21/09/20

KVK Westhoek - FC Sparta Petegem

Zondag 20 september 2020 KVK Westhoek – FC Sparta Petegem 0 – 2
KVK’ s ongelijke strijd tegen sterke Spartanen

Welkom aan koning voetbal die, met een drietal weken vertraging, vandaag zijn intrede deed in de nationale amateurcompetitie. Covid-19 schortte de wedstrijdkalender even op, wat de organiserende instanties (KBVB en clubs) enige ademruimte gaf om in onzekere tijden een overzichtelijke planning van de wedstrijden te kunnen aanbieden. Schakelen we in deze voetbalcompetitie langzaam maar zeker over op het “oude normaal” of schopt de wisselvallige en tergende corona straks de goede bedoelingen van zoveel betrokken partijen weer overhoop?

Met FC Sparta Petegem kreeg KVK Westhoek vandaag, aan de vooravond van de herfst, een van de meest representatieve ploegen uit 2e amateur VV (vroeger 3e nationale) over de vloer. Groen - zwart, met een uniek sportief beleid, is de voorbije tien jaar telkens in de top-5 van het eindklassement geëindigd. Regelmaat, strijdlust, talent en offensief voetbal staan in de banier van de Spartanen. KVK kreeg vorige week een onverwachte opdoffer in de Ardennen, maar trok nuttige lessen uit haar laatste bekertreffen. J. Robaeys, F. Petitpretz, Y. Hornois en O. Luckx, vier A-kern titularissen, bleven onzeker of revalideren.       

Stralend weer met een blakende zon in de hoofdrol. Wordt het straks lente of herfst? Twijfels. Een grasmat om van te snoepen en een coronaveilige kantine heeft ook zijn belang. De KVK - medewerkers stonden klaar, hopelijk de spelers ook en dit voor de allereerste match van het nieuwe seizoen. Er was een boeiende eerste helft met een evenwichtig spelbeeld. Sparta ontketende gevaarlijke tegenaanvallen, KVK van haar kant drukte meer op het vijandige doel, maar beet toch in het zand met een 0 – 2 aan de rust. Hoe een oplossing te vinden om die achterstand om te buigen? In de tweede helft trok KVK zich te traag op in het aanvallend spel en stagneerde wat de Spartanen de mogelijkheid gaf om rustig terug te keren in defensie. Het ontbrak de eigen ploeg aan kracht om de vijand het vuur aan de schenen te leggen. De bezoekers met o.a. A. en R. Vanborm, D. Joye, P. De Wulf, W. Basyn en K. Weytens, rijk aan ervaring en talent, teerden op hun voorsprong en keerden met de volle buit terug huiswaarts.

Eerste helft. KVK speelde het spel mee en Y. Dewilde trapte vroeg een toegeschoven bal ter hoogte van de 16, rakelings naast de paal (3’). Aan de overkant was het raak toen de Spartaan L. Berwouts de diepte in werd gestuurd vanuit het middenveld, de 16 - meterzone infiltreerde en een gelobde bal via de vingertoppen van KVK - doelman B. Paepe, in de verste hoek van het KVK - doel deponeerde, 0 – 1 (10’). Voor KVK had O. Diakho de gelijkmaker aan de voet, maar hij stak het leer ongelukkig naast de paal (13’). Een geluk dat verdediger G. Verhelst een poging van R. Vanborm afblokte (22’) en D. Joye het leer, op een gave voorzet van R. Vanborm, over de KVK - doellat kopte (25’). Sparta - doelman, T. Vandenbossche stootte het leer in hoekschop toen het harde schot van J. Cremers recht op hem af kwam (27’). KVK bood te weinig en het tweede Sparta - doelpunt was in de maak. A. Vanborm bediende in de breedte, in de 16 - meter zone, de mee opgerukte D. Joye die het leer heel sereen naast KVK - doelman, B. Paepe tegen de netten drukte, 0 – 2 (28’). Zou KVK het tij nog kunnen keren tijdens de tweede helft? Het was een bange strijd tussen hoop en heel veel twijfels.

Tweede helft. Hoe zou KVK tot scoren kunnen komen om de partij opnieuw levendig te maken? KVK probeerde wel, maar de pogingen bleven zonder succes. Integendeel, de Spartanen grepen naar de wapens. V. Mahieu veegde een voorzet van L. Berwouts in hoekschop (52’) en B. Paepe sloeg een trap van S. Blancke, kort bij zijn doel, ook in hoekschop (56’). De ingevallen M. Kirilov vlamde van heel ver (25 meter) in de richting van de verste doelhoek en S. Blancke devieerde het leer in corner (60’). Op inzenden van L. Berwouts vanop rechts knalde de aanstormende D. Joye zijn goede kans onbesuisd naast de paal (66’). In dezelfde minuut kopte ook S. Dedeygere een goed genomen vrije trap naast de staander (66’). De gebroeders A. en R. Vanborm verschenen wervelend op het toneel. Eerst vlamde de doorgebroken R. Vanborm van dichtbij op doelman B. Paepe (72’). Daarna besloot A. Vanborm een verre voorzet van broer R. Vanborm op de verste paal (74’). Het laatste wapenfeit schreef KVK op haar naam, toen de ingevallen G. Tanghe in het straatje werd gestuurd en tussen twee verdedigers in, zijn poging over de lat van het Sparta - doel zag vliegen (83’). Jammer dat KVK op de openingsdag van de competitie het eer reddende doelpunt niet kon scoren.        

KVK verloor de openingsmatch van de nieuwe competitie tegen sterke Spartanen die traditioneel een gedisciplineerde formatie in het veld brengen. Speelden de bezoekers vandaag een soort van totaalvoetbal, van massaal aanvallen en verdedigen in groep? Het is een gevaarlijk en niets ontziend wapen. Wanhopen hoeft niet, KVK. Het seizoen is lang en onvoorspelbaar. Volgende week zaterdag trekt de KVK - karavaan met open vizier naar het ruime Forestiersstadion te Harelbeke. RC Harelbeke is een rechtstreekse en te duchten concurrent. KVK’ s opdracht is: “Hoe de paars-witte Ratjes in de val te lokken”? Mogen we ons verwachten aan beklijvende voetbaltaferelen vol strijd en spanning? Tere zielen dienen zich te onthouden. Ciao.      

Doelpunten: [10’] L. Berwouts, 0 – 1; [28’] D. Joye, 0 – 2. 

KVK - opstelling: B. Paepe, S. De Deygere, G. Verhelst (67’ F. Petitpretz), V. Mahieu, S. Himpe, O. Diakho, J. Cremers, V. Nyoni, Y. Dewilde (76’ G. Tanghe), A. Verkindere (46’ M. Kirilov), R. Mitchell. Wisselspelers: B. Knockaert, M. Kirilov, G. Tanghe, F. Petitpretz.

Volgende competitiematch: op zaterdag 26 september 2020 om 19.30 u., RC Harelbeke – KVK Westhoek. Supporters op post.

Volgende match 01/11/20 om 14:30
R. FC Wetteren
K. VK Westhoek