01/02/19

In memoriam

In memoriam Geert Vuysteke
Geboren te Nieuwpoort op 23 januari 1965 en overleden te Roeselare op 29 januari 2019.
Beknopt overzicht van zijn sportieve carrière, zonder volledigheid.

De talentvolle Geert Vuylsteke werd op 16 - jarige leeftijd bij S.V. Nieuwpoort weggeplukt om bij Club Brugge te gaan voetballen. Daar brak hij niet volledig door en kwam bij derde klasse club SK Roeselare terecht. Hij voetbalde vervolgens bij diverse West - Vlaamse voetbalclubs, zoals KVK Ieper, VK Torhout, KSV Diksmuide, KSV Ingelmunster en KFC Izegem, waar hij speler-trainer werd. Later trad hij aan bij SC Zonnebeke en Sassport Boezinge. Na een loopbaan van 17 jaar als voetbalspeler en 1 jaar als speler - trainer was hij ook nog 9 jaar voetbaltrainer, waarvan 3 jaar bij KVK Ieper tot 30 juni 2012. 

Speler. Iedere echte voetballiefhebber bewonderde Geert als de “middenvelder met de gouden voeten”. Hij stuurde, was de motor in de ploeg, motiveerde zijn medespelers en hield de ploeg bijeen. Hij wilde winnen voor zijn club, genieten voor een volle tribune, beter worden en nog eens winnen. Na SK Roeselare speelde Geert voor 3 seizoenen bij KVK Ieper. Met de kampioenenformatie van 1988 - 1989 promoveerde hij naar 4e nationale afdeling. Tijdens het seizoen 1989 - 1990 geraakte KVK nooit weg uit de rechterkolom van het klassement en verdween uit het nationaal voetbal. Tijdens zijn derde seizoen, 1990 -1991, eindigde Geert met KVK Ieper op een mooie vierde plaats in 1e provinciale afdeling en vertrok hij naar VK Torhout.         

Trainer. Ook als trainer stond het vast: winnen was het objectief, de focus. Na het trainerschap bij KFC Izegem en KSV Diksmuide, fungeerde Geert voor 3 seizoenen als hoofdtrainer bij KVK Ieper, van 1 juli 2009 tot 30 juni 2012. Hans Oplinus, zijn trouwe assistent en Rudy Geerardyn stonden hem bij. Ervaring, gedrevenheid en vakmanschap had hij in zich. Van zijn spelers en medewerkers eiste hij discipline en ernst. Kenmerkend voor deze periode waren de onzekere barragematchen die zijn club moest aangaan om te kunnen promoveren. Het eerste seizoen, 2009-2010, was bijzonder zwaar en zenuwslopend voor de club en de trainer. In een reeks met 19 ploegen diende elke ploeg 36 wedstrijden af te werken. De club zelf had de handen vol met de finale bouwfase van het nieuwe stadion. Op de laatste competitiedag, 9 mei 2010, ging KVK Ieper onterecht onderuit op verplaatsing tegen Cappellen FC met 1 – 0, na enkele dubieuze scheidsrechterlijke beslissingen. Geert, zwaar ontgoocheld, aarzelde geen moment. Hij nam met zijn club onbevreesd de draad weer op in vierde nationale afdeling. Na een spannend voetbalseizoen, 2010-2011 miste KVK Ieper nipt de titel en was verplicht tot het spelen van barragewedstrijden voor de promotie. Op 22 mei 2011 verloor KVK Ieper het barrageduel in Vlaams - Brabant van Olympia Wijgmaal en bleef in 4e nationale afdeling. Met vernieuwd enthousiasme trok Geert zijn derde seizoen, 2011-2012, in met KVK Ieper. De club nestelde zich in de top van het klassement en werd weer gedwongen tot een barrageduel voor derde klasse A. KVK Ieper lootte VV Koksijde uit derde klasse A en verloor op 27 mei 2012 aan de Kust met 3 – 1. KVK verlengde haar verblijf in vierde nationale afdeling.  

Afscheid. Op 2 februari 2012 richtte Geert zich tot het bestuur van KVK Ieper met de melding dat een opdracht als hoofdtrainer op dit niveau, zijn belastend beroep als boekhouder en de intense zorgen in zijn gezin niet meer te combineren vielen. Het nieuws sloeg in als een bom. Ook zijn trouwe medewerker, Hans Oplinus en Rudi Geerardyn beslisten ermee op te houden aan het einde van het seizoen. “Het doet deugd dat KVK Ieper met mij nog verder had willen werken” verklaarde hij achteraf. Tot zijn spelers zei hij heel ontroerd: “Ik zal jullie zo missen, want voetbal is mijn leven”. “In het leven moet je soms keuzes maken en dat heb ik nu gedaan vooral in het belang van mijn zoontje.”

De laatste jaren was Geert af en toe nog te zien als aandachtig toeschouwer langs de West-Vlaamse velden, in het gezelschap van Hans Oplinus, als zijn gezondheid het toeliet. Gezellig napraten over de wedstrijd, advies geven, ervaringen uitwisselen, steeds open en enthousiast voor zijn passie, de voetbalsport.   

De raad van bestuur van KVK Westhoek maakt haar innige deelneming over aan de familie, vrienden en kennissen van Geert. Bewaar de vele goede herinneringen aan hem. Ze zullen u sterken in deze pijnlijke periode.

De rouwplechtigheid gaat door in het Crackstadion, Picanollaan 1 te Ieper op dinsdag 5 februari 2019, om 14.00 u.

Volgende match 28/04/19 om 15:00
FC Gullegem
K. VK Westhoek