02/09/19

K. VK Westhoek - R. Knokke FC

Zondag 1 september 2019, KVK Westhoek – R. Knokke FC 1 – 4
KVK lost de rol na de rust.

Het KVK - bestuur had zich voor het nieuwe seizoen 2019-2020, voorgenomen een nauwgezet, maar verantwoord transfertbeleid uit te stippelen. Op 22 mei ondertekende P. Devos een akkoord om de nieuwe hoofdtrainer te worden van KVK. Om toch een competitieve equipe in het veld te brengen, beoogde het KVK - bestuur een diepgaande herstructurering van de ploeg, wat niet van een leien dakje liep. KVK trok tien nieuwe A-kernspelers aan. Een vijftal jonge talenten uit eigen kweek waagden de grote sprong voorwaarts en kwamen als beloftes in de A-kern terecht. Ze krijgen ongetwijfeld een kans om te tonen wat zij op dat niveau waard zijn. Toch opperden vrij veel stemmen uit de KVK - aanhang – en niet ten onrechte – of de nieuwe ploeg niet veeleer in de breedte dan in de diepte was uitgebouwd.      

Nieuwkomers in de reeks Amateurs 2A - VFV zijn de degradanten R. Knokke FC en KSV Oudenaarde uit 1e klasse amateurs VFV, alsook promovendi KSKV Zwevezele en FC Merelbeke uit 3A amateurs VFV. Drie Oost-Vlaamse clubs FC Sint-Niklaas, KSV Temse en VC VW Hamme keren terug naar 2A, terwijl de vijf Vlaams-Brabantse ploegen in andere afdelingen werden ondergebracht.  

Het kriebelde, reikhalzend en ongeduldig uitkijken naar de start van de nieuwe competitie. KVK schoot meteen de hoofdvogel af en trof met de komst van R. Knokke FC een degradant uit Amateur reeks 1, ongetwijfeld een titelkandidaat. De Kustclub lijfde twee ex eerste klasse spelers in, K. Persoons en T. De Sutter. De defensieve middenvelder werkte 310 wedstrijden af in de JPL en PL samen, terwijl de centrumspits 335 keer in de JPL aantrad. Wat brachten beide teams vandaag op de groene mat tijdens de eerste match van het nieuwe voetbalseizoen?  

Zeer mooi weer met een vlak en heerlijk voetbalveld, bij 23 °C. Is de KVK - ploeg klaar voor de eerste ernstige test van het seizoen? Tijdens de eerste helft viel het aardig mee en de eigen ploeg verraste met enkele goede initiatieven. Evenwicht in het spel en evenwicht in de score met 2 penaltydoelpunten in het resultaat aan de rust, 1 – 1. In de tweede helft trokken donkere onweerswolken boven de KVK - voetbalhemel. De fysiek sterkere en meer beweeglijke Oostkustploeg bouwde tijdens het laatste halfuur haar voorsprong uit tot 1 – 4, maar de eigen ploeg verliet, na een voortreffelijke prestatie, met opgeheven hoofd het veld.

Eerste helft. S. Gantois daagde alleen voor de Knokse doelman op maar liftte het leer onvoldoende over S. Dhoest. Het afgeweerde leer kwam in de voeten van M. Demets die in de 16 - zone, onderuit werd gehaald. A. Decock zette de 11 metertrap feilloos om, 1 – 0 (6’). Eerst A. Claeys, op voorzet (11’) en daarna S. Savaete op hoekschop (14’) kopten telkens rakelings over het KVK - doelkader. Toch tikten de KVK - centrale verdedigers, enigszins onder druk, heel dikwijls het leer naar elkaar toe in de schaduw van de vijandige spits, T. De Sutter. Het schot van L. Prez schoof gevaarlijk naast de verste paal (24’). Toen V. Mahieu na een duw- of trekbeweging T. De Sutter  onderuithaalde in de 16 - zone, zette A. Vanfleteren de strafschop beheerst om, 1 – 1 na 34’. De ontknoping moest in de 2e helft komen.           

Tweede helft. De oprukkende A. Vanfleteren, randje 16 - zone, duwde het leer tegen de paal en het vloog terug het veld in (48’). Het gerichte schot van weerom A. Vanfleteren, ramde bijna de rechterpaal (60’). KVK geraakte niet uit de omknelling want de Knokse druk verhoogde en ook het speltempo. Uit een heel vlotte combinatie op rechts kreeg S. Savaete het leer in de voeten toegespeeld en schoof het laag en strak naast KVK - doelman D. Olievier, tegen de netten, 1 – 2 (61’). Het derde Knokse doelpunt zat eraan te komen, maar de attente F. Petitpretz kopte aan de tweede paal een ingezonden bal voor de neus van de aanstormende J. Buysse terug het veld in (64’). Diezelfde J. Buysse ruimde op volle snelheid de linkerflank af en eens voldoende dicht bij het KVK - doel, plofte hij het leer rechtdoor tegen de netten, 1 – 3 (70’). D. Olievier had werkelijk geen verhaal. En tot overmaat van ramp stuurde S. Gantois een terugspeelbal in de voeten van T. De Sutter die op het KVK - doel afstevende. De ervaren, doch uitgeputte T. De Sutter aarzelde en faalde. Het leer bleef steken in de handen van de goed uitgekomen KVK - doelman, D. Olievier (79’). Na een fraaie KVK - actie op links, knalde S. Gantois de bal over het transversaal (81’). En dat was het voor KVK, want de ingevallen D. Descheemaecker kreeg het laatste woord toen hij na een forse doorbraak van L. Prez, het leer simpelweg binnentikte (89’), 1 – 4.

Niet de nederlaag, vooral de cijfers, wekken enige onrust. Maar van de 15 spelers die vandaag voor KVK op het scheidsrechterblad vermeld stonden, noteerden we liefst 7 nieuwkomers. De automatismen voor dit niveau (2A) zijn nog onvoldoende ontwikkeld, het samenhorigheidsgevoel en het collectieve teamwerk moeten nog groeien. Na de match keerde de trouwe KVK - aanhang heel even terug op de eerste match van het seizoen en concludeerde unaniem dat er nog groeimarge zit in de geledingen van het geboden spel, maar ook in de individuele capaciteiten van de geselecteerde KVK - spelers. En dat stemt hoopvol. Een resem van zware opdrachten zit daar aan te komen voor de eigen ploeg. Volgende week zaterdag 7 september reist KVK naar de Gentse havenzone om er slag te leveren tegen RC Gent. Alweer een te vrezen titelpretendent?      

Doelpunten: [6’] A. Decock, 1 – 0 penalty; [34’] A. Vanfleteren, 1 – 1 penalty; [61’] S. Savaete, 1 – 2; [70’] J. Buysse, 1 – 3; [89’] D. Descheemaecker, 1 – 4.  
KVK - opstelling: D. Olievier, M. Kirilov, V. Mahieu, J. Robaeys (86’ W. Carlier), J. Vandermarliere, A. Decock (59’ S. Himpe), F. Petitpretz, S. Gantois, M. Demets (66’ J. Berlaen), O. Diakho,M. De Sousa Ferreira, Wisselspelers: G. Lemaire, J. Beirlaen, W. Carlier, S. Himpe.
Volgende match: zaterdag 7 september 2019 om 20.00 u., RC Gent – KVK Westhoek. Supporters op post.