt naast de tweede staander (10’). J. Robaeys trok de dreigende B. Buyse onderuit in de 16 meter zone en S. Verbrugghe zette de penalty feilloos om, 0 – 2 (12’). Het was even slikken en zuchten voor de KVK - aanhang. Op het kwartier vloog een ferme kopstoot van M. Bah op de paal en wat later duwde C. Carron een knap schot van D. Hillewaere op de doellat (19’). De diep doorgedrongen linkerspits trok het leer terug op de vrijstaande M. Bah die in één tijd de bal over het Menense kader stuurde (24’). Op inzenden van G. Simoës devieerde F. Mwika de bal met het hoofd naast de tweede paal. Het was C. Kocur die het ijs brak en hij greep zijn kans. Zijn verre strakke schuiver (25 meter) belandde diep in de benedenhoek van het vijandige doel, 1 – 2 (40’). C. Carron was machteloos. En B. Buysse sloot de eerste helft af met een kogel vanop wel 30 meter die de KVK - doellat streelde (42’). De tweede helft zou de periode van de waarheid worden, een spel van alles of niets.                    

Tweede helft. Op hoekschop van M. Feys, veerde M. Bah aan de tweede paal hoog op en sloeg het leer met het hoofd tegen de Menense netten, 2 – 2 (50’). D. Verstraete verkeek zich op een goede kans toen hij een door C. Kocur goed teruggelegde bal naast het vijandige kader stuurde (53’). De ingevallen V. Mahieu trok het leer voor doel en de vrijstaande D. Cardon kopte de bal recht in de handen van de goed geplaatste KVK - doelman, J. Dumesnil. De grensjongens wilden van geen wijken weten. Een andere invaller, O. Vancraeyveld, ving een afvallende bal op en trapte op doel. In een uiterste poging om zijn ploeg van een nieuwe achterstand te behoeden, tikte de KVK - doelman met de vingertoppen het leer nog in eigen doel, 2 – 3 (73’). Met nog een kwartier voor de boeg, steeg de spanning, ook de temperatuur. C. Kocur bediende M. Bah die zich goed had vrijgemaakt in de bezoekende defensie. Hij trapte met een grond scherend schot, zijn tweede doelpunt, KVK langszij, 3 – 3 (75’). De rode lantaarn deemsterde nu langzaam weg. Op een verre voorzet van M. Feys, schoof D. Hillewaere, goed opgesteld aan de tweede paal, het vierde KVK - doelpunt tegen de netten, 4 – 3 (80’), de genadeslag voor de bezoekers. En in de slotminuut van de reguliere speeltijd drongen vier KVK - aanvallers zich op tegenover één KSCT - verdediger. J. Robaeys, oprukkend over de halve lengte van het veld, serveerde het leer centraal voor C. Kocur die, in duel met een Menense verdediger, zwaar ten val kwam. Hij bleef liggen en kreeg verzorging. Ver in blessure tijd ontsierden een paar zware contacten de nochtans faire derby. D. Hillewaere (duw) voor KVK en D. Meulenyzer (kopstoot) voor de bezoekers, moesten vroegtijdig het veld verlaten. De scheidsrechter floot voor het einde van de partij en het was bang wachten op de resultaten van de andere wedstrijden.                           

Zo afhankelijk van de uitslagen van de andere partijen is KVK nog nooit geweest. Op de allerlaatste speeldag klom de eigen ploeg van de 14e naar de 13e plaats in het klassement en ontvluchtte daarmee de vervelende en onberekenbare barragematchen. Eind goed, al goed, maar toch zijn de blikken al op de nabije toekomst gericht. Een hartelijk woord van dank gaat naar  iedereen, sympathisanten, spelers, trainers, sponsors en medewerkers die zich ten volle hebben ingezet voor het behoud van KVK Westhoek in 2A van de Amateurliga. Voetbalseizoen 2016 – 2017, een overgangsjaar? We zullen het nooit weten. Het eerste vierjarig mandaat van de fusieploeg is definitief voorbij en een flink stuk van de aanvankelijk geformuleerde doelstellingen zijn vervuld. KVK Westhoek is er stellig van overtuigd om volgend voetbalseizoen sportief sterker voor de dag te komen. Ciao.        

Doelpunten: [7’] D. Cardon, 0 – 1; [12’] S. Verbrugghe, 0 – 2 (penalty); [40’] C. Kocur, 1 – 2; [50’] M. Bah, 2 – 2; [73’] O. Vancraeynest, 2 – 3; [75’] M. Bah, 3 – 3; [80’] D. Hillewaere, 4 – 3.
KVK - opstelling: J. Dumesnil, Y. Euvrard, A. Da Silva, D. Dewilde (36’ G. Damien), M. Feys, J. Robaeys, C. Kocur, M. Bah (88’ M. Bailleul), E. Coulibaly, D. Verstraete (68’ G. De Korte), D. Hillewaere. Wisselspelers: M. Bailleul, G. Damien, C. Callens, G. De Korte.  

Volgende match 29/04/18 om 15:00
K. VK Westhoek
K. SK Ronse
Vorige Matchen
K. SV Bornem - K. VK Westhoek
3 - 1