05/08/19

Beker van België

Beker van België, 2e ronde van de Croky Cup
Zondag 4 augustus 2019, KVK Westhoek – Lyra-Lierse Berlaar 0 – 0.
Strafschoppen 3 – 4.
KVK ledigt beker tot op de bodem.

KVK Westhoek mocht vandaag in een nieuwe gedaante tonen wat zij in haar mars had voor de komende voetbalcompetitie. Bekerwedstrijden voor de amateurclubs worden meestal niet bekeken als een finaliteit, een doel op zich, maar als een grondige voorbereiding op de nationale competitie. KVK trof Lyra-Lierse Berlaar. De club kende in het verleden nogal wat naam- en nummerveranderingen, ook in het post Lierse - tijdperk en speelt heden tijdelijk in de voetbalaccommodatie van Berlaar. Lyra-Lierse Berlaar is onder het stamboeknummer 52 ingeschreven bij de KBVB en treedt tijdens het seizoen 2019-2020 aan in de 3e klasse Amateur VV - B.  

De match werd onverwacht aangekondigd als risicomatch. Van de gevreesde bezoekende massa Lyra-Lierse supporters daagden nauwelijks 150 kijklustigen op, misschien wel de harde kern, maar toch. En verbazingwekkend kwam de eerste lichtflits met blauwe rookontwikkeling uit het eigen kamp en die werd vlug in de kiem gesmoord. KVK bleef aanvallend ontzettend zwak, kon defensief de poort goed gesloten houden, maar rekende wellicht te veel op de strafschoppen. 0 – 0 als einstand van de reguliere match en 3 – 4 in de penaltyreeks. Dat zegt genoeg over het huidige voetbalvermogen van de eigen club, die thuis verloor van een bezoekende club die volgend seizoen in een klasse lager start en die vandaag meer volwassen voetbal bracht.

Eerste helft. De schrikt zat er langs weerzijden diep in. Zwart - wit toonde meer maturiteit in de spelopbouw en kwam tot de eerste echte voetbalacties. J. Peffer (14’) en S. Dillien (18’) waagden hun kans, maar vonden telkens KVK - doelman, G. Lemaire, op hun weg. Op het halfuur trapte M. Demets een harde verre bal over het LLB - doelkader. En op het einde van eerste helft ontwaakten de spelers, na een geforceerde drankpauze. J. Adesanya omzeilde de buitenspelval, maar knalde het leer hoog boven het KVK - kader (43’). Op een inzenden van J. Sucaet, kopte S. Gantois het leer over het LLR - doel (45’). En in dezelfde minuut rukte J. Vandermarliere zich doorheen de bezoekende verdediging en trapte het leer zwak in de handen van LLR- doelman, K. Maes. Wilde KVK zich plaatsen voor de volgende ronde, dan zou er vlug beterschap in haar spelsysteem moeten komen.

Tweede helft. Nauwelijks beterschap in het wedstrijdbeeld, met trage opbouw en weinig creatieve aanvalsbewegingen. Q. Van Goylen schoof aan de tweede paal het leer langs de verste paal terug buiten het veld (51’). J. Peffer, alleen voor het KVK - doel, liftte het leer zachtjes in de handen van KVK - doelman, G. Lemaire (59’). Geen spoor te zien van de KVK - strijdlust. Tenzij A. Jansen Da Silva (KVK) en Y. Van Parys (LLR) onderling in pijnlijke handtastelijkheden betrokken waren. Beide belhamels verlieten met rood het veld (60’). Toch nog één opwindende fase toen S. Himpe het leer voor het LLR - doel trok en G. Lambreghts de bal rakelings naast zijn eigen kader in hoekschop devieerde (80’). Eindstand 0 – 0 en bangelijk afwachten wat de strafschoppen zouden brengen. Tijdens de strafschoppenserie misten M. El Hajji en J. Beirlaen voor KVK Westhoek en doelman K. Maes voor LLR. Een 3 – 4 uitslag betekende de uitschakeling voor KVK in de tweede en enige ronde voor de eigen ploeg.

KVK etaleerde een zwakke voorbereiding op de komende competitie 2019-2020. De offensieve hulpeloosheid en radeloosheid werden gedeeltelijk gecompenseerd door het mobiele middenveld en de defensieve soliditeit. Maar een ploeg die in eigen huis niet tot scoren komt, maakt veel kans om ten onder te gaan. Een weldoende voorbereiding op de nakende competitie was het geenszins en vooral mist KVK Westhoek vanaf nu het ritme om in de lopende bekercompetitie nuttige ervaring op te doen voor de nationale competitie. Of brengt de komende trainingsperiode toch nog inzicht en overzicht? Ciao.   

KVK - opstelling: G. Lemaire, A. Jansen Da Silva, V. Mahieu, J. Vandermarliere, S. Gantois, H. Legname (73’ J. Beirlaen), J. Sucaet ( 80’ J. Sucaet), M. El Hajji, F. Petitpretz, M. Demets (68’ S. Himpe), J. Robaeys. Wisselspelers: B. Knockaert, M. Kirylov, J. Beirlaen, S. Himpe.