13/09/20

3e ronde Croky cup

Zaterdag 12 september 2020, U. Rochefortoise – KVK Westhoek 4 – 1
Sterke Ardennezen wippen KVK uit Croky cup

Rochefort (Sterke of harde rots) ligt op de Naams-Luxemburgse provinciegrens, aan de Poort van de Ardennen. Met het toeristisch aanbod en het Trappistenbier haalt Rochefort jaarlijks heel veel bezoekers binnen. Maar vandaag wordt gezocht naar Stade Parc des Roches in de Rue de la Passerelle, waar KVK Westhoek de plaatselijke ploeg, Union Rochefortoise, partij zal geven. Het is een hele onderneming om daar naar toe te trekken (240 km) en ’s avonds laat terug te keren. Een lange tocht met hellingen, door bossen, langs Waalse wegen. Dat het voor de eigen ploeg geen gemakkelijke opgave zou worden, lag voor de hand. Er waren niet alleen het moeizaam parcours en de grote afstand, het zou ook tot een sportieve confrontatie komen met de dapperheid en het weerstandsvermogen waarvoor de Ardennezen bekend staan.   

Even prachtig als verrassend was het decor met een goed bespeelbare grasmat, verderop wat rotsen, een redelijke verlichting en vooral die statige heerser, een hoogstammige zilverpopulier binnen de veldomheining op nauwelijks een meter van de witte kalklijnen. De spelers zullen hier enigszins hun snelheid moeten matigen. Trainer B. Debo kon niet rekenen op enkele A-kernspelers, die wegens diverse blessures aan de kant bleven: S. Gantois, J. Robaeys, F. Petitpretz, O. Luckx en Y. Hornois. N. Wabo was niet speelgerechtigd, maar R. Mitchell deed een geslaagd debuut.   

Hoekschoppen bij de vleet langs weerszijden tijdens de eerste helft, maar enkel de Ardennezen maakten er dankbaar gebruik van om tweemaal met het hoofd te scoren. De rijzige atletische aanvallers prikten binnen het kwartier gemakkelijk 2 doelpunten doorheen de mazen van de KVK - defensie. KVK combineerde goed, maar maakte geen gebruik van de gecreëerde kansen om aan te sluiten. Tijdens de tweede helft volstonden bij de thuisploeg twee individuele acties om de voorsprong op te drijven tot 4 – 0. Opnieuw gingen voor de eigen ploeg enkele kansen de mist in. Op het einde van de match zorgde J. Cremers voor het eer reddende doelpunt. 4 – 1 voor Union, een verdiende zege, maar een overdreven resultaat. De traditie werd gerespecteerd, KVK. Het bekeravontuur was weer van korte duur. Liefst geen gezeur achteraf en nu vooral de blikken richten op de komende competitie.

Eerste helft. Toen J. Cremers vanop links aan de overkant O. Diakho bereikte, duwde die het leer over de doellijn, maar de assisterende ref zwaaide voor buitenspelpositie van de KVK - spits (2’). Het hoekschoppenfestival kon beginnen. Op hoekschop kopte V. Thomas naar de bovenhoek van het KVK - doel; B. Paepe sloeg het leer met een geweldige reflex weer in hoekschop (5’). T. Monmart veerde hoog op en devieerde  met het hoofd de hoekschop van A. Di Lallo onder de vallende B. Paepe tegen de netten, 1 – 0 (9’). Aan de overkant ontsnapte O. Diakho en vlamde in het zijnet (13’). Op een goed gegeven hoekschop torende B. Leleu boven iedereen uit en verdubbelde met het hoofd de voorsprong voor zijn ploeg, 2 – 0 (14’). KVK bleef niet bij de pakken zitten en reageerde met een drietal acties. Eerst vuurde J. Cremers vanaf de rand van de 16 - zone, op de paal (17’). Daarna knikte V. Mahieu van dichtbij de keurig gegeven vrije trap van S. Himpe in de handen van UR - doelman A. Martinez (21’). En op het halfuur haalde keeper A. Martinez alles uit de kast om een poging van J. Cremers, op voorzet van R. Mitchell, van dichtbij in hoekschop te kloppen. A. Di Lallo ontving het leer op het middenveld, rukte op, dreigde te scoren, maar weer was er de attente KVK - doelman, B. Paepe die voor de neus van de dreigende UR - aanvaller het leer bemachtigde (37’). Op voorzet van O. Diakho, omzeilde V. Mahieu de buitenspelval, ook de UR - doelman, week te ver uit en stak het leer naast de paal in het zijnet (44’). Een uitgesproken kans op de aansluitingstreffer kort voor de rust ging spijtig genoeg verloren. KVK kreeg bijna opnieuw het deksel op de neus toen de snelle J. Bertrand voorbij G. Verhelst raasde en op het uitgestoken been van B. Paepe kogelde waardoor het leer gelukkig in hoekschop verdween (45’). Dat KVK voor een vrij zware opgave zou staan tijdens de tweede helft, hoeft geen betoog.   

Tweede helft. In een tijdspanne van een kwartier bouwden de Ardennezen hun voorsprong uit tot 4 – 0. J. Bertrand dribbelde zich vrij, zond in op A. Sarr die aan de eerste paal met een afgeweken bal zijn ploeg op een 3 – 0 voorsprong bracht (52’). M. Lambert knalde rakelings naast de paal (64’) en één minuut later klopte UR-doelman A. Martinez de kogel van J. Cremers in hoekschop. J. Wauthy zette zich door tot in de 16 - zone en knalde het leer weergaloos in de verste hoek van het KVK - doel, 4 – 0 (65’). Het verdict was gevallen en toch gaf KVK zich niet echt over. O. Diakho knalde en de UR - doelman, vallend, klemde het leer (67’). Wat later kwam de beweeglijke KVK - spits een voetje tekort om een voorzet van R. Mitchel binnen te duwen (81’). Het mooiste doelpunt van de avond, weliswaar veel te laat, kwam van de voet van J. Cremers die eerst het leer controleerde en het daarna vanop 20 meter fraai in de verste hoek van het UR - doel deponeerde (84’). In de slotminuut, op inzenden van R. Mitchell, vuurde de ingevallen G. Tanghe van dichtbij in het pak en miste J. Cremers nog een behoorlijke kans op een (zijn) tweede doelpunt.     

KVK miste scherpte in de defensie en efficiëntie in de aanval. Het leek alsof de atletische Ardennezen meer kracht hadden dan de eigen ploeg. Ze hielden het spel ook stevig in hun greep. Hun dapperheid en weerstandvermogen lijken duidelijk bewezen. Toch blijft trainer B. Debo optimistisch na de nederlaag. Hij weet waar de pijnpunten liggen en is ervan overtuigd een vlot draaiende ploeg op de been te brengen voor de eerste competitiematch. Het zeer ambitieuze U. Rochefortoise bracht een zo goed als volledig nieuwe ploeg in het veld en dingt het komende seizoen naar de titel in 3D (ACFF). We wensen de Ardennezen veel succes in de beker van België en in de nationale competitie.  

De ontvangst na de match was buitengewoon hartelijk. Het UR - bestuur bood de sympathieke KVK - begeleider een handvol jetons (In de volksmond: “stongs”) aan waarmee de enkele, maar vurige KVK - supporters genoten van de plaatselijke bierspecialiteit (*). Terwijl het feest onder de “Rochefortois” losbarstte, gingen in het KVK - gezelschap, de matchanalyse en de heerlijke degustatie rustig verder. Iedereen was er stellig van overtuigd ooit naar deze prachtige streek te zullen terugkeren, maar niet meer om er te voetballen. Ciao.    

KVK - opstelling: B. Paepe, S. De Deygere, M. Kirilov, G. Verhelst (69’ G. Tanghe), V. Mahieu (55’ V. Nyoni), S. Himpe, O. Diakho, J. Cremers, Y. Dewilde, A. Verkindere, R. Mitchell. Wisselspelers: G. Lemaire, T. Deconinck, G. Tanghe, V. Nyoni.

(*) Rochefort is een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy te Rochefort in de provincie Namen wordt gebrouwen. De Cisterciënzerabdij voor nonnen werd in 1230 opgericht, maar rond 1789 vernield. De abdij werd in 1887 weer opgebouwd, en het eerste Rochefortbier werd rond 1899 gebrouwen (Bron: Wikipedia).

Volgende match 06/12/20 om 15:00
K. VK Westhoek
K. RC Gent