04/11/19

KVK Westhoek - KFC Merelbeke

Zondag 3 november 2019, KVK Westhoek – KFC Merelbeke 1 – 2
KVK overtuigt niet in slap concurrentenduel.

De tiende en laatste wedstrijd van de eerste periode, seizoen 2019-2020 werd afgewerkt in het Crackstadion op zondag 3 november 2019, een kille druilerige dag, een echte herfstdag. Met slechts 1 overwinning en 3 gelijke spelen geraakt KFC Merelbeke aan 6 punten, evenveel of -weinig als KVK Westhoek. Maar zowel offensief als defensief moet de eigen ploeg de Oost-Vlamingen laten voorgaan. Het sterk negatieve doelpuntensaldo (-15) baart KVK al langer kopzorgen, zeker nu haar 2 spitsen nog steeds buiten strijd zijn. Dezelfde verhouding bij KFC Merelbeke staat op -9 en het ziet ernaar uit dat beide ploegen, samen met VW Hamme, SCT Menen en FC Sint-Niklaas een verbeten strijd zullen moeten leveren om te overleven in 2A. Ondertussen sukkelt KVK nog steeds met een gekwetstenboeg die wel 3 stappen lang is.     

FC Merelbeke kwam pas op het einde van de eerste speelhelft op voorsprong na een weinig creatieve en boeiende eerste helft. Het was de enige diepte - actie van de eerste helft die de bezoekers op voorsprong bracht in de 43e minuut. Verder waren er geen doelkansen, nauwelijks mogelijkheden en het bleek duidelijk dat beide ploegen elkaar nauwelijks konden verrassen of pijnigen. Vroeg in de tweede helft stelde KVK verdiend gelijk, 1 – 1 (57’). KVK bracht de betere combinaties op de mat en een tweede doelpunt leek in de maak. Maar het tegendeel gebeurde en het doelpunt viel aan de overkant. Een goed onderbouwde aanval van de bezoekers, besloten met een kopbaldoelpunt, bezegelde het lot van de eigen ploeg, 1 – 2.               

Eerste helft. Een strakke voorzet van M. Demets kwam in de handen van FCM – doelman, T. Segers terecht. J. Berlaen en S. Gantois kwamen een stapje tekort om de actie af te ronden (6’). Aan de overkant trok de gevluchte J. Van Laere een bal voor doel die in het niemandsland verdween (8’). M. Demets struikelde in de 16 - zone, na zijn soloactie, maar scheidsrechter K. Dhont doorzag het gebeuren: een FCM - verdediger ontzette duidelijk eerst de bal en tikte daarna de KVK - aanvaller aan (12’). A. Elaut bediende J. Van Laere die zijn lage schuiver gepakt zag door KVK - doelman D. Olievier (30’). FCM - portier T. Segers klemde overtuigend de vrije trap van J. Sucaet, gericht naar de benedenhoek van het vijandige doel (32’). Toch namen de bezoekers gaandeweg het heft in handen. J. Van Laere zwiepte in halve volley een ingezonden bal over het KVK - kader (35’). Vanop links trok A. Seynhaeve de bal voor doel en de aandringende J. Van Laere knalde in één tijd over de doellat (35’). T. Zwart stak M. De Bruycker doorheen de KVK - defensie, de diepte in, en die schoof het leer voorbij de KVK - doelman van dichtbij tegen de netten, 0 – 1 (43’). De eerste helft verliep voor KVK helemaal niet zoals gewenst, misschien zou de tweede helft opheldering brengen.        

Tweede helft. KVK liet zich beter in het spel betrekken en kwam vroeg op gelijke hoogte. S. Gantois dribbelde voorbij een paar verdedigende middenvelders en bediende de door de vijandige defensie spurtende J. Vandermarliere. De hard werkende aanvoerder trapte de bal vlot naast de FCM - doelman, T. Segers binnen, 1 – 1 (57’). KVK kreeg de smaak te pakken. M. Demets rukte op en besloot hard in de handen van doelman T. Segers (59’). Ook S. Gantois drukte het leer rakelings over de doellat (66’). Maar de KVK - trein stokte en viel uiteindelijk stil. FC Merelbeke herademde even heel diep. T. Zwart, aan de eerste paal, trapte een ingezonden bal vanop links, van dichtbij hard op doel. Doelman D. Olievier weerde het leer met beide handen af naar de tweede paal, waar de inlopende J. Van Laere gemakkelijk kon binnenkoppen, 1 – 2 (70’). KVK was niet meer bij machte te reageren terwijl de bezoekers hun voorsprong met succes konden consolideren.          

Het ongeordend rondspelen van de bal, zoveel mogelijk in de breedte van het veld, zonder enig diepteperspectief in het spel, getuigt van een gebrek aan durf en initiatief en leidt tot twijfel en onzekerheid. Dat overkwam KVK in het concurrentenduel met FC Merelbeke, waarbij de eigen ploeg roemloos ten onder ging. Veel verre voorzetten kwamen niet tot hun bestemming en de vrij talrijke stilstaande fases, zoals vrije trappen en hoekschoppen waren een maat voor niets. De match die moest gewonnen worden, werd verloren en er hangt een vage blik over de nabije toekomst, op het verdere verloop van de competitie voor de eigen ploeg. Tegen een naaste concurrent stak geen overtuiging in de eigen ploeg die evenmin het thuisvoordeel wist te benutten. Het is tijd om een balans op te maken over de eerste periode. Twee zeges uit tien wedstrijden, 8 doelpunten gescoord en 24 tegendoelpunten, het is een magere oogst waarmee KVK genoegen moet nemen en daarmee strandt op de 14e plaats in het klassement. KVK krijgt een herkansing in de tweede periode en hoopt zich alsnog uit de gevarenzone weg te kunnen voetballen. Onmacht en gelatenheid heersten in de KVK - entourage na de match. De droevige sfeer van de eerste novemberdagen zette zich door tot in de kantine. Volgende week maakt KVK de korte reis naar Menen voor het burenduel met SCT. SCT Menen versloeg verrassend FC VW Hamme met 1 – 3 en maakt een sprong voorwaarts, naar de 13e plaats in het klassement. Zal KVK klaar staan om slag te leveren aan de grens tegen alweer een rechtstreekse concurrent, in een prestigeduel met een rijk verleden? Ciao.         

Doelpunten: [43’] M. De Bruycker, 0 – 1; [57’] J. Vandermarliere, 1 – 1; [70’] J. Van Laere, 1 – 2.
KVK - opstelling: D. Olievier, M. Kirilov, V. Mahieu, J. Robaeys, J. Vandermarliere, J. Beirlaen, A. Decock (64’ S. Vakala), J. Sucaet, S. Gantois, M. Demets (64’ S. Himpe), K. Serpieters. Wisselspelers: G. Lemaire, S. Vakala, M. De Sousa Ferreira, S. Himpe.
Volgende match: zondag 10 november 2019 om 14.30 u. SCT Menen – KVK Westhoek. Supporters op post.

Volgende match 22/02/20 om 20:00
SK Sint-Niklaas
K. VK Westhoek
Vorige Matchen
K. VK Westhoek - K. SV Oudenaarde
4 - 3